Log in
A+ A A-

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τιον ΕΝΦΙΑ

 Ψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία, με την οποία η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ μπορεί να καταβληθεί εμπρόθεσμα έως την 30η Σεπτεμβρίου.

Επίσης το ποσό του φόρου που έχει ήδη καταβληθεί από τους φορολογούμενους, θα συμψηφιστεί με τον συνολικά οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ. Αγνωστο ακόμη εάν ο συμψηφισμός θα γίνει με τη δόση του Σεπτεμβρίου ή με την τελευταία δόση. «Ο ΕΝΦΙΑ έχει στρεβλώσεις, είναι φόρος κατοχής και όχι επιτηδεύματος ενώ και αυτές οι αλλαγές που προωθούνται είναι εμβαλωματικές», τόνισε στον Αθήνα 984 και τη Νόνη Καραγιάννη ο πρώτος αντιπρόεδρος της βουλής και βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και νέα τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, με την οποία θα αυξάνεται σε έξι ο αριθμός των δόσεων και θα διορθωθούν τα λανθασμένα εκκαθαριστικά σημειώματα για τους 4.000 οικισμούς εκτός αντικειμενικού συστήματος. 'Αγνωστο είναι ακόμη, εάν με τη συγκεκριμένη τροπολογία θα υπάρξουν και αλλαγές σε ό,τι αφορά στα ξενοίκιαστα ακίνητα.

Σημειώνεται, ότι με απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, οι βεβαιωμένες οφειλές ΕΝΦΙΑ δεν θα συμψηφίζονται με τυχόν επιστροφές φόρων έως τις 30 Σεπτεμβρίου

 «Αυτό που εφαρμόστηκε με τον ΕΝΦΙΑ δεν ήταν αυτό που ψηφίσαμε», δήλωσε στο Mega ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης, εν μέσω και των συνεχιζόμενων αντιδράσεων για το φόρο ακινήτων. «Παλεύουμε για να βρεθεί λύση και για τα ανοίκιαστα ακίνητα. Έχουμε μια ιδέα για το ποιοι φταίνε για ό,τι έγινε, αλλά προέχουν οι διορθώσεις του φόρου οι οποίες θα κατατεθούν την άλλη εβδομάδα στη Βουλή», επεσήμανε μεταξύ άλλων. 

«Το σημαντικότερο λάθος στον ΕΝΦΙΑ είναι ότι σχεδιάστηκε με βάση τα πόσα που η κυβέρνηση θέλει να εισπράξει» τόνισε μιλώντας στον Α984 και το Νεκτάριο Νώτη ο δικηγόρος και μέλος του ΔΣ της ΠΟΜΙΔΑ Τάσος Βάπας, ενώ τόνισε ότι η ελληνική φορολογική νομοθεσία δεν προβλέπει την ομαδική προσφυγή σε ότι αφορά τις φορολογικές υποθέσεις.