Log in
A+ A A-

Ματίνα Λαμπροπούλου, μια διαφορετική ζωγράφος

Η τέχνη για την Ματίνα Λαμπροπούλου είναι παντού και θα έπρεπε να είναι παντού. Από την είσοδο του σπιτιού της, ως και τα απλά αντικείμενα που 
χρησιμοποιεί στην καθημερινότητα της. Από πολύ μικρή ηλικία συνειδητοποίησε ότι η ζωγραφική ήταν αυτο που την εξέφραζε και αγαπούσε. Μαθήτευσε στο πλευρό του ζωγράφου Τάκη Σχοινά, και έπειτα στο εργαστήρι του Θανάση Μήνη μέχρι και το 1998.

Παράλληλα ακολούθησε τον Κλάδο Εφαρμοσμένων Τεχνών από όπου και αποφοίτησε το 1997 για να συνεχίσει τις σπουδές της ως Τεχνικός Διακόσμησης Εσωτερικών και Εξωτερικών Χώρων. Από το 2001 έως το 2006 δάσκαλός της ήταν ο Κυριάκος Λαζαρίδης στο Αμερικάνικο Κολλέγιο, ο οποίος την έβαλε στον κόσμο των μεικτών τεχνικών ζωγραφικής, αλλά και στον δικό του καλλιτεχνικό κόσμο ως βοηθό στο εργαστήριό του και σε αγιογραφήσεις ιδιωτικών Ναών.

Η ίδια μαγεύεται από τη δύναμη της τέχνης και από το γεγονός ότι ένα έργο τέχνης, όπως ένας πίνακας ή ακόμη ένα ωραίο ζωγραφισμένο παπούτσι μπορεί να αλλάξει τη διαθεσή των ανθρώπων. 

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται ενεργά με τη ζωγραφική πάνω σε παπούτσια και όχι μόνο, δημιουργώντας μικρά έργα τέχνης ιδανικά για όλους όσους θέλουν να δώσουν χρώμα στην καθημερινότητά τους.

Ο Kallitexnis.gr βρήκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την καλλιτεχνική προσέγγιση της Ματίνας και μπήκε στο εργαστήριο της για να μάθει τα μυστικά της...

•    Πότε κατάλαβες ότι έχεις το χάρισμα της ζωγραφικής;
Από πολύ μικρή ηλικία είχα έφεση στο να ζωγραφίζω τους τοίχους και τα έπιπλα του σπιτιού μου χωρίς όμως αυτό να εκτιμάται ιδιαίτερα από τους γονείς μου.. Δεν θα ξεχάσω τη μονόχρωμη μπεζ μοκέτα που ξαφνικά έγινε τρικολόρε (συγγνώμη μαμά), αλλά το μονόχρωμο δεν ήταν ποτέ του γούστου μου...
Πέρα όμως από αυτά τα μικροπροβλήματα, η ζωγραφική ήταν αυτό που με έκανε να ξεφεύγω από τα προβλήματα και την καθημερινότητα και να καταφέρνω να γεμίζω την ψυχή και το μυαλό μου με χρώματα και θετικά συναισθήματα. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις έναν τρόπο να εκφράζεσαι και αισθάνομαι πολύ τυχερή που τον βρήκα από πολύ μικρή ηλικία.


•    Πως ξεκίνησες και πώς κατέληξες να συνδυάσεις την τέχνη σου με τα υποδήματα;
Ξεκίνησα την εταιρία μου το 2012 ως ζωγράφος-αγιογράφος. Εκτός από αυτά αναλάμβανα και τοιχογραφίες. Το 2013 αρχίζω να ασχολούμαι με τα σανδάλια και τις εσπαντρίλιες και στα μέσα της χρονιάς αποφασίζω να ζωγραφίζω τα δικά μου σταράκια γιατί μου φαινόντουσαν πολύ σκέτα και δεν το άντεχα. Το πρώτο μου σχέδιο ήταν ο Μικρός Πρίγκηπας τον οποίο αγαπάω πολύ. Φορώντας μια μέρα αυτά τα παπούτσια, κατέβηκα στο κέντρο της Αθήνας με το μετρό. Από την ώρα που ξεκίνησα την διαδρομή όσοι κοίταζαν τα παπούτσια, μου χαμογέλαγαν κάτι που πραγματικά είχα καιρό να δω μέσα στο μετρό. Μου άρεσε πολύ! Μπορώ να πω πως ενθουσιάστηκα. Μόλις γύρισα στο εργαστήριο έβγαλα φωτογραφία τα παπούτσια και τα ανέβασα στη σελίδα. Από τότε έως σήμερα ασχολούμαι μόνο με αυτό. Μάλλον ο Μικρός Πρίγκηπας έκανε το θαύμα του.


•    Τα υλικά που χρησιμοποιείς εφαρμόζονται μόνο σε υποδήματα ή και σε άλλες επιφάνειες/υφάσματα;
Τα υλικά μου φροντίζω να είναι εξαιρετικής ποιότητας και αντοχής για να μπορεί ο πελάτης μου να φοράει άφοβα ότι και να διαλέξει. Δεν τα φτιάχνω για να κάθονται στο ράφι. Ο σκοπός μου είναι να βλέπω στον δρόμο μικρούς πίνακες ζωγραφικής που να αλλάζουν την διάθεση τόσο αυτού που τα φοράει, όσο και όποιου τα κοιτάξει. Κάθε επιφάνεια έχει διαφορετικά υλικά τα οποία πρέπει να χρησιμοποιήσεις και ειδική προετοιμασία αλλά και τεχνική. Δέρμα, ύφασμα, καστόρι, είναι κάποια από τα υλικά τα οποία αναλαμβάνω.


•    Σε τι κοινο απευθύνεται το τελικό προιόν σου;
Ό,τι φτιάχνω είναι προσαρμοσμένο στον πελάτη μου. Όλα γίνονται κατόπιν παραγγελίας και είναι μοναδικά.
Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο target group. Το μόνο κοινό που έχουν όλοι μου οι πελάτες είναι πως όσο άγχος, όσο απαιτητικές δουλειές ή υποχρεώσεις και να έχουν, υπάρχει μια στιγμή της ημέρας τους που θέλουν να ξεφύγουν και να σκεφτούν σαν να είναι παιδιά. Είναι άνθρωποι αισιόδοξοι με ωραίες ιδέες, φαντασία, χιούμορ και τους ευχαριστώ για αυτό.

 

Περισσότερα στο kallitexnis.gr