Log in
A+ A A-

Ομηρία τέλος, τουλάχιστον 27 νεκροί στο ξενοδοχείο

«Οι ένοπλοι δεν κρατούν πλέον ομήρους» ανέφερε ο υπουργός Ασφαλείας του Μάλι στα μέσα ενημέρωσης. Όπως σημείωσε ο υπουργός, όλοι οι εναπομείναντες όμηροι απελευθερώθηκαν μετά την επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της χώρας.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο κάνουν λόγο για ανάσυρση 18 πτωμάτων από το ξενοδοχείο. Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι δύο ένοπλοι δράστες της επίθεσης είναι νεκροί.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ, μέτρησαν τουλάχιστον 27 σορούς, μετά την επίθεση των ισλαμιστών στο ξενοδοχείο στη Μπαμάκο. Όπως ανέφεραν στο Reuters, είδαν 12 πτώματα στο υπόγειο του ξενοδοχείου και άλλα 15 στο δεύτερο όροφο.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, αυτή τη στιγμή μεταφέρονται τραυματίες από το ξενοδοχεία στα νοσοκομεία, ενώ όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ασφάλειας, οι ειδικές δυνάμεις του Μάλι προσπαθούν ακόμη να απομακρύνουν κάποιους ισλαμιστές ενόπλους που βρίσκονται στους πάνω ορόφους του ξενοδοχείου.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένας βέλγος κρατικός αξιωματούχος, όπως επιβεβαίωσε μέσω Twitter, το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο του Βελγίου. Πρόκειται για τον Ζεφρι Ντιεντονέ, ο οποίος βρισκόταν στη χώρα για να πραγματοποιήσει σεμινάρια για τους δημοσίους υπαλλήλους της χώρας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, υποστηρικτές μιας ομάδας που σχετίζεται με την Αλ-Κάιντα ισχυρίζονται μέσω twitter πως είναι υπεύθυνοι για την επίθεση και την ομηρία στο ξενοδοχείο. Πρόκειται για την οργάνωση al-Murabitoun.

Προηγήθηκε επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων στο εσωτερικό του ξενοδοχείου. Οι ειδικές δυνάμεις ασφάλισαν τον κάθε όροφο σιγά-σιγά, απελευθερώνοντας ομήρους που βρίσκονται στα δωμάτιά τους, με αποτέλεσμα να απωθήσουν τους δράστες της επίθεσης στον έβδομο όροφο του ξενοδοχείου.

Ένας από τους ομήρους που απελευθερώθηκε ανέφερε στο France 24: «Είδα πτώματα στην είσοδο. Κρυβόμουν στο δωμάτιό μου. Κάποια στιγμή οι δυνάμεις ασφαλείας έσπασαν την πόρτα μου και φύγαμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, γαλλικές ειδικές δυνάμεις συμμετείχαν στις επιχειρήσεις, ενώ βοήθεια παρείχαν και αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον Guardian, μεταξύ των από τους 170 ομήρους υπήρχαν 20 Ινδοί, 12 Γάλλοι, 7 Αλγερινοί, 6 Αμερικάνοι, 6 Τούρκοι, 4 Κινέζοι, 2 Γερμανοί και 1 από την Γουινέα.

Εν τω μεταξύ, ο Bret McGurk, εντεταλμένος σύμβουλος του Ομπάμα για θέματα που αφορούν το Ισλαμικό Κράτος, ανέφερε στο MSNBC πως είναι πολύ νωρίς να κάνουμε εικασίες για το αν η επίθεση στο Μάλι σχετίζεται με τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στο Παρίσι. Οι ομάδες που δρουν στο Μάλι δεν διατηρούν ιδιαίτερες συνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, φέρεται να είπε ο McGurk.

thetoc.gr