Log in
A+ A A-

Στη Βουλή η δικογραφία για την Novartis - Οι επόμενες κινήσεις

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή με θέμα τους χειρισμούς της δικογραφίας που διαβιβάστηκε από την Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο της Novartis.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης φέρεται να τάχθηκε υπέρ του να διανεμηθεί η σχετική δικογραφία στους βουλευτές, ωστόσο κατόπιν σχετικού ερωτήματος προς την επιστημονική επιτροπή της Βουλής η τελευταία εμφανίστηκε αρνητική.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης ο Σπύρος Λυκούδης φέρεται να τάχθηκε κατά του να δοθούν τα έγγραφα στη δημοσιότητα. Διερωτήθηκε ωστόσο πώς, αφού δεν έχει δημοσιοποιηθεί η δικογραφία, κυβερνητικά στελέχη κάνουν κρίσεις περί μεγάλου σκανδάλου. Απαντώντας, ο πρόεδρος της Βουλής φέρεται να είπε ότι η Βουλή δεν εμπλέκεται σε αυτό.

Στην δική του τοποθέτηση ο κ. Μαυρωτάς είπε ότι με το θέμα θα έπρεπε να ασχοληθεί η εξεταστική για την Υγεία που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι προς το παρόν όλα είναι ανοιχτά για την πορεία που θα λάβει στην συνέχεια η υπόθεση. Εάν δηλαδή θα γίνει πρόταση για εξεταστική επιτροπή, προανακριτική επιτροπή ή εάν η δικογραφία θα επιστραφεί στον εισαγγελέα. Ένα στίγμα πάντως των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε νωρίτερα ο κ. Μπαλωμενάκης, πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει πρόταση για προανακριτική.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των προέδρων, αναγνώστηκε και επιστολή του Ευάγγελου Βενιζέλου, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στη δικογραφία. Στην επιστολή του, ο κ. Βενιζέλος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παραβιάζει την αρχή των κράτους δικαίου και χαρακτηρίζει «βαρύγδουπες τις δηλώσεις ότι ο φάκελος διαβιβάζεται στη Βουλή με εντολή του πρωθυπουργού, αφού η διαβίβαση γίνεται αυτομάτως κατ΄ επιταγή του Συντάγματος και χωρίς καμία ποινική αξιολόγηση». Ο κ. Βενιζέλος αναφέρεται σε «κουκουλοφόρους ανώνυμους μάρτυρες» και ζητεί να δοθεί στη δημοσιότητα η δικογραφία.

Στη διάσκεψη των προέδρων αποφασίστηκε η δικογραφία να γνωστοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους, στα πολιτικά δηλαδή πρόσωπα που φέρεται ότι υπάρχουν σε αυτήν, και να δοθεί η δυνατότητα σε έναν βουλευτή-εκπρόσωπο από κάθε κόμμα να λάβει γνώση.

Η ανάγνωση στην Ολομέλεια και οι επόμενες κινήσεις
Μετά το πέρας της διάσκεψης, αναγνώστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η παραλαβή της δικογραφίας καθώς και τα ονόματα που φέρεται ότι περιέχει. Πρόκειται για τους: Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμένο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Άδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Τον τελικό λόγο για την τροπή που θα πάρει η πορεία της υπόθεσης την έχει το Μέγαρο Μαξίμου. Για να γίνει εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή θα πρέπει να έχει προηγηθεί υποβολή σχετικού αιτήματος από τις δύο ΚΟ της συγκυβέρνησης. Για την μεν πρώτη χρειάζονται τουλάχιστον 60 υπογραφές, για την δεύτερη 30 υπογραφές. Στην συνέχεια το αίτημα συζητείται στην Ολομέλεια και τελικά ακολουθεί ψηφοφορία όπου αποφασίζεται αν θα προχωρήσει ή όχι το αίτημα. Αυτονόητο είναι ότι εφόσον την πλειοψηφία την έχει η κυβέρνηση τα αιτήματα γίνονται συνήθως αποδεκτά.

Τι έγινε νωρίτερα στην Εξεταστική Επιτροπή
Νωρίτερα, με μεγάλη ένταση ξεκίνησε η συνεδρίαση της εξεταστικής για την υγεία, στην οποία επρόκειτο να καταθέσει ο Αδωνις Γεωργιάδης για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αφορμή ήταν η δικογραφία για τη Novartis και η προτροπή του προεδρεύοντος Αντώνη Μπαλομενάκη προς τα μέλη της επιτροπής να μην συζητεί τη υπόθεση της Novartis γιατί η δικογραφία δεν έχει φτάσει ακόμα στη Βουλή και έτσι ό,τι πούμε ή ό,τι φανταστούμε θα είναι άνευ αντικειμένου.

Με αφορμή το σχόλιο αυτό ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς ζήτησε από τον πρόεδρο της επιτροπής να διανεμηθεί η δικογραφία της Novartis στα μέλη της επιτροπής μόλις η δικογραφία έρθει στη Βουλή. Απαντώντας ο κ Μπαλομενάκης, δίνοντας και ένα στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συσταθεί για αυτό το θέμα προανακριτική επιτροπή, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών της αντιπολίτευσης οι οποίοι αντέτειναν ότι η εξεταστική επιτροπή για την υγεία διερευνά και το θέμα της Novartis.

Το λόγο πήρε και η Εύη Χριστοφιλοπούλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, χαρακτηρίζοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τη Novartis κακοστημένη σκευωρία στην οποία εμπλέκονται οι δύο υπουργοί Δικαιοσύνης Κοντονής και Παπαγγελόπουλος αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος οι οποίοι ως μη όφειλαν μίλησαν για σκάνδαλο. Την υπόθεση δεν την έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή αλλά η Δικαιοσύνη απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.

thetoc.gr