Log in
A+ A A-

«Νόστος 3» στη Μελβούρνη

Featured «Νόστος 3» στη Μελβούρνη

Στη Μελβούρνη, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Μαρτίου η τρίτη φάση του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ – Επιστροφή στις Ρίζες». Πρόκειται για την διοργάνωση «ΝΟΣΤΟΣ 3», στο πλαίσιο των διμερών δράσεων Ελλάδας-Κύπρου για θέματα Διασποράς η οποία θα γίνει, πιθανότατα, στο Ελληνικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

Για τη συνάντηση αυτή αναμένεται να έρθει στην Αυστραλία ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να κάνει ανακοινώσεις και για την περιβόητη τουριστική βίζα με δικαίωμα εργασίας για νέους, η οποία, όπως πληροφορείται ο «Νέος Κόσμος», βρίσκεται κοντά στο στάδιο της υλοποίησής της.

Ήδη, τον περασμένο μήνα πέρασε και η σχετική τροπολογία στην Ελλάδα και μένουν να ρυθμιστούν κάποιες λεπτομέρειες για να υλοποιηθεί επιτέλους.

Ακόμα, ο κ. Κουίκ ίσως κάνει εξαγγελίες για την ψήφο των αποδήμων, αλλά και την επανίδρυση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

Για τον προγραμματισμό της διοργάνωσης που θα γίνει το Μάρτιο στη Μελβούρνη, ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ, επρόκειτο να έχει στη Λευκωσία χθες (Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου), συνάντηση εργασίας με τον ομόλογό του προεδρικό επίτροπο κ. Φώτη Φωτίου.

Το βράδυ της ίδιας μέρας αναμενόταν να αναχωρήσουν για το Κάιρο, όπου σήμερα (Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου) θα πραγματοποιήσουν τη νέα τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου με την υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και Διασποράς κυρία Nabila Makram.

Η συνάντηση θα αφορά την προετοιμασία του Προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ ΙΙΙ» που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στην Αυστραλία.

Για το πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ – Επιστροφή στις Ρίζες» έχουν ήδη γίνει άλλες δυο συναντήσεις.

Σύμφωνα με τον επίτροπο Προεδρίας της Κύπρου, Φώτη Φωτίου (γράψαμε και στο «Νέο Κόσμο» της περασμένης Δευτέρας) το «ΝΟΣΤΟΣ 3» θα γίνει στην Αυστραλία, αφού εδώ υπάρχει ισχυρή παρουσία των αποδήμων Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, αλλά και γιατί το ζήτησαν οι ίδιες οι οργανώσεις διασποράς των τριών χωρών.

Το ενδεχόμενο αυτό το επιβεβαίωσε χθες στο «Νέο Κόσμο» και η ελληνική πρεσβεία στην Καμπέρα.

Όπως τονίστηκε, κατά την Τριμερή Συνάντηση της 10ης Ιανουαρίου θα συζητηθεί λεπτομερώς η διοργάνωση του «ΝΟΣΤΟΣ 3» και θα οριστικοποιηθεί η θεματολογία του, ενώ θα γίνει και ένας απολογισμός για τη μέχρι τώρα πορεία της τριμερούς συνεργασίας σε θέματα διασποράς, και τις δυο προηγούμενες φάσεις του προγράμματος “ΝΟΣΤΟΣ – Επιστροφή στις Ρίζες” – το “ΝΟΣΤΟΣ 1” και το “ΝΟΣΤΟΣ 2”.

Για τη συνάντηση αυτή αναμένεται να έρθουν στην Αυστραλία, εκτός από τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ, ο ομόλογός του της Κύπρου, Προεδρικός Επίτροπος κ. Φώτης Φωτίου και η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Διασποράς κυρία Nabila Makram.

Σχετική ανακοίνωση αναμένεται να γίνει στα επόμενα 24ωρα.

Στην Τριμερή της Αιγύπτου σήμερα (Πέμπτη) οι τρεις υπουργοί θα συζητήσουν και άλλα θέματα που εντάσσονται στα πλαίσια της συνεργασίας των τριών χωρών για θέματα διασποράς, όπως η πραγματοποίηση, πιθανόν στην Κύπρο, μιας συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή ηγετών των οργανώσεων της διασποράς των τριών χωρών, και ενδεχομένως και παραγόντων «που ασχολούνται με θέματα ευαίσθητα στην περιοχή».

Αντικείμενο της συζήτησης αυτής, θα είναι ο ρόλος της διασποράς στην προώθηση των συμφερόντων των τριών χωρών, σε τομείς όπως η ασφάλεια στην περιοχή, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η ενέργεια.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι η εισήγησή του θα είναι, αν τελικά η διοργάνωση αυτή πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, να γίνει την ίδια περίοδο κατά την οποία θα λάβει χώρα και το Συνέδριο των Αποδήμων Κυπρίων.

Ακόμη ανέφερε ότι κατά την Τριμερή θα συζητηθεί η πραγματοποίηση, το καλοκαίρι, επίσκεψης στις τρεις χώρες ομάδας νέων αποδήμων τους.

Ο επίτροπος Προεδρίας υπογράμμισε ότι η συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου σε θέματα αποδήμων «υλοποιείται με επιτυχία, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από τις διασπορές των τριών χωρών σε πολλές χώρες να έλθουν πιο κοντά, και για αυτό και προωθούνται και τα προγράμματα ‘ΝΟΣΤΟΣ’».

«Ένας από τους βασικούς στόχους της συνεργασίας μας σε θέματα διασποράς είναι να φέρουμε πιο κοντά τις διασπορές των τριών χωρών» σημείωσε.