Log in
A+ A A-

Τι συζήτησαν στο 6ωρο ραντεβού υπουργοί & Τρόικα

Μετά από μια εξάωρη εξαντλητική συζήτηση ολοκληρώθηκε το πρώτο ραντεβού υπουργών της κυβέρνηση τους επικεφαλής των τεσσάρων πιστωτών ( ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ).

Στο τραπέζι έπεσαν δημοσιονομικό, τράπεζες,ιδιωτικοποιήσεις καθώς και ο τρόπος καλύτερης οργάνωσης των συναντήσεων ώστε να συζητούνται και να επιλύονται άμεσα όσα ζητήματα προκύπτουν.

Συζητήθηκαν επίσης οι ελληνικές προτάσεις για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου, είναι μέσω του νέου Ταμείου να μειωθεί το χρέος και παράλληλα να ενισχυθούν οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.ώστε και να απομειώνεται το χρέος και να κατευθύνονται κάποια χρήματα για την ανάπτυξη.

Κυβερνητική πηγή έλεγε στη συνέχεια ότι δεν ετέθη ζήτημα νέων προαπαιτούμενων.

Αυτή την ώρα οι επικεφαλής της τρόικας συναντώνται με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων αποτελούν βασικές παραμέτρους των διαπραγματεύσεων.

Ο κεντρικός τραπεζίτης στοχεύει στην άμεση δρομολόγηση των διαδικασιών ώστε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου ώστε να αποκατασταθεί η ευστάθεια και το κλίμα εμπιστοσύνης των καταθετών.

'Ενας επιπλέον λόγος που επιδιώκει την επίσπευση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης είναι να προλάβουμε την 1η Ιανουαρίου του 2016, οπότε θα ενεργοποιηθεί πανευρωπαϊκά η Κοινοτική Οδηγία για το «bail in».

Αν και οι κίνδυνοι να κληθούν οι έλληνες καταθέτες να συμβάλουν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έχουν απομακρυνθεί και μετά την ειδική πρόβλεψη στην προκαταρκτική συμφωνία Αθήνας-εταίρων για εξασφάλιση σημαντικών κεφαλαίων για τις τράπεζες.

θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας των Τραπεζών.

Τσακαλώτος και Σταθάκης οι πρώτοι που εισέπραξαν την πίεση

H τετράδα των Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ντέλια Βελκολέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικολό Τζιαμαρόλι (ESM) έδειξαν τις... διαθέσεις και τις προθέσεις τους στους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, στην πρώτη αυτή συνάντηση γνωριμίας.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση, οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης μπήκαν έχοντας λάβει μία... πρόγευση των απαιτήσεων των δανειστών, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τις τέσσερις τελευταίες ημέρες, με το πρώτο μεγάλο αγκάθι να είναι το νέο πακέτο των προαπαιτούμενων που ζητείται να ψηφιστεί στη Βουλή πριν λάβει η Ελλάδα την επόμενη εκταμίευση, ενώ η Quadriga ζητά από την κυβέρνηση να αλλάξει στάση σε πολλά από τα νέα φορολογικά μέτρα που ήδη έχει ψηφίσει.

Μεταξύ αυτών που ζητούν λοιπόν οι δανειστές είναι:

- Kατάργηση της έκτακτης εισφοράς 8% για πολύ πλούσιους (για ετήσια εισοδήματα 500.000 ευρώ και άνω) και την θέσπιση ενιαίου συντελεστή 6% για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ το χρόνο.

- Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75% για μικρές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με «μπλοκάκι» για το τρέχον έτος και προκαταβολή 100% για το 2016.

- Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων που τους εισπράττουν φορείς, δήμοι και ασφαλιστικά Ταμεία

- Να προχωρήσει γρηγορότερα η κυβέρνηση στην κατάργηση του ΕΚΑΣ

- Αμεση νομοθέτηση της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 ή τα 67 έτη.

Επίσης απαιτούν την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, του ευνοϊκού καθεστώτος και της επιδότησης του πετρελαίου των αγροτών και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και άρση εμποδίων αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

thetoc.gr