Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Αναβάθμιση Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων και διευρυμένο ωράριο

  • Written by 

Ειδική σύσκεψη με τους διευθυντές των Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων που αναβαθμίζονται ελίγο πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, υπό τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Παναγιωτόπουλο.

«Όλα δείχνουν ότι ο τουρισμός φέτος θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Θέλουμε η συμμετοχή του πολιτισμού στην τουριστική εκτίναξη της χώρας να είναι όλο και πιο σημαντική. Η επέκταση του ωραρίου και η αναβάθμιση των 33 μνημείων και αρχαιολογικών χώρων που καλύπτουν το 95% της επισκεψιμότητας είναι ένα σχέδιο εθνικό. Και η δική σας συμβολή σε αυτό είναι καθοριστική».

Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, υποδέχθηκε τους διευθυντές και τις διευθύντριες των Εφορειών Προϊστορικών, Κλασικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στις οποίες υπάγονται διοικητικά τα σημαντικά μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, που εντάσσονται στο φιλόδοξο σχέδιο που θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου.

Διευρυμένο ωράριο για τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους

Ο υπουργός, απευθυνόμενος προς τους διευθυντές και τις διευθύντριες των Εφορειών, τους κάλεσε να συνεισφέρουν στην προετοιμασία των 33 μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, ώστε να μπορούν να υποδέχονται τους τουρίστες χωρίς πρόβλημα, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, επτά ημέρες την εβδομάδα, από την 1η Απριλίου έως τις 31 Οκτωβρίου.

Προσβάσιμη και πάλι η νότια πλευρά της Ακρόπολης

Μια προσωρινή κλίμακα  που θα τοποθετηθεί στο δυτικό τμήμα της νότιας πλαγιάς της Ακρόπολης, έξω από το περιμετρικό τοίχο του Ηρωδείου θα επανασυνδέσει τον περίπατο των επισκεπτών από τη νότια κλιτύ, προς τον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού Βράχου.

Η μεταλλική κατασκευή που θα τοποθετηθεί δίπλα στην περίφραξη του Ηρωδείου θα επιτρέπει την απρόσκοπτη δίοδο των επισκεπτών, κρίθηκε δε ως η πλέον κατάλληλη και ασφαλής λύση ενόψει και της νέας τουριστικής περιόδου που ξεκινά σε λίγο καιρό.
Πρόκειται για μια ελαφριά μεταλλική σκάλα, αντίστοιχη με εκείνη που βρίσκεται στην έξοδο των Προπυλαίων, η δε παραμονή της θα είναι προσωρινή, δηλαδή θα έχει διάρκεια κάποιους μήνες. Πάντως, όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, το πρόγραμμα σταθεροποίησης των βράχων θα πάρει περίπου ένα με ενάμιση χρόνο. Η κλίμακα θα «πατά» σε τέσσερα σταθερά σημεία, η δε μελέτη κατασκευής της πραγματοποιήθηκε από την Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και την Επιστημονική Επιτροπή Νοτίου Κλιτύος.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η μεταλλική κλίμακα θα τοποθετηθεί στο ίδιο σημείο που βρίσκεται σκάλα της ρωμαϊκής περιόδου, η οποία ήταν σε χρήση ως και τα νεότερα χρόνια. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε στο Συμβούλιο, η αποκατάστασή της, παρόλο που βρίσκεται σε καλή σχετική κατάσταση, απαιτεί μελέτες και χρόνο, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή ενόψει και της νέας τουριστικής περιόδου.