Log in
A+ A A-

Γ. Φλωρεντής: Ο ελληνικός κινηματογράφος είναι η προβολή της Ελλάδος

Για τις πρωτοβουλίες υποστήριξης του ελληνικού κινηματογράφου και παραγωγής ταινιών διεθνών, ελληνικών και συμπαραγωγών στην Ελλάδα, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Γεώργιος Φλωρεντής, στη δημοσιογράφο Δέσποινα Αφεντούλη από το New Greek TV κατά την έναρξη του 12ου ετήσιου Ελληνικού Φεστιβάλ Νέας Υόρκης στις 18 Οκτωβρίου 2018 στο Μανχάταν.

Κύριε Γενικέ, πώς αισθάνεστε που βρίσκεστε εδώ στη Νέα Υόρκη και θα δούμε ελληνικές ταινίες;

[Νιώθω] Πολύ χαρά και ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ πέρα, εκπροσωπώντας το Υπουργείο μας και γενικότερα την Ελλάδα να βρίσκομαι σε αυτήν την ευχάριστη θέση, που ανοίγει το 12ο Φεστιβάλ του Ελληνικού Κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη.

Είναι η πρώτη φορά που υποστηρίζετε το 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη;

Ναι, ως Υπουργείο είναι η πρώτη φορά, γιατί έχουμε αναλάβει τον τομέα τον οπτικοακουστικών παραγωγών και συμμετέχουμε ενεργά, υποστηρίζοντας το 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη.

Γιατί είναι σημαντικό να υποστηρίζετε ελληνικές ταινίες στο εξωτερικό, σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά εποχή;

Γενικά, οι ελληνικές παραγωγές και ο ελληνικός κινηματογράφος είναι η προβολή της Ελλάδος και του ελληνικού πολιτισμού προς τα έξω. Οπότε είναι χρέος της ελληνικής Πολιτείας να σταθεί δίπλα στην καινούρια, στη νέα «άνοιξη» του ελληνικού κινηματογράφου. Αλλά το σχέδιό μας, δεν είναι μόνο αυτό, είναι γενικότερα, να μπορέσουν οι παραγωγές να ξαναγυρίσουν στην Ελλάδα και οι διεθνείς παραγωγές και για αυτό, έχουμε κάνει όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες, ώστε να γίνουν παραγωγές στην Ελλάδα;

Βεβαιότατα, από τον Φεβρουάριο [2018] ισχύει το νομοθετικό καθεστώς, με το οποίο υπάρχει ο θεσμός του "cash rebate" [έκπτωση σε μετρητά] σε ύψος 35% των δαπανών, που δαπανώνται στην Ελλάδα, για οποιαδήποτε παραγωγή, είτε διεθνή, είτε ελληνική, είτε και συμπαραγωγή, με πολύ απλουστευμένες διαδικασίες της τάξεως 45 ημερών. Αφού υποβληθεί η ηλεκτρονική αίτηση, γίνεται έγκριση και μετά το τέλος των γυρισμάτων και αφού κατατεθεί ο πλήρης φάκελος, σε μικρό διάστημα, 60 ημερών, γίνεται και η εκκαθάριση και αποδίδονται οι δαπάνες. Ήδη, έχουμε τις πρώτες εγκρίσεις, έχουν κατατεθεί αρκετές διεθνείς παραγωγές και είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο.

Από ποιες χώρες έχει μέχρι στιγμής παρουσιαστεί ενδιαφέρον;

Και από τη Μεγάλη Βρετανία και από το Λουξεμβούργο και από τη Γαλλία και από τη Γερμανία και ελληνικές και συμπαραγωγές με αυτές τις χώρες.

Θέλετε να στείλετε και ένα μήνυμα στον Ελληνισμό;

Βεβαιότατα, ότι η Ελλάδα είναι δίπλα του. Η Ελλάδα είναι δίπλα στον Ελληνισμό απανταχού της Γης, αλλά και εμείς θέλουμε τον Ελληνισμό να είναι δίπλα στην Ελλάδα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τώρα, που αλλάζουμε σελίδα.