Log in
A+ A A-

Κεφαλονιά: Εφιαλτική κατάσταση για τους σεισμόπληκτους - Κοιμήθηκαν σε αυτοκίνητα και πλοία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε από το πρωί της Δευτέρας η Κεφαλονιά, αφού οι ζημιές που άφησε πίσω του ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ θυμίζει... βομβαρδισμένη πολιτεία!  Στα αυτοκίνητά τους και τις καμπίνες των πλοίων πέρασαν τη νύχτα οι Κεφαλονίτες, οι οποίοι απόψε θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Έχουν περάσει εικοσιτέσσερις και πλέον ώρες από τον καταστροφικό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ, και το νησί της Κεφαλονιάς μετράει τις πληγές του.  Η νύχτα που ακολούθησε τον μεγάλο σεισμό ήταν πραγματικά εφιαλτική για τους κατοίκους, οι οποίοι είδαν, από την μια στιγμή στην άλλη, την ζωή τους να τίθεται σε κίνδυνο και την περιουσία τους να καταστρέφεται.  Έτσι, αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στα αυτοκίνητά τους, αφού είτε τα σπίτια τους είχαν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές είτε οι ίδιοι ένοιωθαν ανασφάλεια εξαιτίας των συνεχών μετασεισμών.  Την ίδια στιγμή, δυο πλοία (SuperFast 11 και Ελευθέριος Βενιζέλος) προσέφεραν 2000 συνολικά κλίνες από τις καμπίνες τους, ως προσωρινό καταφύγιο για τους ανθρώπους που είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους.

Τα δύσκολα, όμως, συνεχίστηκαν και την Δευτέρα για τους Κεφαλονίτες, οι οποίοι, πλέον, ζουν με την αγωνία για το αύριο.  Νωρίς το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς έδωσε εντολή προκειμένου να εκκενωθούν δέκα σπίτια στο χωριό Αθέρας, καθώς εγκυμονούσε ο κίνδυνος να καταπλακωθούν από βράχους λόγω κατολισθήσεων.  Στην επιχείρηση συμμετείχε η Αστυνομία και η Πυροσβεστική.

Παράλληλα, με εντολή του Γενικού Αστυνομικού Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος, κατέφτασαν περιπολικά από Πάτρα και Πύργο προκειμένου να περιφρουρήσουν τους οικισμούς που είχαν εκκενωθεί, για να μην διενεργηθεί τυχόν πλιάτσικο.  Την ίδια στιγμή, στην Κεφαλονιά μετέβησαν 84 μηχανικοί προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές.

ΕΚΤΑΚΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΙΘΑΚΗ

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 200.000 ευρώ αποφάσισε να μοιράσει ισόποσα στους Δήμους Κεφαλονιάς και Ιθάκης το Υπουργείο Εργασίας, ενώ ανακοινώθηκε πως, για τους επόμενους τρεις μήνες, οι υποχρεώσεις πάσης φύσεως εισφορών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης αναστέλονται, σε μια προσπάθεια να μην επιβαρυνθούν επιπλέον οικονομικά.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι έλεγχοι, οι οποίοι αφορούν κυρίως τα σχολεία και τα δημόσια κτίρια.  Στην αντίπερα όχθη, οι σεισμόπληκτοι εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον, τονίζοντας ότι η Πολιτεία θα πρέπει να παραμείνει στο πλευρό τους μέχρι να αποκατασταθεί η καθημερινότητά τους, και να μην τους αφήσει στην τύχη τους όταν, πλέον, το θέμα θα φύγει από τα φώτα της δημοσιότητας.