Log in
A+ A A-

Έρευνα για την συναισθηματική νοημοσύνη των σκύλων

Την υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη των σκύλων επιβεβαίωσε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Βουδαπέστη, καταδεικνύοντας ότι ο καλύτερος τετράποδος φίλος του ανθρώπου παρουσιάζει, σε πολλά σημεία, ανάλογο επίπεδο κατανόησης συναισθημάτων με τον ίδιο.

Ειδικότερα, η έρευνα πραγματοποιήθηκε στελέχη του Πανεπιστημίου Έοτβος Λοράντ της Βουδαπέστης και της Ουγγρικής Ακαδημίας επιστημών, με επικεφαλής τοπν επιστήμονα Αττίλα Άννιτς που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους περιοδικό βιολογίας "Current Biology".

Οι επιστήμονες μελέτησαν -με την ίδια μη επεμβατική τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI)- τους εγκέφαλους 11 σκύλων (εκπαιδευμένων να κάθονται ακίνητοι έως οκτώ λεπτά στον τομογράφο), σε σύγκριση με τους εγκέφαλους 22 εθελοντών ανθρώπων. Για πρώτη φορά, σκύλοι και άνθρωποι υποβλήθηκαν ακριβώς στο ίδιο πείραμα νευρο-απεικόνισης και ενώ άκουγαν τους ίδιους ήχους (κλάματα, χαρούμενα γαυγίσματα, γέλια, σφυρίγματα κ.α.).

 Όπως κατέδειξε η μελέτη, ο εγκέφαλος του σκύλου διαθέτει μια ειδική περιοχή που ειδικεύεται στην επεξεργασία της φωνής, όπως ακριβώς και ο άνθρωπος, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να κατανοήσει τον τόνο της φωνής και να αποκρυπτογραφήσει τα συναισθήματα που πηγάζουν από αυτήν.

Έτσι, αυτός είναι και ο λόγος που οι σκύλοι δείχνουν να αντιλαμβάνονται πότε το αφεντικό τους μιλάει αυστηρά και πότε όχι, πειθαρχώντας με... ανθρώπινα χαρακτηριστικά, εάν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι.