Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 245
Log in
A+ A A-

Σύνοδος Κορυφής για την Ουκρανία

  • Written by 

Στο τραπέζει των διαπραγματεύσεων κάθησαν σήμερα Πούτιν και Ποροσένκο για να βρουν μια αποδεκτή λύση για την Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας όπου πραγματοποιείται Σύνοδος Κορυφής. Λίγο πριν την έναρξη της συνόδου, o  Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο αντάλλαξαν μια χειραψία. Σε δηλώσεις του ο Ρώσος πρόεδρος, είπε πως πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην στρατιωτική κλιμάκωση και να ξεκινήσει ένας ειρηνευτικός διάλογος με τους εκπροσώπους των ρωσόφωνων ανατολικών επαρχιών.

Αν και πολυαναμενόμενη, η εν λόγω συνάντηση, η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών μετά τη Νορμανδία τον Ιούνιο, στην οποία είναι παρόντες και αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποιείται μέσα σε ένα ιδιαιτέρως εχθρικό κλίμα που δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία. Ενδεικτική είναι η δήλωση της Μέρκελ που τόνισε πως δεν μπορούμε να περιμένουμε από τη σημερινή συνάντηση κάποια σημαντική πολιτική εξέλιξη.


Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πάντως υπερασπίστηκε χθες την ειρωνική παρέλαση των Ουκρανών αιχμάλωτων πολέμου που είχαν διοργανώσει μία ημέρα νωρίτερα στο κέντρο του Ντονέτσκ οι φιλορώσοι αντάρτες.

Από την πλευρά του, το Κίεβο συνέχισε και αυτό χθες να ρίχνει λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης κατηγορώντας τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πως εισήλθαν στη νοτιοανατολική Ουκρανία με δέκα άρματα μάχης και δύο τεθωρακισμένα στην προσπάθειά τους να ανοίξουν ακόμη ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο που μαίνεται.