Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Διεθνή Διάσκεψη ζητά ο ΥΠΕΞ ως προεδρεύων της ΕΕ

  • Written by 

Πλήρη διεθνοποίηση ζητά ο κ.Ευάγγελος Βενιζέλος για την Ουκρανία. Ο Προεδρεύων ΥΠΕΞ της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2014. Και το γεωπολιτικό Σκάκι τώρα ξεκινά!

Την ανάγκη μιας διεθνούς διάσκεψης με αντικείμενο τα οικονομικά προβλήματα της Ουκρανίας δήλωσε ότι θα προτείνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος από τη Βουδαπέστη.

Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος συμμετέχει σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Visegrad (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία) και των Βαλκανίων, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το τι συζητήθηκε αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία έκανε λόγο για δύο προτεραιότητες που πρέπει να λάβει υπόψη της η παγκόσμια κοινότητα.

Η πρώτη αφορά το διορισμό μιας νέας συνεκτικής κυβέρνησης που θα έχει την πραγματική δυνατότητα να προστατεύσει τη σταθερότητα και τη δημόσια τάξη.

Η δεύτερη (που, όπως διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος, είναι «προσωπική» του πρόταση, την οποία θα συζητήσει στο πλαίσιο της Ε.Ε) αναφέρεται στη διοργάνωση μιας «Διεθνούς Διάσκεψης» (στην οποία θα λάβουν μέρος η Ε.Ε, η Ρωσία, οι ΗΠΑ το ΔΝΤ άλλοι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί και χώρες που επιθυμούν να λάβουν μέρος σε αυτή τη «διεθνή προσπάθεια») η οποία θα έχει ως αντικείμενο τα οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα της Ουκρανίας.

Επισημαίνει τον κίνδυνο άτακτης χρεωκοπίας

'Οπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, προέχει να αποφευχθεί κάθε μορφή άτακτης χρεοκοπίας της χώρας, η οποία θα οδηγήσει την Ουκρανία στην πραγματική καταστροφή.

Ακόμη ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως το πρόβλημα της Ουκρανίας, οι οικονομικές και δημοσιονομικές διαστάσεις του, δεν είναι μόνο γεωπολιτικές ή περιφερειακές, είναι καθολικές και δημιουργούν παγκόσμιες προκλήσεις. «Το ηθικό και πολιτικό μας καθήκον είναι επομένως, να αναζητήσουμε μια σοβαρή, ευφυή, ευέλικτη και εφαρμόσιμη απάντηση», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος

Η νομιμοποίηση των νέων αρχών της Ουκρανίας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τις αποφάσεις του ουκρανικού κοινοβουλίου για καθαίρεση του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και ουσιαστική ανάληψη της εξουσίας από την αντιπολίτευση, τίθεται εν αμφιβόλω, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης σημείωσε ακόμη ότι η αναγνώριση των συγκεκριμένων νέων αρχών από μερίδα χωρών αποτελεί «πολιτική εκτροπή», ενώ χαρακτήρισε την κυβερνητική αλλαγή στο Κίεβο αποτέλεσμα «ένοπλης ανταρσίας».

Το σχόλιο του κ. Μεντβέντεφ αφορούσε κυρίως χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, οι οποίες φαίνεται να αναγνωρίζουν ντε φάκτο την αντιρωσική αντιπολίτευση ως κυβερνώσα παράταξη στην Ουκρανία, μετά τις αποφάσεις της ουκρανικής Βουλής.

Ο ρώσος πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες εξελίξεις στην Ουκρανία αποτελούν μεγάλη πρόκληση ενάντια στα συμφέροντα της Ρωσίας και των Ρώσων οι οποίοι διαβιούν στην Ουκρανία.

Μέρκελ: Να διαφυλαχθεί η ενότητα της Ουκρανίας

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση στις ουκρανικές αρχές να διασφαλίσουν την ενότητα της χώρας μετά την αλλαγή της εξουσίας στο Κίεβο.

Η κ. Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους νέους ηγέτες της Ουκρανίας και τόνισε ότι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας κατά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Τουσκ: Όχι εκδίκηση

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, από τη Βαρσοβία, προειδοποίησε τις νέες ουκρανικές αρχές να μην επιχειρήσουν να «εκδικηθούν» τους πολιτικούς αντιπάλους τους. «Το αίσθημα δικαιοσύνης υπαγορεύει την τιμωρία όσων ευθύνονται για εγκλήματα και, αναμφίβολα, έγιναν εγκλήματα στο Κίεβο. Αναφέρομαι κυρίως στις πραγματικές εκτελέσεις στις οποίες προέβησαν οι ελεύθεροι σκοπευτές. Όμως, έαν η επανάσταση θέλει να επιφέρει θετικούς καρπούς, δεν μπορεί να οικοδομηθεί στη λογική της εκδίκησης ή της ανταπόδοσης», τόνισε ο πολωνός πρωθυπουργός, μιλώντας στους δημοσιογράφους.