Log in
A+ A A-

Τρία σενάρια στο Μαξίμου για τη συνέχεια της υπόθεσης Novartis

Προβληματισμός και διαβουλεύσεις για τις επόμενες κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην υπόθεση της Novartis. Λίγο πριν τις 14.30 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος μαζί με το προεδρείο της ΚΟ, στο οποίο συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν. Όπως έγινε μάλιστα γνωστό η έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ που είχε προγραμματιστεί για αύριο το πρωί αναβλήθηκε.

 

«Συνεχίζεται η μελέτη της δικογραφίας καθώς και η προκαταρκτική συζήτηση για διευκρίνιση νομικών ζητημάτων. Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε νέα συνεδρίαση του οργάνου. Τις επόμενες μέρες θα λάβουμε τις αποφάσεις μας» ανέφερε κυβερνητική πηγή μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Από χθες πάντως, και σε «ανύποπτο» χρόνο, πριν ακόμα γίνουν γνωστά στοιχεία της δικογραφίας, ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για την υγεία Αντώνης Μπαλωμενάκης έσπευσε να πάρει θέση επί του θέματος τασσόμενος ουσιαστικά υπέρ της συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση.

Είναι θέμα μόνο μερικών ωρών να διαπιστωθεί αν ο προαναφερόμενος εξέφραζε προσωπική άποψη ή γνώριζε τις σκέψεις του Μαξίμου. Ήδη πάντως στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου ακούγεται το σενάριο σύστασης προανακριτικής επιτροπής. Οι θιασώτες της εξέλιξης αυτής (κυρίως βουλευτές της συμπολίτευσης) υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει άλλη οδός λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης.

Στην περίπτωση που το Μαξίμου δώσει σχετική εντολή πρέπει να συγκεντρωθούν 30 υπογραφές από τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στην συνέχεια το τελευταίο λόγο θα έχει η Ολομέλεια του Σώματος η οποία θα αποφασίσει (έπειτα από ψηφοφορία) τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Κοινοβουλευτικά στελέχη με μεγάλη εμπειρία υπογραμμίζουν πάντως ότι η σύσταση προανακριτικής επιτροπής μπορεί να μην έχει τα αναμενόμενα, για την κυβέρνηση, αποτελέσματα. Και αυτό διότι όπως λένε και τα τρία αδικήματα (δωροληψία, δωροδοκία, απιστία σχετικά με την υπηρεσία) στα οποία φέρονται να εμπλέκονται οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και οι οκτώ πρώην υπουργοί έχουν παραγραφεί.

Έτσι υπάρχει ενδεχόμενο να καταλήξει η υπόθεση σε φιάσκο όπως συνέβη και με τον Γιάννο Παπαντωνίου. Και τότε συστάθηκε προανακριτική επιτροπή αλλά τελικά ολοκλήρωσε άδοξα τις εργασίες της επειδή τα αδικήματα με τα οποία βαρύνονταν ο υπουργός είχαν παραγραφεί.

Προφανώς αυτό είχε στο μυαλό του και ο Νίκος Βούτσης ο οποίος κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής φέρεται να είπε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η υπόθεση να επιστρέψει στον εισαγγελέα.

Με την εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι κλείνει η υπόθεση. Αντίθετα μπορεί να ανοίξει ένα άλλο κεφάλαιο αυτό της διερεύνησης του αδικήματος που έχει να κάνει με το ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος. Πρόκειται για αδίκημα που δεν παραγράφεται με τις σχετικές προβέψεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών και δεν σχετίζεται με τα υπουργικά καθήκοντα άρα οι εμπλεκόμενοι δεν κάθονται στο εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου, αλλα ενώπιον της τακτικής δικαιοσύνης.

Στην περίπτωση λοιπόν που υπάρχουν αποδείξεις ή ενδείξεις ότι τα χρήματα της δωροδοκίας χρησιμοποιήθηκαν για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (βλ. υπόθεση Τσοχατζόπουλου) τότε στοιχειοθετείται το αδίκημα του «ξεπλύματος» και τον τελικό λόγο έχει η τακτική δικαιοσύνη. Και στην περίπτωση, τέλος, που η κυβέρνηση εμμείνει στην σύσταση της προανακριτικής επιτροπής τον τελευταίο λόγο δεν θα τον έχει η Βουλή, αλλά το Δικαστικό Συμβουλίο. Το Σώμα αυτό θα κρίνει (με απόφαση δεσμευτική) αν θα στείλει τους εμπλεκόμενους ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου.

thetoc.gr