Log in
A+ A A-

Φιλιππίνες: Τα θύματα του τυφώνα μάχονται να επιβιώσουν (βίντεο)

Μάχη για την επιβίωση δίνουν στις Φιλιππίνες όσοι επέζησαν από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν που έσπειρε το θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπους.

'Εκκληση για την αποστολή βοήθειας ύψους 297 εκατομμυρίων δολαρίων στις Φιλιππίνες, οι οποίες επλήγησαν από έναν από τους ισχυρότερους τυφώνες στον κόσμο, απηύθυναν τα Ηνωμένα 'Εθνη.

Σύμφωνα με τη UNICEF, έως και 4 εκατομμύρια παιδιά θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις συνέπειες του τυφώνα, ενώ όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ και Άπω Ανατολής Νεκτάριος, είναι εξαιρετικά δύσκολο να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες περιοχες, ο κόσμος εχει ανάγκη απο φάρμακα και τρόφιμα, ενώ οι κλιματολογικές συνθήκες και τα χιλιάδες διάσπαρτα πτώματα, εγκυμονούν σοβαρούς κίνδυνους για την εκδήλωση επιδημιών. Ο μητροπολίτης πρόσθεσε ότι οι νεκροί αναμένεται να φτάσουν τους 50.000.

«Δεδομένης της κλίμακας της καταστροφής, οι Φιλιππίνες μπορεί να χρειαστούν εξωτερική βοήθεια για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη και χρόνια» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, διευκρινίζοντας ότι οι αρχές δεν διαθέτουν τα υλικά και τους πόρους για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες ενός τόσο ισχυρού τυφώνα.

Επείγουσα έκκληση θα απευθύνουν την Τρίτη τα Ηνωμένα Έθνη για προσφορά βοήθειας προς τα θύματα του τυφώνα Χαϊγιάν που έπληξε νησιά και παράκτιες περιοχές των Φιλιππίνων.

Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ο αριθμός των νεκρών θα φτάσει τους 10.000, μόνο στην παράκτια πόλη Τακλομπάν.

Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν στις πληγείσες περιοχές δύναμη 90 Πεζοναυτών για την αποτίμηση της κατάστασης και των αναγκών.

Τη χορήγηση βοήθειας 20.000.000 δολαρίων στους πληγέντες ανακοίνωσε η υπηρεσία ανθρωπιστικής βοήθειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Βρετανία στέλνει ένα πολεμικό πλοίο και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος στην περιοχή της καταστροφής και ανακοίνωσε την αποδέσμευση πόρων ύψους 7 με 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έστειλε ομάδα αποτίμησης των αναγκών στο Τακλομπάν και οργανώνει την αποστολή 40 τόννων επισιτιστικής βοήθειας.

Μεταγωγικό αεροσκάφος της UNICEF φθάνει εντός της ημέρας στις Φιλιππίνες μεταφέροντας 60 τόνους σε σκηνές και ιατρικό υλικό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέσμευσε ποσόν 3 εκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις αρωγής.

Εν τω μεταξύ, η Google κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μια σειρά από χρήσιμες εφαρμογές για τα σωστικά συνεργεία, αλλά και τους πληγέντες από το φονικό τυφώνα.

Νωρίτερα, σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε μία από τις περιοχές που επλήγησαν από τον τυφώνα.

ΣΚΑΪ

Media