Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Λύσανε όλα τα θέματα και έστειλαν τον Τέρενς Κουίκ να κάνει υψηλή πολιτική στο Βιετνάμ

Το μήνυμα πως η επίσκεψή του στο Βιετνάμ επιβεβαιώνει την αδιαμφισβήτητη υποστήριξη της Ελλάδας προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ανάπτυξης και ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, έστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Βιετνάμ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ως επικεφαλής της πρώτης επιχειρηματικής αποστολής, αλλά και των διμερών επαφών που είχε στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας, ο κ. Κουίκ έδωσε έμφαση στις δυνατότητες εταιρικής σχέσης και συνεργασίας Ελλάδας-Βιετνάμ, εστιάζοντας στο εμπόριο, τον τουρισμό, τη ναυτιλία, την τεχνολογία, την ενέργεια, τις κατασκευές.

Παράλληλα, επισήμανε πως είναι δεύτερη φορά σε λιγότερο από δύο χρόνια που εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης επισκέπτεται το Βιετνάμ. «Τον Φεβρουάριο του 2017 η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, την οποία ανταπέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Βιετνάμ Φαμ Μπινχ Μιν τον περασμένο Ιούλιο, σηματοδότησε την εκπεφρασμένη μας βούληση να αναπτύξουμε περαιτέρω τις στενές και φιλικές μας σχέσεις.

Η υπογραφή εκ μέρους των δύο υπουργών Εξωτερικών της συμφωνίας περί “απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τους κατόχους διπλωματικών διαβατηρίων” μεταξύ Ελλάδος και Βιετνάμ, που θα τεθεί εν ισχύ μόλις το Βιετνάμ ολοκληρώσει τις σχετικές εσωτερικές διαδικασίες, επισφράγισε την ενίσχυση των δεσμών μας» επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

«Με πληθυσμό άνω των 95 εκατ. και μια ταχεία αναπτυσσόμενη οικονομία, το Βιετνάμ αποτελεί μια αναδυόμενη οικονομική δύναμη στη Ν. Α Ασία που συνδυαζόμενη με την τεχνογνωσία και τον δυναμισμό των ελληνικών επιχειρήσεων, παρέχει πολυάριθμες ευκαιρίες συνέργειας και αμοιβαίας ανάπτυξης σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων» ανέφερε και προσέθεσε:

«Αναμφισβήτητα, με έναν εισερχόμενο αριθμό τουριστών τρεις φορές το μέγεθος του ελληνικού πληθυσμού και μια τουριστική βιομηχανία που σπάει όλα τα ρεκόρ, οι ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν την τεχνογνωσία, την εμπειρία και το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου του Βιετνάμ. Ο πλούσιος πολιτισμός, η φιλοξενία και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, που μοιράζονται οι χώρες μας, εγγυώνται την επιτυχία των κοινών μας δράσεων.

Συνέργειες στον τομέα των μεταφορών και του εφοδιασμού, τη ναυτιλία και την ενέργεια, μπορούν να οικοδομήσουν πάνω στη βάση της ελληνικής τεχνογνωσίας στον ναυτιλιακό και ενεργειακό τομέα, όπως και στις υποδομές και την ανάπτυξη δράσεων που θα συνδυάζουν το ελληνικό εργατικό δυναμικό υψηλής ειδίκευσης και την υψηλή τεχνολογία με τη βιετναμέζικη επιχειρηματική επάρκεια και τις εμπορικές ευκαιρίες.

Ειδικά στον κατασκευαστικό κλάδο, οι ελληνικές εταιρίες δραστηριοποιούνται διεθνώς, ενώ μια ποικιλία προϊόντων, καλλυντικά, φαρμακευτικά, φημισμένα διατροφικά προϊόντα και πρώτες ύλες, αποτελούν βάση ανάπτυξης αγορών και διασφαλίζουν την αμοιβαία οικονομική ανάπτυξη. Οι ευκαιρίες είναι αμέτρητες. Εναπόκειται σε εμάς να τις εκμεταλλευτούμε».

Σε ερώτηση για τη συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ-Βιετνάμ που αναμένεται να κυρωθεί μέχρι το τέλος του 2018, ο υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει ταχύτατα τη Συμφωνία προκειμένου να επιτρέψει σε επιχειρήσεις, εργαζομένους, αγρότες και καταναλωτές να καρπωθούν τα οφέλη το συντομότερο δυνατό.

Μάλιστα, χαρακτήρισε τη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου ΕΕ-Βιετνάμ την πιο φιλόδοξη και συνεκτική συμφωνία που έχει συνομολογήσει ποτέ η ΕΕ με μία αναπτυσσόμενη χώρα και υπογράμμισε πως δεικνύει τη δυναμική προσέγγιση του Βιετνάμ στην επιδίωξη της διεθνούς ενσωμάτωσης προς όφελος των πολιτών του.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση πως η Συμφωνία θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τους Ευρωπαίους και τους Βιετναμέζους φορείς να εξάγουν και να επενδύσουν, καθώς και ότι θα επιφέρει πλεονεκτήματα και οφέλη άνευ προηγουμένου για τις ευρωπαϊκές και βιετναμέζικες επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους καταναλωτές.

Σε αυτό το πλαίσιο, διαμήνυσε πως η Ελλάδα υποστηρίζει όλες τις συμφωνίες που διευκολύνουν την ανάπτυξη και την πρόοδο, ειδικά εκείνες που προάγουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ κρατών ως μέσο διατήρησης και επιτάχυνσης της οικονομική ανάπτυξης. «Η Ελλάδα είναι ένθερμος υποστηρικτής της έγκαιρης ολοκλήρωσης και της πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών εμπορίου και επενδύσεων» κατέστησε σαφές.

Ο κ. Κουίκ σημείωσε καταληκτικά πως η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σταυροδρόμι της Μεσογείου, των Βαλκανίων, Δυτικής Ευρώπης και Ασίας, απολαμβάνει τόσο τη γεωγραφική θέση, όσο και τις υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητοδρόμους) και το ανθρώπινο κεφάλαιο, ώστε να αποτελεί εμπορικό κόμβο υποστήριξης και ανάπτυξης εμπορικών ροών και επενδύσεων από και προς την Ευρώπη.