Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Ουκρανία ώρα μηδέν

  • Written by 

Τα "τύμπανα" του πολέμου χτυπούν και κάποιοι κάνουν πρόβα για νεα ψυχροπολεμική πραγματικότητα. Οι Ρώσοι φέρονται να στέλνουν τανκς στην Κριμαία με τους ρωσόφωνους να λειτουργούν παρακρατικά και να καταλαμβάνουν το τοπικο κοινοβούλιο. Στα νέα δεδομενα είναι η εμπλοκή των Νεο Ναζί στην τήρηση της τάξης και η ελληνική μειονότητα.

 Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Κριμαίας με τη Ρωσία να έχει θέσει σε ετοιμότητα τα μαχητικά της αεροσκάφη και τον υπηρεσιακό πρόεδρο της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ να καλεί τις δυνάμεις του ρωσικού στόλου να παραμείνουν εντός της ναυτικής τους βάσης στη Μαύρη Θάλασσα.
Ειδικότερα, ο Τουρτσίνοφ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη βάση του ρωσικού στόλου θα εκληφθεί από το Κίεβο ως επιθετική ενέργεια.

Επίσης, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μετά την κατάληψη των κτηρίων του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου στην Κριμαία από «εγκληματίες με στρατιωτικές στολές» και ανακοίνωσε ότι έδωσε διαταγή στις δυνάμεις ασφαλείας να λάβουν «όλα τα αναγκαία μέτρα» για την προστασία των πολιτών.

Κριμαία: Το θέατρο μιας μελλοντικής σύρραξης

Πολωμένη η ατμόσφαιρα στην Κριμαία, όπου ένοπλοι κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κτήριο του κοινοβουλίου, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
«Εμαθα ότι τα κτήρια του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου κατελήφθησαν από ένστολους ενόπλους χωρίς διακριτικά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα», έγραψε στο Facebook ο τοπικός τατάρος ηγέτης Ρεφάτ Τσουμπάροφ, σύμφωνα με το Interfax.
Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποιοί έχουν υπό τον έλεγχό τους τα δύο κτήρια, ωστόσο σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters που βρίσκεται επί τόπου, έχει υψωθεί και στα δύο η ρωσική σημαία.
Περίπου 100 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί μπροστά από το κτήριο του κοινοβουλίου, όπου συνεπλάκησαν χθες μέλη της ταταρικής κοινότητας, υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας, και φιλορώσοι υποστηρικτές της απόσχισης της Κριμαίας.
«Άκουσα πυρά αυτόματων όπλων τη νύχτα, κατέβηκα και είδα πολλούς ανθρώπους να εισβάλουν. Ορισμένοι έφυγαν. Δεν ξέρω πόσοι έχουν μείνει μέσα», δήλωσε στο Reuters κάτοικος της περιοχής.

Η Ρωσία απειλεί: «Θα υπερασπιστούμε σθεναρά τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας»

Την ίδια στιγμή η Ρωσία προειδοποιεί πως θα υπερασπισθεί τα δικαιώματα των συμπατριωτών της με «σθεναρό και ανυποχώρητο» τρόπο, κάνοντας λόγο για «ευρείας κλίμακας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καθώς κλιμακώνεται η ένταση στην Κριμαία, τη μοναδική περιοχή όπου πλειοψηφεί ο ρωσικός πληθυσμός.

«Το υπoυργείο Εξωτερικών της Ρωσίας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται στη διεθνή σκηνή τα δικαιώματα των συμπατριωτών της, θα αντιδρά σθεναρά και ανυποχώρητα όταν αυτά θα παραβιάζονται», αναφέρεται στο μικρομπλόγκ του υπουργείου στο Twitter.

Η κυβέρνηση παρουσιάστηκε στην.....Πλατεία

Λίγες ώρες νωρίτερα παρουσιάστηκε ενώπιον του συγκεντρωμένου πλήθους στην  πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο η νέα μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας, η οποία αναμένει σήμερα την έγκρισή της από το κοινοβούλιο.

Το Euromaidan, που απαρτίζεται από τους πολιτικούς ηγέτες του ουκρανικού κινήματος διαμαρτυρίας, της κοινωνίας των πολιτών και άλλων ομάδων, ανακοίνωσε την επιλογή του για τη θέση του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Οικονομίας Αρσένι Γιατσένιουκ.

Ο Γιατσένιουκ είναι αρχηγός του κόμματος «Πατρίδα» το οποίο είχε ιδρύσει η 53χρονη πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας και αντίπαλος του ανατραπέντα προέδρου Γιανουκόβιτς, Γιούλα Τιμοσένκο.

Ο διπλωμάτης καριέρας, πρώην πρέσβης στη Φιλανδία κα την Ισλανδία Αντρέι Ντέστσιτσια προτείνεται για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Στο πόστο του γραμματέα του πανίσχυρου Συμβουλίου Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας αναλαμβάνει ο Αντρέι Παρούμπι, ο οποίος εδώ και τρεις μήνες ήταν επικεφαλής των ομάδων αυτοάμυνας των διαδηλωτών από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ο Ολεξάντερ Σλάπακ, πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Ο Ολεξάντερ Τουρτσινόφ, ο οποίος εκτελεί χρέη υπηρεσιακού προέδρου, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις που δεν θα είναι ευχάριστες στο κόσμο προκειμένου να αποτραπεί μια χρεοκοπία.

Όπως είπε τα στελέχη της κυβέρνησης είναι καταδικασμένα να «καούν» μέσα σε τρεις με τέσσερις μήνες που θα παραμείνουν στην εξουσία, εξαιτίας των πολιτικών που θα εφαρμόσουν, «αλλά αυτό είναι το καθήκον τους προς τη χώρα» τόνισε.

Είναι αναγκαίο, συνέχισε, έτσι ώστε να μπορέσει ο λαός να έχει και πάλι φυσιολογική ζωή.

Φόβοι για την ελληνική μειονότητα

Στο στόχαστρο της πανίσχυρης Νεοναζιστικής Οργάνωσης της Ουκρανίας «Δεξιός Τομέας» έχουν μπει οι Έλληνες ομογενείς. Πρόκειται για ακροδεξιά οργάνωση που έχει σύμβολο το Wolfsangel, την ανάποδη σβάστικα και πρωταγωνίστησε την έκρηξη της ένοπλης βίας των τελευταίων εβδομάδων.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, μιλώντας στο MEGA, μιλήσε για απειλητική ατμόσφαιρα ενώ κατήγγειλε και ξυλοδαρμούς. Μάλιστα, για λόγους ασφαλείας, ζήτησε να γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία στα ελληνικά.

Τα ελληνικά κόμματα ανησυχούν για την τύχη της μειονότητας των 150.000 Ελλήνων. Επικρίσεις για τη στάση του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με τους Έλληνες της Ουκρανίας διατυπώνει και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης.

«Άραγε υπάρχει σχέδιο; Θα πάρει πρωτοβουλίες ο Υπουργός Εξωτερικών προκειμένου να προστατευθούν οι Έλληνες που βρίσκονται στην Ουκρανία; Πότε;»τονίζει. 

Πιο αιχμηρός στην ίδια κατεύθυνση και το ΚΚΕ. Να τοποθετηθεί σχετικά με τις καταγγελίες για απειλές και διώξεις σε βάρος μειονοτήτων της Ουκρανίας και ελλήνων ομογενών ζητεί από την κυβέρνηση .

«Δεν είναι τυχαίο ότι μια απ' τις πρώτες πράξεις της νέας ουκρανικής κυβέρνησης ήταν ο περιορισμός στα δικαιώματα στη γλώσσα και στη λειτουργία των σχολείων, τα οποία υπήρχαν εδώ και δεκαετίες», ανέφερε και υποστήριξε ότι πρόκειται για τις συνέπειες της επέμβασης των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στο εσωτερικό της Ουκρανίας, των ανταγωνισμών με τη Ρωσία για τον έλεγχο των αγορών και των σφαιρών επιρροής, με θύματα τους λαούς που εδώ και χρόνια και κυρίως στα χρόνια του σοσιαλισμού ζούσαν και συμβίωναν ειρηνικά.

Ο κ. Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ, υπογράμμισε πως «για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ο ρόλος των ναζιστικών οργανώσεων, των ουκρανών ''χρυσαυγιτών'' εν προκειμένω, απογόνων συνεργατών των ναζί, που λειτουργούν ως όργανα για να περάσουν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί ΗΠΑ και Ε.Ε., να χύσουν το φασιστικό διχαστικό δηλητήριο» και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να απαντήσει σε αυτές τις καταγγελίες και να πάρει μέτρα για να σταματήσουν οι διώξεις.

Για "αφωνία" της Κυβέρνησης μίλησε και η Βουλευτής του Σύριζα κ.Δούρου.

Απάντηση ΥΠΕΞ: "Κάποιοι κάνουν μικροπολιτική εκμετάλευση"

Απάντηση στην κριτική που δέχθηκε από τα κόμματα τις αντιπολίτευσης αναφορικά με τους χειρισμούς του για την προστασία των ελλήνων ομογενών της Ουκρανίας έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για μικροκομματική εκμετάλλευση του ζητήματος.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται ότι «είναι κατώτερο των περιστάσεων, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιδίως η κατάσταση των ομογενών μας στην Ουκρανία, να καθίστανται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης».
«Αν όσοι έκαναν δηλώσεις ζητούσαν να ενημερωθούν πριν τοποθετηθούν δημόσια για το ζήτημα αυτό, θα γνώριζαν τη σημερινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας. Η Ομοσπονδία αναφέρεται στη στενή και διαρκή συνεργασία της με την Πρεσβεία μας στο Κίεβο και τα Γενικά μας Προξενεία στην Οδησσό και τη Μαριούπολη και διαψεύδει αυτά που εκλαμβάνονται ως δεδομένα», συμπληρώνεται.

Η Διεθνής κοινότητα απαθής παρακολουθεί...

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ διαμηνύουν από τις Βρυξέλλες πως «μία κυρίαρχη, ανεξάρτητη και σταθερή Ουκρανία αποτελεί κλειδί για την ευρω-ατλαντική ασφάλεια», τονίζοντας ότι «στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα και το απαραβίαστο των συνόρων της».

Την ίδια ώρα η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας θα επιφορτιστεί να κάνει τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για επείγουσα δανειακή βοήθεια, καθώς η ουκρανική οικονομία βρίσκεται στο χείλος της χρεωκοπίας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης αποκάλυψε ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις με εκπροσώπους του ΔΝΤ και υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Ουκρανίας έχουν μειωθεί στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια από 17,8 δισεκατομμύρια που ήταν την 1η Φεβρουαρίου.