Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 244
Log in
A+ A A-

Ανατολική Αττική: Η επόμενη μέρα της τραγωδίας - Tης Άννας Σαρηγιάννη

  • Written by 

Με καμμένη γη, καμμένα σπίτια .... καμμένες ψυχές ... με μάνες που μέσα σε λίγα λεπτά έχασαν την οικογένεια τους... με παιδιά που φώναζαν για ένα χέρι βοηθείας, ξημέρωσε η τρίτη μέρα μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στην Αττική την περασμένη Δευτέρα! Οι αριθμοί των νεκρών και των τραυματιών μοιάζουν με γροθιά στο στομάχι.

Ο κατάλογος των νεκρών και των αγνοουμένων αυξάνεται συνεχώς, με πολλούς τραυματίες να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων τα 11 είναι παιδιά. Η εικόνα σε κεντρικά νοσοκομεία της χώρας, θυμίζει σκηνές κινηματογραφικής ταινίας, με όλους μας να παρακαλάμε να είναι ένα κακό σενάριο που σύντομα θα ρίξει αυλαία. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής οι επιβεβαιωμένοι νεκροί ανέρχονται στους 81, οι ενήλικες τραυματίες στους 163, 23 είναι τα τραυματισμένα παιδιά, ενώ οι αγνοούμενοι αυξάνονται συνεχώς.

Όλα αυτά άρχισαν το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας με την φωτιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη και μέσα σε λίγη ώρα, έφθασε στον Νέο Βουτζά. Μια περιοχή γεμάτη με πεύκα και άλλα δέντρα που γρήγορα έγινε παρανάλωμα του πυρός με την ταχύτητα των δυνατών ανέμων να καθιστά την αντιμετώπισης της αδύνατη. Λίγες ώρες αργότερα οι δυτικοί άνεμοι οδήγησαν το μέτωπο της φωτιάς από το Νέο Βουτζά προς το Μάτι και στην συνέχεια στο όριο της λεωφόρου Μαραθώνος.

Οι εικόνες από τον τόπο της καταστροφής είναι σοκαριστικές

Μάνες που, βλέποντας το τέλος να πλησιάζει και τη φωτιά να τρέχει κατά πάνω τους, θέλησαν να κρατήσουν αγκαλιά ό,τι αγαπούσαν περισσότερο: τα παιδιά τους. Άνδρες απανθρακωμένοι μέσα στα αυτοκίνητα τους και ηλικιωμένοι που δεν άντεξαν κατέληξαν από ασφυξία. Κάθε μέρα που περνάει το φως της ημέρες δείχνει την καταστροφή μεγαλύτερη, με τους διασωθέντες πλέον να έχουν χάσει τους κόπους μιας ζωής έπειτα από την βιβλική καταστροφή που παρουσιάζει η περιοχή τους.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας απηύθυνε έκκληση για αίμα για τους εγκαυματίες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Αττικής, με τον κόσμο να ανταποκρίνεται άμεσα σε όλη την επικράτεια. Το ίδιο άμεση υπήρξε και η ανταπόκριση δεκάδων πολιτών αλλά και εταιρειών στο κάλεσμα για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και τη συλλογή τροφίμων για τα θύματα της πυρκαγιάς, σε κεντρικά σημεία όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίζουν τα είδη που επιθυμούν.

Μετά την κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους για τα θυματα, ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, αποφάσισε τη μεσίστια έπαρση της σημαίας σε όλα τα δημόσια κτήρια από την 24η Ιουλίου έως και την 26η Ιουλίου 2018, καθώς και την αναστολή των δημόσιων εορταστικών εκδηλώσεων, ενώ δήλωσε ότι οι κηδείες των θυμάτων θα τελεστούν με κρατική δαπάνη.

Η πυροσβεστική απο την μεριά της συνεχίζει το δύσκολο έργο της, προχωρώντας την περασμένη Τρίτη σε πέντε προσαγωγές ατόμων που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες και κινούνταν ύποπτα στους σκοτεινούς δρόμους στο Μάτι.

Οι Αρχές είναι σίγουρες ότι προκειται για εμπρησμό, ενώ με τις συνεχείς περιπολίες της αστυνομίας προσπαθούν να αποφύγουν το πλιάτσικο στις στάχτες