Log in
A+ A A-

Σκληρή δοκιμασία για την κυβέρνηση

Κρίσιμη η ημέρα και μακρά και αυτή η νύχτα, η οποία θα καθορίσει την τύχη της συγκυβέρνησης, αλλά και της χώρας.

Η διαδικασία στη Βουλή για την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων ξεκίνησε με τη συζήτηση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές, προμηνύοντας θυελλώδη συνεδρίαση στην ολομέλεια. Η κυβέρνηση μετρά ήδη ψήφο-ψήφο τις πιθανές απώλειες στην αποψινή διαδικασία, και προσανατολίζεται την επομένη σε ευρύ ανασχηματισμό. Στη σκιά των διαφοροποιήσεων εντός της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα είναι ήδη τεταμένο στη Βουλή.

«Είχαμε να διαπραγματευτούμε μία δύσκολη συμφωνία που ο χρόνος θα δείξει αν θα είναι οικονομικά βιώσιμη», τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Περιλαμβάνονται υφεσιακά πράγματα και εφόσον ο κόσμος δει την αισιόδοξη πλευρά ότι δεν υπάρχει Grexit, τότε μπορεί να καταλήξουμε σε μια συνισταμένη που θα είναι η ανάπτυξη», ανέφερε μεταξύ άλλων.  

«Η ελληνική Βουλή δεν πρέπει να ολοκληρώσει τον εκβιασμό προς την κυβέρνηση», δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η συζήτηση, στην οποία συμμετέχουν περίπου 200 βουλευτές από όλες τις επιτροπές, αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεσημέρι, ενώ η συζήτηση στην Ολομέλεια έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει γύρω στις δύο το μεσημέρι και σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 10 ώρες, όπως ανέφερε ο Γ΄Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας.

Το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης που αντιδρούν στο νομοσχέδιο, κατά τη ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί πολύ αργά απόψε.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει δύο άρθρα: ένα με τη συμφωνία και ένα με τα προαπαιτούμενα.

Η κοινή συνεδρίαση των μελών των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι, ώστε μετά να συνταχθεί η εισηγητική έκθεση, από τη Διάσκεψη των Προέδρων, προς την Ολομέλεια προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου.

Στόχος είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί ώς τα μεσάνυχτα, χωρίς να αποκλείεται κάποια καθυστέρηση.

Τα βλέμματα όλα είναι στραμμένα στη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένων των αντιδράσεων που έχουν εκφραστεί για τα μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία, και εάν θα υπάρξουν περισσότερες διαρροές απ' ότι στην ψηφοφορία για την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση.

Ήδη τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα ψηφίσουν, ζητούν απόσυρση της συμφωνίας και προτείνουν ως επιλογή την υιοθέτηση εθνικού νομίσματος.

Άγνωστο παραμένει, επίσης, εάν στη συζήτηση στην Ολομέλεια θα προεδρεύσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που ήδη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα. Πληροφορίες ανέφεραν ότι έχει επιλέξει να μην προεδρεύσει προκειμένου να λάβει τον λόγο ως βουλευτής -όπως συνέβη και στη συζήτηση την περασμένη Παρασκευή.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφιστεί με τις ψήφους των βουλευτών της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ).