Log in
A+ A A-

Brexit: Παράταση έως τον Μάρτιο του 2020 πρότεινε στη Σύνοδο ο Αλ. Τσίπρας

Featured Brexit: Παράταση έως τον Μάρτιο του 2020 πρότεινε στη Σύνοδο ο Αλ. Τσίπρας

Υπέρ μίας πιο μακράς παράτασης της διαδικασίες του Brexit μέχρι τον Μάρτιο του 2020 τάχθηκε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αποφασίσουν για το θέμα του Brexit αναλογιζόμενοι την ιστορική και πολιτική τους ευθύνη και όχι με βάση το θυμικό. Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει τίποτα να κερδίσει από την επιβολή ισχύος και υπήρξε πάντοτε πεδίο εξεύρεσης κοινού τόπου μέσα από συναινέσεις και ευελιξία.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός μίλησε για ανάγκη «αποδραματοποίησης» του Brexit και σημείωσε ότι υπάρχει μια πιεστική προθεσμία, οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν καταλήξει σε συμφωνία μέχρι τότε, θα αναγκαστεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, κάτι το οποίο θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ήττα των οπαδών του Brexit και ίσως ακόμα και την αρχή του τέλους για το ίδιο το Brexit, εκτίμησε.

Έθεσε επίσης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες το ερώτημα ποιος είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης: να ενισχύσει η να αποκλείσει αυτή την πιθανότητα.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν μπορεί να παραβλέπεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης όπου εκδηλώνεται τόσο μαζικό κίνημα υπέρ της Ε.Ε., με έξι εκατομμύρια υπογραφές και χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν, ενώ, αντιθέτως, όπως ανέφερε, σε πολλά κράτη μέλη υπάρχουν μόνο κινήματα εναντίον της Ε.Ε..

Με βάση τα παραπάνω ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να σκεφτούν με πολιτικό και ιστορικό βάθος και να συμφωνήσουν σε πιο μακρόχρονη παράταση, συγκεκριμένα ως τον Μάρτιο του 2020. Όπως εξήγησε, αυτή η παράταση θα σημάνει πως η Ευρώπη θα μπορέσει κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου και το επόμενο διάστημα να ασχοληθεί απερίσπαστη με τα σημαντικά ζητήματα της Ε.Ε., όπως η νέα ηγεσία στα θεσμικά όργανα, το μεταναστευτικό και η μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, το προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, η διεύρυνση κ.ά..