Log in
A+ A A-

Εκλογή Προέδρου: Φουντώνει το παρασκήνιο

Όλα ρευστά μετά την πρώτη ψηφοφορία, που εκτιμάται πως φέρνει πιο κοντά τις εκλογές. Η σεναριολογία εντείνεται, καθώς ο αριθμός των 160 για τον Σταύρο Δήμα περιορίζει τις προσδοκίες για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία ενώ φέρνει έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση,στην οποία διαφαίνονται πρώτα σημάδια διαφωνίας, αλλά και προμηνύματα νέων πολιτικών εξελίξεων. Η αντιπολίτευση θεωρεί πια δεδομένη την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Η επόμενη -δεύτερη- ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή θα γίνει την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι και απαιτούνται επίσης 200 θετικές ψήφοι.

Ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί πρόεδρος, ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παρά τις εντεινόμενες πιέσεις απορρίπτει κατηγορηματικά προτάσεις είτε για αλλαγή προσώπου στις επόμενες ψηφοφορίες είτε για συναινετική λύση που θα οδηγούσε σε ορισμό ημερομηνίας εκλογών ή κυβέρνηση ειδικού σκοπού.
Την ίδια ώρα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει ότι χρειάζεται εθνική συνεννόηση και πως το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό να τα συζητήσει όλα, με την τοποθέτησή του αυτή να ερμηνεύεται ως ενδεχόμενη προαναγγελία δικής του πρωτοβουλίας.

Κυβέρνηση ειδικού σκοπού και εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας ζήτησε με δηλώσεις του στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος. Απηχεί προσωπικές απόψεις, λένε κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη ωστόσο. Τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι καν προς συζήτηση, ξεκαθάρισε μέσω του Αθήνα 9.84 ο γραμματέας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, ενώ για το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας ανέφερε πως δεν βοήθησαν οι υψηλοί τόνοι από όλες τις πλευρές.

Να συγκαλέσουν άμεσα το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών καλεί Σαμαρά - Βενιζέλο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης, ενώ τονίζει ότι αν δεν εξαντληθεί κάθε δυνατότητα συνεννόησης και συναίνεσης θα φανεί ότι οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οδηγούν συνειδητά τη χώρα σε εκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αυτή την περίπτωση οι βουλευτές είναι απελευθερωμένοι να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Πάμε πλέον σε εκλογές, λέει η αντιπολίτευση.  

Πάμε πλέον σε εκλογές, λέει η αντιπολίτευση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται επίσης ανυποχώρητος επιμένοντας στη λύση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και απορρίπτοντας σενάρια συναίνεσης.
Θα διαπραγματευθούμε πρώτα για το χρέος και μετά για την προληπτική γραμμή στήριξης, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 Ο Κώστας Πουλάκης, μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι είναι πολιτικά εφικτή η αυτοδυναμία, ενώ είπε ναι σε προγραμματική συμφωνία με τη ΔΗΜΑΡ, στο πλαίσιο όμως των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές, εκτίμησε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Άμεσα εκλογές και μετά συναίνεση, ήταν η δήλωση του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ, κωνσταντίνο Μητσοτάκη. 

«Με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στήνεται ένας νέος δικομματικός καβγάς» δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. 

Στο επίκεντρο και οι σημερινές δηλώσεις ανεξάρτητων βουλευτών.

Δεν θα αλλάξω την ψήφο μου ούτε στην τρίτη ψηφοφορία δήλωσε ο Βασίλης Καπερνάρος, αν - όπως τόνισε - δεν αναληφθεί κάποια πολιτική πρωτοβουλία για συναινετική διαδικασία της προεδρικής εκλογής.

Κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ορισμό ημερομηνίας εκλογών και ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης οι τρεις προυποθέσεις που έθεσε μιλώντας στο ΑΠΕ ο Γιάννης Κουράκος για να ψηφίσει για πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Με κριτήριο το συμφέρον της χώρας δήλωσε ότι θα ψηφίσει στην επόμενη ψηφοφορία ο Κώστας Γιοβανόπουλος, ο οποίος απείχε χθες, ενώ επανέλαβε το μήνυμά του για ανάγκη ενότητας. 

“Δεν έχω καταλήξει αν θα πολιτευτώ με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχω πάντως σταθερί πολιτική συνεργασία” είπε στον Αθήνα 9.84 η Θεοδώρα Τζάκρη

 

Π. Μελάς η έκπληξη της βραδιάς, «Θα ψηφίσω τον Σταύρο Δήμα»

Πέντε από τους ανεξάρτητους βουλευτές ψήφισαν τελικά υπέρ και συγκεκριμένα, οι οι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Νταβρής, Χρήστος Αηδόνης, και Κατερίνα Μάρκου, ενώ  τέσσερις βουλευτές απουσίαζαν από τη Βουλή.

Το «παρών του Παναγιώτη Μελά ήταν η έκπληξη της βραδιάς, καθώς ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, είχε εκφραστεί υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα. «Θα ψηφίσω τον Σταύρο Δήμα. Δεν μπορώ να αναφέρω τους λόγους που χθες δήλωσα παρών», είπε νωρίτερα στο Star ο ανεξάρτητος βουλευτής, η χθεσινή στάση του οποίου εξακολουθεί να προκαλεί απορία.

 

Στην πρώτη απόπειρα εκλογής ΠτΔ αναφέρονται τα διεθνή ΜΜΕ.

Αίσθηση από δημοσίευμα του Bloomberg. «Ενα σοκ στην οικονομία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για τον Πρόεδρο» αναφέρει το Bloomgerg. «Ως τις 29 Δεκεμβρίου μπορεί να αλλάξει η κατάσταση”, σχολιάζουν αναλυτές στο συγκεκριμένο άρθρο, με τον Γιώργο Παγουλάτο, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, να υποστηρίζει ότι ο αριθμός των 180 στην τρίτη ψηφοφορία δεν προσεγγίζεται “εκτός και αν μια ισχυρή δύναμη αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού. Ίσως κάτι που θα προκαλέσει την αποσταθεροποίηση της οικονομίας”.

“Η Αθήνα σκοντάφτει στο πρώτο δύσκολο γύρο της προεδρικής εκλογής” αναφέρουν οι FT. Η μοίρα της κυβέρνησης συνασπισμού κρέμεται στους επόμενους δύο γύρους της προεδρικής εκλογής. “Το ελληνικό κοινοβούλιο δεν κατάφερε να εκλέξει Πρόεδρο” αναφέρει η WSJ. Ο υποψήφιος του Α. Σαμαρά απέτυχε να εκλεγεί στον πρώτο γύρο της διαδικασίας, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. “Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση απέτυχε να εκλέξει πρόεδρο στον πρώτο γύρο” τονίζει η Monde. “Χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης η Ελλάδα οδηγείται ξανά σε πολιτική αναταραχή” αναφέρει η Telegraph.

BBC: Η Ελλάδα απέτυχε να εκλέξει Πρόεδρο. Το ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου καταλήγει “την εκλογή διαδικασία παρακολουθούν Ευρωπαίοι ηγέτες σε διάφορες χώρες που έχουν πλέον αγανακτήσει με τις πολιτικές λιτότητας των Βρυξελλών. Αρκετοί Έλληνες παραπονούνται ότι πλέον υποφέρουν από τις μεγάλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ιδιαίτερα στον δημόσιο Τομέα”.

“Αποτυχία για τον πρώτο γύρο της κρίσιμης προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα” αναφέρει το ABC.

Για «ελληνική τραγωδία» σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει σε πιθανές εκλογές κάνει λόγο η Deutsche Welle.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει ποντάρει στο μέλλον της Ελλάδας με πρόωρες εκλογές για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αλλά σε αντίθεση με πρόσφατο προκάτοχό του, πριν ρίξει τη βόμβα φρόντισε να βεβαιωθεί ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες δεν θα σταθούν εμπόδιο» αναφέρει το Reuters. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι  «λίγοι εκλεκτοί», μεταξύ των οποίων και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήξεραν ότι ερχόταν προεδρική εκλογή.

Στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι “ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εξασφάλισε την υποστήριξη 160 βουλευτών στον πρώτο γύρο για την προεδρική εκλογή, απέχοντας πολύ από το ποσοστό της ενισχυμένης πλειοψηφίας που χρειάζεται για να κερδίσει τον τελικό γύρο, αργότερα στο τέλος του τρέχοντος μηνός”.

 Δηλώσεις βουλευτών

Σε διαφορετική ανάγνωση του αποτελέσματος της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προχώρησαν, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, οι βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις οι μεν βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν στην πλειοψηφία τους το αποτέλεσμα ως αναμενόμενο και προσβλέπου στην τρίτη ψηφοφορία, οι δε αντιπολιτευόμενοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι ο στόχος των 180 βουλευτών είναι πλέον ανέφικτος και ότι η χώρα «βαδίζει» προς εκλογές. Υπάρχει ωστόσο μια συνισταμένη στις δηλώσεις εκπροσώπων της συμπολίτευσης και ανεξάρτητων βουλευτών, όσον αφορά το πεδίο εθνικής συνεννόησης, συναίνεσης.

Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα τόνισε όμως ότι το αποτέλεσμα ήταν μικρότερο από εκείνο που και η ίδια περίμενε προσθέτοντας με νόημα ότι χρειάζεται πλέον να αναληφθούν πρωτοβουλίες.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε ότι η τρίτη θα είναι η κρίσιμη ψηφοφορία προβλέποντας ότι τα χαρακτηριστικά της θα είναι εντελώς διαφορετικά με αυτά της πρώτης. Τόνισε δε πως το σενάριο αλλαγής υποψηφίου αδικεί τον Σταύρο Δήμα.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος σχολιάζοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA το αποτέλεσμα είπε ότι δεν δημιουργείται δυναμική εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και χαρακτήρισε τον αριθμό των 160 βουλευτών "φτωχό" προσθέτοντας ότι ανοίγει ο δρόμος για εθνική συνεννόηση.

Ο Σπ. Λυκούδης που εξ αρχής είχε δηλώσει πως θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόνισε πως το αποτέλεσμα ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει τελικά συνεννόηση.

«Υπάρχει περιθώριο για πολιτικές κινήσεις και διακομματικές ζυμώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την υπάρχουσα Βουλή», εκτίμησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος τόνισε ότι το αποτέλεσμα είναι «μπετόν αρμέ. Περίμενα κάτι παραπάνω. Στην τρίτη ψηφοφορία όλα παίζονται, εκτός από αλλαγή προσώπου»
Ερωτηθείς για τα σενάρια κυβερνήσεων ειδικού σκοπού και ορισμό ημερομηνίας εκλογών με αντάλλαγμα την εκλογή Προέδρου, ο κ. Γρηγοράκος είπε ότι «όλα συζητούνται».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε ότι «το αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των κυβερνητικών προσδοκιών. Είναι ανέφικτος ο στόχος των «180». Το παρασκήνιο πρέπει να πάρει τέλος. Η μόνη ομαλότητα είναι οι εκλογές».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Βύρων Πολύδωρας, που και αυτός δήλωσε «παρών» περιορίστηκε να δηλώσει ότι το αποτέλεσμα ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο».