Log in
A+ A A-

Κεφαλονιά: Σκηνές απελπισίας στο Ληξούρι - Ψευδείς φήμες για εκκένωση λόγω νέου σεισμού

Σε κατάσταση απελπισίας βρίσκονται οι κάτοικοι του Ληξουρίου, οι οποίοι δέχτηκαν την «χαριστική βολή» από την δεύτερη σεισμική δόνηση. Ανεύθυνες διαδόσεις ανεγκεφάλων για εκκένωση του χωριού λόγου τρίτου, μεγαλύτερου, σεισμού!

«Βομβαρδισμένη πολιτεία» θυμίζει η Κεφαλονιά και, κυρίως, η περιοχή του Ληξουρίου, κάτι παραπάνω από ένα εικοσιτετράωρο μετά τη νέα, σφοδρή επίσκεψη του Εγκέλαδου στο νησί. Η εικόνα που μεταδίδεται από την περιοχή είναι πραγματικά αποκαρδιωτική και άγγιξε τα όρια της απελπισίας, όταν οι κάτοικοι έγιναν αποδέκτες ανεύθυνων φημών, οι οποίες σκόρπισαν τον πανικό!

Ειδικότερα, άγνωστοι άρχισαν να διαδίδουν ότι επίκειται νέος, ακόμη μεγαλύτερος σεισμός, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η Πολιτεία έδωσε εντολή για οριστική εκκένωση του χωριού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Φλαμή, η «είδηση» μεταδόθηκε από στόμα σε στόμα, με αποτέλεσμα κάτοικοι της περιοχής να εγκαταλείψουν τα σπίτια ή τα παραπήγματα και να επιχειρήσουν να φύγουν με το πρώτο φέρυ μπόουτ για το Αργοστόλι. Μάλιστα, παρά την δυνατή βροχή, σχημάτισαν ουρές στο πορθμείο ενώ περισσότερα από 200 αυτοκίνητα έφυγαν με κατεύθυνση το Αργοστόλι. Λίγο αργότερα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στην διάψευση της φήμης, φτάνοντας σε σημείο να στείλει άνθρωπο που περιόδευσε με... ντουντούκα στο Ληξούρι προκειμένου να καθησυχάσει – στο μέτρο του εφικτού – τους ήδη ταλαιπωρημένους και χτυπημένους από την καταστροφή κατοίκους, ενώ, όπως αναφέρουν άλλες πληροφορίες, το συμβάν προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση.

Στην αντίπερα όχθη, ο απολογισμός και τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ φέρνουν συνεχώς στην δημοσιότητα τις καταστροφές που έχουν υποστεί σπίτια, δημόσια κτίρια και υποδομές. Όπως αναφέρει ο Κ. Φλαμής στο dete.gr, πολύ μεγάλο πλήγμα δέχτηκαν οι ένοικοι των Εργατικών Κατοικιών Ληξουρίου, που κρίνονται κατεδαφιστέες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 70 οικογένειες να είναι, και επίσημα, άστεγες και να αναγκάζονται να κοιμούνται στον δρόμο, σε πλοίο ή σε ξενοδοχείο. Στο δε χωριό Κουρουκλάτα, τα βλέμματα στρέφονται στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη όπου, μετά και το νέο σεισμό, το καμπαναριό έχει γείρει επικίνδυνα (γωνία 30 μοιρών) την ίδια στιγμή που ο οικισμός είναι σχεδόν αποκλεισμένος, καθώς βρίσκεται στο μέσον ενός κατεστραμμένου δρόμου, που συνδέει το Ληξούρι με το Αργοστόλι.

Την περιοχή επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο Υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας. Στις δηλώσεις του, ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε ότι το νοσοκομείο Ληξουρίου θα επαναλειτουργήσει άμεσα, καθώς δεν έχει πολύ σοβαρές ζημιές, ενώ κάλεσε τους κατοίκους να μην πίνουν νερό από την βρύση, τονίζοντας ότι δεν είναι πόσιμο.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι στην Κεφαλονιά κατέφτασαν στρατιώτες από την Αυλώνα και τον Ασπρόπυργο, για να στήσουν σκηνές στο γήπεδο του Ληξουρίου, όπου και θα μείνουν προσωρινά ορισμένοι σεισμόπληκτοι.