Log in
A+ A A-

Σήμερα η κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα

Η αστυνομία έχει περιζώσει -αν και από απόσταση προκειμένου να μην οξυνθούν περαιτέρω τα πνεύματα- από χθες το χωριό Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου, όπου σήμερα στις 2.00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος (1.00 τοπική ώρα) θα τελεστεί η κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου.

Η σορός του 35χρονου Βορειοηπειρώτη μεταφέρθηκε χθες από τα Τίρανα στον τόπο καταγωγής του, με καθυστέρηση 10 ημερών, ρίχνοντας έτσι την «αυλαία» σε ένα θρίλερ που έφερε στην επιφάνεια εθνικιστικά πάθη σε Τίρανα και Αθήνα και βάζοντας τέλος στην αναμονή των οικείων του που από το μοιραίο πρωινό της 28ης Οκτωβρίου θρηνούν για τον χαμό του, υπό συνθήκες που ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως.

Όπως έγινε γνωστό ήδη από χθες, όταν η σορός του 35χρονου σκεπασμένη με τη γαλανόλευκη επεστράφη στην οικογένειά του, κατόπιν συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Δρόπολης στον οποίον υπάγονται διοικητικά οι Βουλιαράτες, τα έξοδα της ταφής θα καλυφθούν από τη Δημοτική Αρχή.

Την ίδια στιγμή, μέλη βορειοηπειρώτικων οργανώσεων από όλη την Ελλάδα μεταβαίνουν οδικώς στη γειτονική χώρα προκειμένου να παραστούν στην κηδεία που έχει κινητοποιήσει ισχυρές αλβανικές αστυνομικές δυνάμεις υπό τον φόβο ταραχών. Ειδικότερα, στις 9.30 χθες το βράδυ, πέντε λεωφορεία ξεκίνησαν από τον Σταθμό Λαρίσης με προορισμό τους Βουλιαράτες, ενώ οχήματα ναυλώθηκαν και από άλλες μεγάλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και τα Ιωάννινα.

Στους Βουλιαράτες, που απέχουν μόλις οκτώ χιλιόμετρα από την ελληνοαλβανική μεθόριο, πάντως, έχουν από χθες φθάσει συγγενείς και φίλοι του νεκρού καθώς και οι πρώτες αυτοκινητοπομπές από την Ελλάδα.

Για την τήρηση της τάξης, μάλιστα, Έλληνες αστυνομικοί βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με Αλβανούς συναδέλφους τους καθώς έχουν εκφραστεί φόβοι ότι ανάμεσα σε αυτούς που θα μεταβούν στην ιδιαίτερη πατρίδα του Κατσίφα βρίσκονται και ακραία εθνικιστικά στοιχεία. Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, επί ποδός βρίσκονται 2.000 αστυνομικοί, ενώ στην περιοχή θα μεταβεί ακόμα και ο αρχηγός της αλβανικής αστυνομίας. Ο συνοριακός σταθμός της Κακαβιάς αποτελεί το τελευταίο σημείο ελέγχων που θα διενεργούνται τόσο από Έλληνες όσο και από Αλβανούς αστυνομικούς, με τις Αρχές των δύο χωρών να έχουν αυξήσει εκτάκτως τον αριθμό του προσωπικού που θα διενεργεί διαβατηριακούς ελέγχους.