Log in
A+ A A-

Δείτε Βίντεο: Δάκρυσε ο Σταμάτης Κόκκοτας - Απόψε η συναυλία στο Carnegie Hall

Κάλεσμα στους Έλληνες της Νέας Υόρκης, προκειμένου να δώσουν το παρών στην πολυαναμενόμενη συναυλία με τίτλο "Ελλάδα για μια ζωή", στο Κάρνεγκι Χολ, έδωσαν οι Σταμάτης Κόκκοτας, Σταύρος Ξαρχάκος και Ηρώ Σαϊα, σε μια συνέντευξη η οποία χαρακτηρίστηκε από έντονη συναισθηματική φόρτιση.

"Ό,τι έκανα το χρωστάω στον κ. Ξαρχάκο.  Εκείνος με παρουσίασε στο ελληνικό και παγκόσμιο κοινό με τα τραγούδια του.".  Αυτά ήταν τα λόγια του Σταμάτη Κόκκοτα λίγο πριν ξεσπάσει σε λυγμούς μπροστά στους δημοσιογράφους, μην μπορώντας να κρύψει την συγκίνησή του, αλλά και την απεριόριστη εκτίμηση που τρέφει στο πρόσωπο του Σταύρου Ξαρχάκου.  Οι δυο τους, συνεπικουρούμενοι από την χαρισματική ερμηνεύτρια, Ηρώ Σαϊα, θα βρεθούν το Σάββατο το βράδυ (8:00) στην σκηνή του φημισμένου Κάρνεγκι Χολ, για μια μουσική σύμπραξη που θα μάθει στους νεότερους και θα ξυπνήσει ιδιαίτερα αισθήματα στους παλαιότερους.

Αρχικά, ο Σταύρος Ξαρχάκος μίλησε για τις όμορφες αναμνήσεις που κουβαλάει από τη Νέα Υόρκη, καθώς υπήρξε φοιτητής επί τρία χρόνια στο Μανχάτταν.

"Έκανα φίλους. Γνώρισα, συνεργάστηκα και συνομίλησα με πολύ σπουδαίους ανθρώπους, στην δουλειά μου αλλά και εκτός. Ήταν χρόνια γεμάτα δημιουργία και γνώση. Αυτήν την δημιουργία και την γνώση όταν έφυγα την κουβαλησα μαζί μου γιατί με βοήθησε στην δουλειά μου αλλά και την ζωή μου. Όλα αυτά που έμαθα με τους ανθρώπους. Βέβαια, είναι πολλές μνήμες και πολλές ωραίες στιγμές.", τόνισε ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο οποίος, στην συνέχεια, έπλεξε το εγκώμιο του Σταμάτη Κόκκοτα.

"Πρέπει να πω ότι δυο πράγματα τον χαρακτηρίζουν και στο τραγούδι και την ζωή του και αυτά είναι πολύ πιο σημαντικά από όποιο επίθετο να του βάλει κανείς: Αξιοπρέπεια και ήθος, που τραγουδάει και που ζει.", ανέφερε ο Σταύρος Ξαρχάκος, ενώ μίλησε με κολακευτικά λόγια και την Ηρώ Σαϊα, που εξέφραζε σε κάθε ευκαιρία την υπερηφάνεια της για το γεγονός ότι θα τραγουδήσει στο Κάρνεγκι Χολ με δυο μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου.

"Είναι μια μεγάλη επιβράβευση το γεγονός ότι βρίσκομαι εδώ με αυτούς τους καλλιτέχνες. Χάρη στον Σταύρο Ξαρχάκο έχω αναγκαστεί να υπερβάλω εαυτόν και να παλέψω, είναι ένας μεγάλος δάσκαλος και κατά την συνεργασία μας έμαθα σπουδαία πράγματα τα οποία έχω εφόδια για όλη την ζωή μου.  Χαίρομαι που γνώρισα και τον Σταμάτη Κόκκοτα, που είναι εξαιρετικός άνθρωπος".

Την ιδιαίτερη χαρά του για την παρουσία τόσο μεγάλων ονομάτων στην "καρδιά" της ελληνικής ομογένειας εξέφρασε και ο επικεφαλής του ελληνικού Γραφείου Τύπου, Νίκος Παπακωνσταντίνου.

"Είμαστε η γενιά που ζήσαμε την δική τους άνοδο, τραγουδήσαμε τα τραγούδια και ακόμη συγκινούμαστε. Πάντα είχα μια ιδιαίτερη νοσταλγία να τους συναντήσω κι από κοντά, γιατί, τις περισσότερες φορές, όταν τραγουδούσαν στην Ελλάδα ήμουν εκτός.", δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ η Διευθύντρια του Γραφείου του ΕΟΤ Αμερικής - Καναδά, Γρηγορία Καματερού, έδωσε την διάσταση της προβολής της Ελλάδας μέσω αναλόγων συναυλιών.

"Η διαχρονικότητα της άκρως επιτυχημένης συνεργασίας Σταύρου Ξαρχάκου - Σταμάτη Κόκκοτα είναι δεδομένη. Προβάλουν την Ελλάδα, όπως είναι και ο στόχος του ΕΟΤ. Καλωσορίζω εκ μέρους του ΕΟΤ τις λαμπρές προσωπικότητες.", ανέφερε η κ. Καματερού, η οποία ζήτησε από τον Σταύρο Ξαρχάκο να ακουστεί στην συναυλία το "Δίχτυ", από το οποίο έχει προσωπικές αναμνήσεις.

"Δεν με εμπνέει η κατάσταση στην Ελλάδα"

"Δεν με εμπνέει αυτή η κατάσταση για να γράψω κάτι. Το αντίθετο", ανέφερε ο Σταύρος Ξαρχάκος όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν αποτελεί έμπνευση για κάποια νέα δημιουργία η κατάσταση στην Ελλάδα.  Τουναντίον, τόνισε ότι, εν μέσω αυτών των συνθηκών, δεν δύναται να δημιουργήσει.

Πάντως, αναφορικά με το κατά πόσον οι Έλληνες, και ιδίως η νέα γενιά, εκτιμά το καλό και διαχρονικό τραγούδι, ο κ. Ξαρχάκος τόνισε πως η μαζική προσέλευση στις συναυλίες και τις περιοδείες του καταδεικνύει ότι αδίκως κατηγορούνται οι νεότεροι ότι "εκτιμούν μόνο τα εφήμερα".