Log in
A+ A A-

Το προσχέδιο της συμφωνίας, από το Reuters

Υποχωρήσεις προς την Τουρκία για να μπορέσει να διαχειριστεί το Προσφυγικό, θα ζητήσουν οι Βρυξέλλες από την Ελλάδα και την Κύπρο σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters αναφορικά με την πρόταση της Κομισιόν.

Σύμφωνα με το Reuters το σχέδιο προβλέπει κρίσιμα σημεία:

1 Το άνοιγμα πέντε νέων «κεφαλαίων» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ να γίνει «υπό όρους».  Αυτό γίνεται για να κάμψει την απειλή του προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη να μπλοκάρει τη συμφωνία. Ο αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters, δεν διευκρινίζει πάντως τους όρους αυτούς. Υπενθυμίζεται ότι η Λευκωσία έχει έχει πει ότι δεν θα άρει το βέτο.

2 Να κηρύξει η Ελλάδα την Τουρκία ως τρίτη ασφαλή χώρα, ώστε να επιταχυνθούν οι επιστροφές προσφύγων-μεταναστών στην Τουρκία. Κάτι που έχει πάντως, ήδη, πράξει δημόσια η κυβέρνηση της Ελλάδα με δηλώσεις αξιωματούχων της. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει το Reuters, στο σχέδιο θα προβλέπεται ότι οι ελληνικές αρχές θα εξακολουθήσουν να εξετάζουν κατά περίπτωση τις αιτήσεις για παροχή ασύλου, όλων των προσφύγων που θα φτάνουν στα νησιά της χώρας, κατ΄ εφαρμογή των διεθνών συνθηκών.

3 Να απελευθερωθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες εντός ΕΕ μέχρι τον Ιούλιο. Στο σημείο αυτό εμπόδιο είναι οι σφοδρές αντιδράσεις της Γαλλίας , η οποία ζητά προηγουμένως να εκπληρωθούν 72 προϋποθέσεις από την Αγκυρα πριν επιστραπεί σε 80 εκατομμύρια Τούρκους να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η Κομισιόν, προτείνει συμβιβαστικά να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμφωνίας ο όρος εφαρμογής μιας «κρίσιμης μάζας» (ενός μεγάλου μέρους) των προϋποθέσεων, όπως στο δικαστικό σύστημα, χωρίς να αναφέρεται ο ακριβής αριθμός.

Οπως αναφέρει το Reutes, οι ηγέτες της ΕΕ ελπίζουν να συμφωνήσουν σε πολιτικό και νομικό επίπεδο στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή ενώ θα κληθούν να διευκρινίσουν πόσα επιπλέον χρήματαθα προσφέρουν για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες στην Τουρκία, από το αρχικώς συμφωνηθέν ποσό των 3 δισ.ευρώ.

Αντιδράσεις

Όλες οι πλευρές παίρνουν θέση ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής ΕΕ, αύριο και μεθαύριο, με το κλίμα που διαμορφώνεται για τα αιτήματα της Τουρκίας να είναι μάλλον αρνητικό.

Η Κύπρος δια του Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, απέκλεισε το ενδεχόμενο να να δώσει την συγκατάθεσή της στην επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, αν η Άγκυρα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Καμία Τρίτη χώρα δεν μπορεί να είναι πιο σημαντική από ένα κράτος μέλος της ΕΕ», απάντησε επισκεπτόμενος της Λευκωσία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι υπάρχει ζήτημα νομιμότητας στο σχέδιο συμφωνίας που τέθηκε στο τραπέζι την περασμένη εβδομάδα και ότι παραμένει «προβληματικό» και κάρφωσε τη Γερμανίδα καγκελάριο, δηλώνοντας: «Η τουρκική πρόταση που καταρτίστηκε μαζί με τη Γερμανία απαιτείται να διασαφηνιστεί, ώστε να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα 28 κράτη μέλη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Η Γαλλία θα επιδιώξει μια «αποτελεσματική συνεργασία» με την Άγκυρα για την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων, αλλά δεν θα δεχθεί όμως τον «παραμικρό εκβιασμό», ξεκαθαρίζει ο Γάλλος πρωθυπουργόςΜανουέλ Βαλς.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν ζητά από τη Γερμανία να στηρίξει το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων για τους πρόσφυγες,και καλεί την Άγκελα Μέρκελ, να μιλήσει «με καθαρή γλώσσα».

Νέο ξέσπασμα υπήρξε και από τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν: “Οι ηγέτες της ΕΕ ευθύνονται για την εισροή προσφύγων και θέλουν να δημιουργήσουν τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», που θα «καταπιεί» τα έθνη, δήλωσε.

Από την πλευρά της η Άγκυρα, δια του πρωθυπουργού Νταβούτογλου, διαμηνύει ότι δεν διαπραγματεύεται απλά για τα χρήματα, αλλά θεωρεί ότι μια συμφωνία αφορά ένα ανθρωπιστικό ζήτημα.

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι– σύμφωνα με το Politico, προειδοποιεί με επιστολή της προς τους ΥΠΕΞ της ΕΕ: Μπορεί να έρθουν άλλοι 450.000 μετανάστες από τη Λιβύη.

Κατά τα λοιπά, για τον Απρίλιο μετατίθεται η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα. Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο έκτακτος μηχανισμός βοήθειας για τους πρόσφυγες. Η βοήθεια που θα βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη τα οποία δέχονται πιέσεις από την άφιξη μεγάλου αριθμού προσφύγων στο έδαφός τους, περιλαμβάνει τροφή, στέγη, νερό, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και θα παραδίδεται μέσω της Κομισιόν και οργανισμούς-εταίρους που επιλέγονται από την Επιτροπή και τις ελληνικές αρχές.