Log in
A+ A A-

Ρώμη: 60ή επέτειος από την υπογραφή τη Συνθήκη της Ρώμης

Στην Ιταλική Βουλή και Γερουσία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 16-17 Μαρτίου 2017, η Έκτακτη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), εν' όψει της 60ής επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.

Στη Διάσκεψη, η οποία θα έχει εορταστικό χαρακτήρα, κεντρικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει το μέλλον της Ευρώπης και μεταξύ άλλων, θα μιλήσουν σε αυτήν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Paolo Gentiloni, ο πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας, Pietro Grasso και η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Laura Boldrini.

Κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίασης στις 17 Μαρτίου 2017 στο Μέγαρο της ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναμένεται να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις με σχετική παρέμβασή του ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Στη Διάσκεψη θα συμμετέχει και ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος, με την ευκαιρία της επίσκεψής του, σε διμερές επίπεδο, θα συναντηθεί χωριστά με τους Ιταλούς ομολόγους του Grasso και Boldrini, καθώς και με τον Πρωθυπουργό της Αγίας Έδρας στο Βατικανό, Καρδινάλιο Pietro Parolin, ενώ στις 21-22 Μαρτίου 2017, θα συμμετάσχει στις εργασίες της 11ης Διάσκεψης των Προέδρων Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης στον Άγιο Μαρίνο.

Σημειώνεται ότι τα ιδρυτικά κράτη που υπέγραψαν στις 25 Μαρτίου 1957 τη Συνθήκη της Ρώμης, ήταν έξι (Γαλλία, Δυτική Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο). Με την υπογραφή της συγκεκριμένης συνθήκης, ιδρύθηκαν τότε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.) και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας (ΕΥΡΑΤΟΜ/EURATOM), θεσπίζοντας μια κοινή αγορά, όπου πρόσωπα, αγαθά, υπηρεσίες και κεφάλαια μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, ενώ, παράλληλα, τέθηκαν οι προϋποθέσεις σταθερότητας και ειρήνης στην Ευρώπη. Από το 1993, η Ε.Ο.Κ. μετονομάστηκε σε Ε.Ε. και μετεξελίχθηκε σε οικονομική και πολιτική ένωση. Σήμερα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη είναι 28 σε αριθμό.