Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Επανεκλογή Σούλτς στην Προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου

  • Written by 

Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς επανεξελέγη στο αξίωμα του προέδρου της Ευρωβουλής κατά την πρώτη συνεδρίαση του σώματος μετά τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου.

Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης έλαβε 409 ψήφους σε σύνολο 612 έγκυρων ψηφοδελτίων και ανανέωσε τη θητεία του για δυόμισι χρόνια. Από τους 751 ευρωβουλευτές, ψήφισαν οι 723, ενώ καταγράφηκαν 111 λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια που δεν προσμετρήθηκαν στην διαμόρφωση του αποτελέσματος

Η επανεκλογή του Σουλτς θεωρείτο δεδομένη πριν από την έναρξη της συνεδρίασης καθώς υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και τους Φιλελεύθερους, που δεν παρουσίασαν υποψήφιο.

Τρεις ακόμη ήταν υποψήφιοι για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: ο βρετανός συντηρητικός Σάγιαντ Καρίμ που έλαβε 101 ψήφους, ο επικεφαλής του ισπανικού κόμματος «Pοdemos» («Μπορούμε») Πάμπλο Ιγκλέσιας, που υποστηρίζεται από την αριστερά κι έλαβε 51 ψήφους και η αυστριακή Πράσινη Ούλρικε Λούνατσεκ η οποία συγκέντρωσε επίσης 51 ψήφους.

Θύματα της απόρριψης της ευρωπαϊκής ιδέας έπειτα από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι τέσσερις φιλοευρωπαϊκές παρατάξεις του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι) μετρούν απώλειες εδρών.

Η πρόσθεση των 221 ευρωβουλετών του ΕΛΚ και των 191 Σοσιαλιστών δεν δίνει παρά μία εύθραυστη πλειοψηφία 412 βουλευτών επί των 751. Κατά συνέπεια, μία συμμαχία με τους Φιλελεύθερους και τους 67 βουλευτές τους θα είναι αναγκαία σε πολλές περιπτώσεις, ενώ υπολογίζουν και στην θετική στάση των 50 βουλευτών των Πρασίνων.