Log in
A+ A A-

Προωθούν... "ξήλωμα" Θεοχάρη από την Γ.Γ. Εσόδων;

Ο Γ.Γ. Γραμματέας εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, ενδέχεται να πληρώσει το "μάρμαρο" της κοινωνικής δυσαρέσκειας για την φορολογική πολιτική, σύμφωνα με δημοσίευμα του thetoc.gr.  Ποια είναι τα σενάρια που εξετάζει η Κυβέρνηση και ποιες είναι οι βασικές δυσκολίες για την υλοποίησή τους.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο Χάρης Θεοχάρης έχει αποτελέσει στόχο κομματικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας ακόμη και πριν τις εκλογές, καθώς τον κατηγορούν για υπερβάλλοντα ζήλο και σκληρή τεχνοκρατική αντιμετώπιση των φορολογουμένων, η οποία προκαλεί, πολύ συχνά, την αντίδραση της Κοινής Γνώμης.  Παράλληλα, το διετές business plan που έδωσε στην δημοσιότητα θεωρείται ότι έρχεται σε αντίθεση με το κλίμα που δημιουργεί, σε πολιτικό επίπεδο, η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς για μείωση των φόρων και ένα πιο "ανθρώπινο πρόσωπο" του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.  Αντίθετα, ο κ. Θεοχάρης, στο δικό του αναλυτικό πλάνο, επαναφέρει στο προσκήνιο ορισμένα σκληρά μέτρα, όπως είναι οι κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων.  Επίσης, στον κ. Θεοχάρη προσάπτεται το κακό timing της έκδοσης της εγκυκλίου για την φορολόγηση της υπεραξίας των ομολόγων που κατέχουν οι επενδυτές του εξωτερικού, η οποία και επέφερε πτώση στην αγορά.

Πάντως, η απομάκρυνση του κ. Θεοχάρη, όπως αναλύεται στο δημοσίευμα, δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού, βάσει του μνημονιακού νόμου, είναι μια μόνιμη θέση που διαφέρει από τις άλλες Γενικές Γραμματείες Υπουργείων.  Κάτι που σημαίνει πως, η Κυβέρνηση, για να τον απομακρύνει, θα πρέπει να αλλάξει τον μνημονιακό νόμο, έχοντας όμως την υποχρέωση να έρθει σε άμεση συννενόηση με τους δανειστές.  Στην αντίπερα όχθη, υπάρχει και ένα λιγότερο επιθετικό σενάριο, αυτό του "καπελώματος" του Γενικού Γραμματέα με την τοποθέτηση ενός άμεσου πολιτικού προϊσταμένου (π.χ. ενός νέου αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών) για το οποίο όμως, και πάλι, θα πρέπει να ενημερωθεί η Τρόικα, που, σίγουρα, θα ζητήσει πειστικές εξηγήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η θέση του Γ.Γ. Εσόδων, που κατέχει ο κ. Γεωργιάδης, έχει αρμοδιότητες οι οποίες, κάποτε, υπάγονταν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών (π.χ. διορισμοί Διευθυντών ΔΟΥ) ενώ ο μόνος τρόπος για να απομακρυνθεί άνευ παραίτησης είναι είτε να υποπέσει σε σημαντικό πειθαρχικό παράπτωμα είτε να μην έχει πετύχει τους καθορισμένους στόχους μετά το πέρας διετίας από την τοποθέτησή του.