Log in
A+ A A-

Χιλιάδες Airbnb επιστρέφουν από Σεπτέμβριο στις μακροχρόνιες μισθώσεις

Featured Χιλιάδες Airbnb επιστρέφουν από Σεπτέμβριο στις μακροχρόνιες μισθώσεις

Την εκτίμηση ότι εντός του προσεχούς φθινοπώρου δεκάδες χιλιάδες ελληνικά ακίνητα, που αυτή τη στιγμή προσφέρονται για βραχυχρόνιες μισθώσεις -μέσω του Airbnb και της Booking- θα επιστρέψουν στα κανονικά, μακροπρόθεσμα ενοίκια εκφράζει στο iefimerida ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς.

Αφορμή για αυτή τη μεταστροφή στις τάσεις της αγοράς ακινήτων φαίνεται πως είναι το πακέτο κυβερνητικών μέτρων για τα Airbnb -και εν γένει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις- που θα επισημοποιηθεί μετά το τέλος της τρέχουσας τουριστικής σεζόν.

Παράγοντες της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι η αυστηρή φορολογική συμμόρφωση και η εξεταζόμενη θέσπιση προδιαγραφών ασφαλείας για τα ακίνητα, θα οδηγήσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων προς την «έξοδο» από το Airbnb και την κουλτούρα των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να δώσει ανάσα στους ενοικιαστές -και τους φοιτητές- που τον τελευταίο χρόνο αναζητούν με το «κιάλι» τα διαθέσιμα και προσιτά διαμερίσματα, καλούμενοι να καταβάλουν υπέρογκα ενοίκια, ακόμη και σε λαϊκές συνοικίες.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς υποστηρίζει ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν 20.000 ακίνητα στο Airbnb και περίπου 10.000 ακίνητα στη Booking που δεν έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Πρόκειται για αδήλωτα ακίνητα. Αναμένουμε ότι αυτά τα ακίνητα θα επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις, σταδιακά, από τον Σεπτέμβρη».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς / Φωτογραφία: EUROKINISSI
Σχολιάζοντας το δρομολογούμενο μέτρο για αποβολή των αδήλωτων ακινήτων από τις πλατφόρμες ο Στράτος Παραδιάς επισημαίνει ότι «εμείς ως ΠΟΜΙΔΑ και ιδιοκτήτες δεν έχουμε καμία αντίρρηση να αποκαθηλωθούν από τις πλατφόρμες του Airbnb και της Booking όσοι δεν έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου. Αν θες να κάνεις αυτή τη δραστηριότητα θα πρέπει να είσαι νόμιμος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι 30.000 που δεν έχουν λάβει ΑΜΑ «είναι άνθρωποι που πειραματίστηκαν. Ξεκίνησαν, είδαν ότι δεν τους παίρνει και πλέον έχουν μείνει εκτεθειμένοι».

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ αξιολογεί ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι τα χιλιάδες ακίνητα που θα επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις θα είναι ανακαινισμένα από τους ιδιοκτήτες τους, για τους σκοπούς του Airbnb. «Οι ιδιοκτήτες θα δώσουν πίσω στην αγορά ανακαινισμένα ακίνητα. Δεν έχει καμία σχέση μια γκαρσονιέρα παλαιού τύπου, με μια γκαρσονιέρα Airbnb. Αυτό, ταυτόχρονα, θα σημαίνει ότι τα ενοίκια θα γίνουν ελκυστικά για τον ιδιοκτήτη» τονίζει ο Στράτος Παραδιάς, ο οποίος πιστεύει ότι η αγορά ακινήτων θα αυτορυθμιστεί.

Η ΠΟΜΙΔΑ «βλέπει» ότι οι τιμές των ενοικίων θα βρεθούν κάπου στη μέση της κλίμακας των πολύ υψηλών μισθωμάτων του Airbnb μέχρι τα προ κρίσης ενοίκια. «Τα θέματα αυτά που έχουν σχέση με την προσφορά κατοικίας, λύνονται μόνο μέσα από την προσφορά περισσότερων κατοικιών» υπογραμμίσει ο Στράτος Παραδιάς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σταδιακά θα επανέλθει ο ανταγωνισμός και τα ενοίκια θα «κάτσουν» σε πιο φυσιολογικές τιμές από σήμερα.

Ερωτηθείς για το τί θα συμβούλευε έναν 30χρονο, με βασικό μισθό, που δεν μπορεί να βρει προσιτό σπίτι σήμερα, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ καταλήγει: «Θα του έλεγα να κάνει λίγη υπομονή. Η ζωή θα τη βρει τη λύση. Και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα από το αν επιχειρηθεί βίαιη παρέμβαση της Πολιτείας, δήθεν για τα συμφέροντα του ενοικιαστή».