Log in
A+ A A-

Οι τράπεζες διαγκωνίζονται για δάνεια στο Ελληνικό

Featured Οι τράπεζες διαγκωνίζονται για δάνεια στο Ελληνικό

Προτάσεις για την χρηματοδότηση των έργων, τα οποία θα υλοποιηθούν τα πρώτα πέντε έτη της εμβληματικής επένδυσης στο Ελληνικό και αναμένεται να απαιτήσουν κεφάλαια της τάξεως των 1,5 δισ. ευρώ, έχουν υποβάλει δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες του economistas.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι προτάσεις παρουσιάστηκαν σε ξεχωριστές συναντήσεις από στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Lamda Development, η οποία μαζί με την κινέζικη Fosun και την Eagle Hills, που ειδικεύεται στο real estate με έδρα το Άμπου Ντάμπι, έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στη χώρα.

Το ενδιαφέρον των συστημικών τραπεζών για το έργο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού είναι έντονο, δεδομένου πως η χορήγηση δανείων αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Μία από τις τράπεζες μάλιστα εμφανίζεται διατεθειμένη να χορηγήσει δάνεια ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση των έργων. Η πρόταση προβλέπει πως το επιπλέον 1 δισ. ευρώ που θα απαιτηθεί, μπορεί να καλυφθεί με σύμπραξη των υπόλοιπων 3 συστημικών τραπεζών, αλλά και από funds που επενδύουν σε σχέδια αστικής ανάπλασης και real estate.

Οι προτεραιότητες της πρώτης πενταετίας
Οι κυριότερες παρεμβάσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν την πρώτη πενταετία στην έκταση των 6.200 στρεμμάτων, αφορούν στη δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου, την ανέγερση εμπορικού κέντρου κοντά στο σταθμό Ελληνικό του μετρό και την κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου με καζίνο, κοντά στην μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

Την ίδια χρονική περίοδο θα πρέπει να γίνουν έργα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή βασικών υποδομών στο πρώην αεροδρόμιο, όπως δίκτυα κοινής ωφέλειας και δρόμοι.