Log in
A+ A A-

Δημοψήφισμα προς... ακύρωση;

Ανοιχτό άφησε ο Γιάννης Δραγασάκης το ενδεχόμενο να ακυρωθεί το δημοψήφισμα στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, γεγονός που πυροδοτεί νέα σενάρια. Οι πληροφορίες για το τι έχει προτείνει η ελληνική πλευρά είναι αλληλοσυγκρουόμενες. Αλλες πηγές κάνουν λόγο για ολονύκτιες διαβουλεύσεις με στόχο την επίτευξη έστω μιας κατ αρχήν συμφωνίας, που αφενός θα ανοίγει ένα παράθυρο για μια προσέγγιση της Αθήνας με τους δανειστές, αφετέρου θα απομακρύνει τους κινδύνους από το απρόβλεπτο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ματαιώνοντάς το. Αυτήν την πληροφορία διαψεύδει ο υπουργός οικονομικών της Αυστρίας ο οποίος ανέφερε ότι η Αθήνα προσφέρθηκε αν προτείνει στους πολίτες να ψηφίσουν «ναι».

Η δήλωση Δραγασάκη

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφερόμενος στο ζήτημα, είπε στη δημόσια τηλεόραση: «Είναι πολιτικό θέμα, μπορεί να αποφασίσει κάτι διαφορετικό η κυβέρνηση, το κάναμε για να επιτύχουμε συμφωνία». Ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως πρέπει να βρεθεί μία λύση ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς αλλά όχι στη βάση της υποταγής, ούτε σε μία τυφλή ρήξη.

«Μιλάμε για ένα πρόγραμμα το οποίο έχει αποτύχει. Το πρόγραμμα σήμερα έληξε τυπικά, ωστόσο είχε τελματωθεί από πέρσι το καλοκαίρι» είπε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε: «Θέλουμε συμφωνία, αλλά μία συμφωνία βιώσιμη και γι' αυτούς και για εμάς. Να πετύχουμε μια συμφωνία που θα εκπληρώνει κάποια κριτήρια» υπογράμμισε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Αυστρία: Θα συστήσουν στον κόσμο να ψηφίσει «ναι»

Το πρακτορείο Reuters το οποίο επικαλείται πηγές από το Αυστριακό υπουργείο οικονομικών μεταδίδει ότι δεν έγινε καμία τέτοια προσφορά στην διάρκεια της τηλεδιάσκεψης από τον κ. Βαρουφάκη. Ο υπουργός οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ORF: «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ο κ. Βαρουφάκης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα στείλει μια πρόταση για ένα νέο πρόγραμμα. Μας διαβεβαίωσε ότι αυτή η νέα πρόταση είναι πολύ κοντά στην πρόταση που έκαναν οι δανειστές. Ετσι όπως το κατάλαβα εγώ, η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να προτείνει στον ελληνικό λαό να ψηφίσει "ναί" στο δημοψήφισμα αν η Ελληνική πρόταση, η οποία αναμένεται απόψε, τύχει της αποδοχής των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης»

thetoc.gr