Log in
A+ A A-

Η βουλή δεν εξέλεξε πρόεδρο, η Ελλάδα πάει σε εθνικές εκλογές

Στην τελευταία και κρισιμότερη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, ο Σταύρος Δήμας παρέμεινε στους 168 ψήφους, ενώ καταψήφισαν 132, και η χώρα οδηγείται πλέον σε εθνικές εκλογές.

Ο Κάρολος Παπούλιας θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι την αντικατάστασή του, η δε κυβέρνηση θα οφείλει να κηρύξει δια του Προέδρου της Δημοκρατίας και εντός δέκα ημερών, τη λήξη των εργασιών της Βουλής προκειμένου να διενεργηθούν εκλογές και να εκλεγεί Πρόεδρος από τη νέα τη σύνθεση του Κοινοβουλίου. Υπενθυμίζεται πως στις δύο προηγούμενες ονομαστικές ψηφοφορίες στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Σταύρος Δήμας έλαβε 160 και 168 θετικές ψήφους αντίστοιχα.

Στις 14.00 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Τα κομματικά επιτελεία ετοιμάζονται πυρετωδώς σχεδιάζοντας την προεκλογική τους τακτική. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός αντιμετωπίζει σήμερα μια ψηφοφορία στην Βουλή που θα καθορίσει εάν η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες μπορεί να φέρουν στην εξουσία το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και να εκτροχιάσουν την διεθνή διάσωση», αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

Η Ελλάδα είναι η κορυφή του παγόβουνου. Είναι μια αφορμή για να σκεφτεί η Ευρώπη το πολιτικό της αδιέξοδο, γράφουν σήμερα οι Financial Times, υπό τον τίτλο “Διατηρήστε την ψυχραιμία σας απέναντι στον ευρωπαϊκό λαϊκισμό”.

Εν τω μεταξύ, αποφασισμένος να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος, που θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες, φέρεται ο Γιώργος Παπανδρέου παρά τις συνεχείς διαμεσολαβητικές προσπάθειες. Σύμφωνα με τα ΝΕΑ οι λέξεις «Κίνημα» και «Αλλαγή» ενδέχεται να περιλαμβάνονται στην ονομασία του νέου κόμματος.

Καταιγιστικές αναμένεται να είναι οι εξελίξεις και στη ΔΗΜΑΡ. Εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή και θα οριστεί και η ημερομηνία του διαρκούς συνεδρίου του κόμματος, όπου θα αποφασισθεί η εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια συνεργασία που προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ. Αντιδράσεις που αναμένεται να οδηγήσουν εκτός κόμματος κάποιους βουλευτές (τους τρεις που τάχθηκαν υπέρ της εκλογής ΠτΔ, Φούντα, Τσούκαλης, Ψύρρας) και στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Αντιδράσεις προκλήθηκαν και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αυτές όμως περιορίζονται μέχρι τώρα σε δημοσιεύματα σε φιλικά έντυπα και ιστοσελίδες.