Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 121
Log in
A+ A A-

Πάνος Παναγιωτόπουλος: Υπουργός Εθνικής Επίθεσης

  • Written by 

Του Γεράσιμου Σεριάτου

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ.Πανος Παναγιωτόπουλος δεν εμφανίζεται στα κανάλια όσο συχνά εμφανίζονται άλλοι υπουργοί. Δυστυχώς ο πολιτισμός είναι συνήθως δευτεροκλασάτο θέμα και πόσο μάλλον στις μέρες μας που τα θέματα οικονομίας κυριαρχούν.

Έτσι, η εμφάνιση του Yπουργού Πολιτισμού (ή Yπουργού εθνικής επίθεσης, όπως ονόμασε το Yπουργείο Πολιτισμού ο κ. Παναγιωτόπουλος οταν έφυγε από το υπουργείο Άμυνας) στην εκπομπή του ΣΚΑΙ, ΤΩΡΑ, την περασμένη εβδομάδα ήταν μάλλον κάτι ευχάριστο. Ας δούμε, κατ'αρχάς, τα κυριότερα σημεία των απαντήσεων του υπουργού στις ερωτήσεις της παρουσιάστριας κ. Άννας Μπουσδούκου.

Ερωτηθείς λοιπόν για την κατάσταση της οικονομίας ο κ.υπουργός απήντησε οτι οι συνομιλίες με την Τρόικα αντιμετωπίστηκαν σαν ενα θέμα τεχνικό και οχι πολιτικό, οπως θα έπρεπε. Στην επώδυνη, όπως την χαρακτήρισε, συναναστροφή με την Τρόικα έλειπε το πολιτικό πρόσωπο. Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι ο κ. Σαμαράς έπρεπε να είχε "στα χέρια του την υπόθεση" ή έστω να υπήρχε ενας πολιτικός ώς συντονιστής για να υπάρχει έτσι επαφή με την κοινωνία. Όσον αφορά το θέμα των πληστηριασμών ο κ. υπουργός παρατήρησε ότι το σπίτι έιναι υπαρξιακό θέμα για τον Έλληνα, για αυτό οι ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να πληρώσουν θα προστατευθούν ακόμα και με μονομερή νομοθετική ρύθμιση εκτός Τρόικα. Ο κ.υπουργός τόνισε επίσης οτι δεν υπάρχει γυρισμός στην εφαρμογή των μέτρων διότι θα επέλθει η καταστροφή ενώ η επιτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι άθλος δεκαετιών. Το τελευταίο μάλιστα είναι για τον υπουργό Πολιτισμού ένα ισχυρό όπλο προς χρησιμοποίηση στις διαπραγματεύσεις με την Τροικα. Παρ' ολ' αυτά, η διαδικασία εξόδου απο την επιτήρηση είναι, κατα τον κ. Παναγιωτοπουλο, δύσκολη και δεν πρέπει να τυγχαίνει θέμα λαικισμου. Στη ερώτηση εαν η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε οτι ο Πρωθυπουργός ειναι προσηλωμένος στον στόχο του γιατί πρέπει να υπάρχει σταθερότητα η οποία θα προσελκύσει επενδύσεις.

Για θέματα που άπτονται του υπουργείου του ο υπουργός Πολιτισμού είπε οτι ο ελληνικός λαός, σε ώρες κρίσης, στρέφεται στον πολιτισμο, και έδωσε ως παραδειγμα την μεγάλη προσεύλευση στα θέατρα. "Η Ελλάδα ανήκει στο G20 του πολιτισμού ενώ ο αξιες του ελληνισμού, όπως η γλώσσα, είναι ζωντανές", τόνισε ο κ υπουργος.

Η παρατήρηση παλαιότερα του κ. Παναγιωτόπουλου ότι το υπουργείο Πολιτισμού είναι υπουργείο εθνικής επίθεσης ήταν κάτι παραπάνω από εύστοχη. Η Ελλάδα είναι υπερδύναμη στον πολιτισμό και οφείλει η ελληνική πολιτεία να συμπεριλάβει αυτόν τον τομέα και στα άλλα υπουργεία. Όπως, για παράδειγμα, το υπουργείο Οικονομικων έχει λόγω στα κονδύλια των άλλων υπουργείων, έτσι και το υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να έχει λόγω σε μερικά θέματα άλλων υπουργείων όπως π.χ. στο θέμα της γλωσσας (είναι αλήθεια ότι κάποια υπουργεία χρησιμοποιούν προτίστως την αγγλική παραμερίζοντας την πατρώα γλώσσα;). Ένα άλλο παράδειγμα είναι η απαγόρευση απο τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Σλοβακία να εκδόσει κέρματα ευρώ με τους αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο. Το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το αντίστοιχο των Εξωτερικών θα έπρεπε αντιδράσει συμμερίζοντας την απόφαση της Σλοβακίας πόσω μάλλον όταν οι παραπάνω 'Αγιοι ήταν Έλληνες και με την απόφασή της αυτή η Σλοβακία ανεγνώριζε τον εκπολιτισμό της απο τους Έλληνες. Η πολιτιστική διπλωματία, δηλαδή, πρέπει να γίνει ένας από του ακρογωνιαίους λίθους της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, κάτι που μέχρι τώρα δεν φένεται να συμβαίνει.