Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Ουκρανία: Ώρα μηδέν με συμφωνία για πρόωρες εκλογές!

  • Written by 

Νέα ένταση με επεισόδια να σημειώνονται στο Κίεβο, την ίδια στιγμη που βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διπλωματικός μαραθώνιος για την εξεύρεση λύσης και τον τερματισμό της βίας στη χώρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η λύση βρέθηκε και η κυβέρνηση ηττήθηκε: Συμφωνήθηκαν εκλογές και παραίτηση της Κυβέρνησης


Σύμφωνα με την αστυνομία οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν στα πυρά που δέχθηκαν από διαδηλωτές στην περιοχή ανάμεσα στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας και το κτήριο του Κοινοβουλίου.
Υπό τον ήχο των όπλων η προσπάθεια για συμφωνία
Εν τω μεταξύ, παρά την ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας για συμφωνία κατά τις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις επικρατεί ασάφεια για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι μπορεί το σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στην ουκρανική ηγεσία και την αντιπολίτευση να είναι έτοιμο, ωστόσο δεν έχει επιτευχθεί η τελική συμφωνία.
Νωρίτερα, και ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Σικόρσκι ανακοίνωσε από το Κίεβο οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ουκρανική ηγεσία, την αντιπολίτευση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία θα επαναληφθούν μετά το μεσημέρι.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 από το Πεκίνο όπου έφθασε αφού συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στο Κίεβο.
«Συμφωνήσαμε να μην ανακοινώσουμε τίποτε πριν από το μεσημέρι», είπε, προειδοποιώντας ότι όσο οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, «πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί».
«Διαπραγματευθήκαμε όλη τη μέρα και τη νύκτα, περισσότερες από πέντε ώρες με τον Γιανουκόβιτς, πολλές ώρες με την αντιπολίτευση, στη συνέχεια οι δύο πλευρές μεταξύ τους», εξήγησε ο Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος διαδραμάτισε μαζί με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ και Ράντοσλαβ Σικόρσκι, αντίστοιχα, ρόλο μεσολαβητή.
Σύμφωνα με τον γάλλο ΥΠΕΞ, «συζητήθηκαν όλα τα θέματα: τρόποι για τον τερματισμό της βίας, αυτό που ονομάζεται Σύνταγμα του 2004, εκλογές, και όλα αυτά σε μία εξαιρετικά δύσκολη ατμόσφαιρα, διότι χθες υπήρξαν δεκάδες και δεκάδες νεκροί και η χώρα είναι ή ήταν - δεν ξέρω τι πρέπει να πω- στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου».
Νωρίς το πρωί πάντως, η ουκρανική προεδρία έσπευσε να ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας με την αντιπολίτευση, την ΕΕ και τη Ρωσία, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.
Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε μάλιστα ότι η συμφωνία προβλέπει διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών, συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού και συνταγματική μεταρρύθμιση.