Log in
A+ A A-

Το Grexit δεν ήταν ποτέ μια πραγματική πιθανότητα

Η εκδίωξη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη "δεν ήταν ποτέ μια πραγματική πιθανότητα" καθώς δεν θα ήταν νόμιμο δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Vitor Constancio, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει πλέον να σβήσει όποιες αμφιβολίες διατηρούνται για τη βιωσιμότητα της ζώνης.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί στο πρόγραμμα διάσωσης των 85 δισ. ευρώ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, ενώ εκτίμησε ότι η χαλάρωση των capital controls ενδεχομένως να μην είναι μακριά.

"Έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για τη σταδιακή κατάργηση των capital controls", δήλωσε ο Constancio όπως μεταδίδει το Reuters. "Θα καταργηθούν όπως στην περίπτωση της Κύπρου".

Για το ελληνικό χρέος επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να αξιολογείται μόνο όσον αφορά την αναλογία [ως προς το ΑΕΠ] προσθέτοντας ότι περιμένει οι διαφορετικές απόψεις, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να συγκλίνουν όταν θα συζητηθεί η βιωσιμότητα του χρέους στην πρώτη αξιολόγηση.

"Το haircut έχει απορριφθεί από τα κράτη μέλη και ασφαλώς ελπίζω ότι δεν θα είναι απαραίτητο με βάση τα στοιχεία", πρόσθεσε ο Constancio. "Όσον περισσότερο κοιτά κανείς τα νούμερα, τόσο περισσότερο αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να προκύπτει".

Στρέφοντας την προσοχή του στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο Constancio υπογράμμισε τη βούληση της κεντρικής τράπεζας να αναλάβει δράση, εάν χρειαστεί, σημειώνοντας ότι οι αγορές που έχει πραγματοποιήσει είναι πολύ μικρότερες από τις αντίστοιχες αγορές των κεντρικών τραπεζών στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία ή το Ηνωμένο Βασίλειο.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι οι προσδοκίες πως η ΕΚΤ μπορεί μόνη της να δημιουργήσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη δεν είναι ρεαλιστικές. Όπως σημείωσε, η ευρωπαϊκή οικονομία επηρεάζεται από την επιβράδυνση της δραστηριότητας σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε εξάλλου ότι η Ευρώπη διαπράττει "δημογραφική αυτοκτονία" και χρειάζεται τους μετανάστες για να αποτρέψει την περαιτέρω συρρίκνωση του εργατικού της δυναμικού.

"Για να αλλάξουν οι δημογραφικές τάσεις, η προώθηση των γεννήσεων δεν είναι αρκετή. Θα πρέπει να γίνει μέσω της μετανάστευσης. Αν δεν γίνει, δημιουργούμε μεγάλες δυσκολίες στην ανάπτυξη και ευημερία των μελλοντικών γενεών", δήλωσε.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε και στις εντάσεις που δημιουργεί η ανεργία στην Ευρώπη.

"Η ανεργία στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλή στο 11%, κάτι που αποσταθεροποιεί την ήπειρο", δήλωσε ο Constancio. "Οι ευρωπαϊκές αξίες διαβρώνονται, ως αποτέλεσμα του φόβου που δημιουργεί η ανεργία".