Log in
A+ A A-

Σκηνικό πολιτικής πόλωσης

Επανέρχονται τα σενάρια για συμβιβαστική λύση με ορισμό εκλογών μέσα στο 2015, δύο ημέρες πριν την πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παράλληλα κλίμα πόλωσης προκαλούν τα περί grexit που προκάλεσαν και αντιδράσεις εντός της συγκυβέρνησης. Εν τω μεταξύ, νέα μέτρα και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων ζητά ο Ευρωπαίος Επίτροπος οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μσκοβισί που βρίσκεται στην Αθήνα. Η τρόικα θα έρθει στις αρχές του χρόνου και η αξιολόγηση θα κλείσει πριν το Eurogroup  της 26ης Ιανουαρίου δήλωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης μετά τη σύσκεψη του οικονομικό επιτελείο με τον πρωθυπουργό.

Θα ήταν λογική μια πρόταση για προσδιορισμό ημερομηνίας εκλογών από την κυβέρνηση ανάμεσα στη δεύτερη και τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου, ώστε να βοηθήσει στην άρση του αδιεξόδου, τόνισε στο Αθήνα 9,84 ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας.

Δεν θα θεωρήσω αποστάτη ή αργυρώνητο όποιον βουλευτή του κόμματος ψηφίσει για Πρόεδρο τη Δημοκρατίας. Μακριά από εμένα αυτές οι λογικές, δήλωσε στον ΒΗΜΑ fm ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Είναι σωστή η δήλωση Κουβέλη. Νομίζω ότι άργησε να την κάνει, τόνισε στον Αθήνα 984 ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής των Μεταρρυθμιστών Σπύρος Λυκούδης. Συντάχθηκε με την πρόταση να οριστούν εκλογές εντός του 2015.

Εν τω μεταξύ, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, αναδίπλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη που το πρωί δήλωσε στο ΜΕΓΚΑ πως "μας έχουν προειδοποιήσει ότι αν η χώρα πάει σε εκλογές θα βρεθεί σε πιστωτικό γεγονός". Ουδέποτε υιοθέτησα τα περί αρνητικού πιστωτικού γεγονότος όπως ανέφερε η Μούντις καθώς η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τη χώρα από κάθε κίνδυνο, τόνισε σε διευκρινιστική δήλωση. Εξέφρασε την απορία της που μια αναφορά σε ένα γεγονός μπορεί τελικά να διαστρεβλώνεται και να εμφανίζεται ως δήλωση κάτι το οποίο δεν συνέβη, όπως λέει.

Αντίθετος με την άποψη Λαπαβίτσα περί ανάγκης ενός plan B από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα περιλαμβάνει επιστροφή στη δραχμή, εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης. Όπως είπε στα Παραπολιτικά FM, Δεν πρέπει να υπάρξει σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας απ' το ευρώ.

Εν τω μεταξύ, τα βλέμματα εξακολουθούν να είναι στραμμένα στους ανεξάρτητους βουλευτές και τη στάση που θα τηρήσουν

"Θα ψηφίσω για πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μπορεί και πρέπει η παρούσα βουλή να εκλέξει πρόεδρο", επανέλαβε στον Αθήνα 9,84 ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός.

Κλίνω προς το "όχι" ανέφερε ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος.

Sms σε τρεις ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από τους ΑΝ.ΕΛ. προκειμένου να τους ζητήσει να μην ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας έστειλε, εν τω μεταξύ, ο Πάνος Καμμένος, όπως είπε ο ίδιος στον ΑΝΤ1.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εκτίμησε ότι ο Βασίλης Καπερνάρος δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Όπως και για τον κ. Γιοβανόπουλο το ελπίζω και το ζητάω και δημόσια και στην κ. Γιαταγάνα. Η κ. Μακρή ξέρω ότι δεν θα ψηφίσει» πρόσθεσε ο κ. Καμμένος.

Η Γερμανία δεν εξετάζει εναλλακτικό σχέδιο για την Ελλάδα, ακόμα και σε περίπτωση που τελικά δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, δήλωσε στα «Νέα» ανώτατη γερμανική κυβερνητική πηγή. "Η διεθνής θέση της Ελλάδας είναι αδύναμη και  οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές. Στην ΕΕ μπορεί να είναι χρήσιμη η σύγκρουση με μία "εχθρική" ελληνική κυβέρνηση", επισημαίνουν σε άρθρο τους οι «Financial Times».

Πάντως παρά το κλίμα αβεβαιότητας, μετά τις αλλεπάλληλες αρνητικές συνεδριάσεις στο χρηματιστήριο ο γενικός δείκτης σημειώνει σήμερα σημαντικά κέρδη, πριν από λίγο της τάξης του 2,5%.