Log in
A+ A A-

Τίμησε τον Πρέσβη Β. Φιλίππου η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Ν. Υόρκης

Εκδήλωση προς τιμήν του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη παρέθεσε στο Σταθάκειο Κέντρο, η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης στις 21/05/2018, καθώς στις 1/06/2018 τοποθετείται στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Οττάβα του Καναδά, αναλαμβάνοντας αναβαθμισμένες αρμοδιότητες.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλας, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του, προς τον Πρέσβη κ. Φιλίππου, για τη φιλία και την αγάπη του προς την Ομογένεια, ενώ ανέφερε ότι θεώρησαν καθήκον τους να τον τιμήσουν.

«Οι τίτλοι που έχουμε είναι τα φτερά που μας ένωσαν για να τιμήσουμε αυτήν την αποστολή και προσπαθούμε καθημερινά να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα αυτό», τόνισε ο Πρέσβης, κ. Φιλίππου, επισημαίνοντας ότι «Δεν είναι δουλειά, [αλλά] είναι καθημερινή δέσμευση απέναντι στην πατρίδα».

Δεν είναι εύκολη υπόθεση να διατηρηθεί ο Ελληνισμός, η ελληνική γλώσσα και η παράδοση σε αυτήν την «αχανή» χώρα, είπε ο κ. Φιλίππου: «...Κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε είναι ένας αγώνας. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Το κάθε τι κερδίζεται με αγώνα, κάθε τι κερδίζεται με πολύ δουλειά.»

Ο κ. Φιλίππου αποχαιρέτησε συγκινημένος την Ομογένεια, υπογραμμίζοντας ότι νιώθει περήφανος για την υποστήριξη και την αγάπη που του προσέφερε: «Δεν γράφουμε εμείς Ιστορία, εσείς μας κρίνετε, εσείς μας αξιολογείτε, εσείς μας δίνετε τη δύναμη να κάνουμε την αποστολή μας.»

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, αφού ευχαρίστησε για τις ευχές με την ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής, υπογράμμισε ότι η θητεία του κ. Φιλίππου ενσαρκώνει το όραμα της οικουμενικότητας του Ελληνισμού, αναφερόμενος συγχρόνως στη συμβολή της συζύγου του κ. Φιλίππου, την Κα Ανθή.

«Θα πρέπει να λέγεστε «ομογενής» για όσα χρόνια βρίσκεστε στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, Ηλίας Τσεκερίδης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το έργο του Πρέσβη κ. Φιλίππου, θα στεφθεί με επιτυχία και στον Καναδά.

Ευχές επίσης εξέφρασαν, ο Αντιπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος-Ναυτιλιακός Ακόλουθος Νέας Υόρκης, Ανδρέας Σπανός, η Στρατολόγος στο Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης, Μαρία Στρατάκη, καθώς και η Πρόεδρος Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Μπέσυ Καλύβα.

Ο Καθηγητής-Διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών του Κολεγίου του Staten Island (CUNY), Βασίλειος Πετράτος εξήρε το έργο του κ. Φιλίππου. Επίσης, του παρέδωσε άρθρο δημοσιευμένο το 1966, το οποίο - μεταξύ άλλων - αναφερόταν σε αγώνες στους οποίους πρωτοστάτησε ως φοιτητής, με άλλους ομογενείς, για το Κυπριακό στην έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμητική πλακέτα, η οποία επιδόθηκε από τον κ. Γαλάτουλα προς τον κ. Φιλίππου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Απονέμεται το παρόν δίπλωμα τιμής και αναγνώρισης στον Πρέσβη και Ύπατο Αρμοστή, κύριο Βασίλειο Φιλίππου, στον άνθρωπο που αποτελεί παράδειγμα για το διπλωματικό σώμα, για την εργατικότητά του και τη συνεργασία που τον διακρίνουν, αλλά και για την αφοσίωσή του στο υψηλό λειτούργημα, το οποίο επιτελεί.»

Vassileios Filippou vraveusi

Φωτ. (από αριστερά): Οι Α.Σπανός, Π. Γαλάτουλας, Β. Φιλίππου και Κ. Κούτρας, κατά την απονομή της τιμητικής πλακέτας.

Η προσφορά και το έργο του

Κατά τη διαμονή του στη Νέα Υόρκη, ο Πρέσβης κ. Φιλίππου διετέλεσε, παράλληλα, Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε χώρες της Καραϊβικής, ενώ συνεργάστηκε με δεξαμενές σκέψης, όπως το Foreign Policy Association, για την ανάπτυξη καλής φιλίας μεταξύ Κύπρου και Η.Π.Α.

Επίσης, συνδιοργάνωσε σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με το Πανεπιστήμιο του Columbia της Νέας Υόρκης και το The Nippon Club και άλλους φορείς, καθώς επίσης διοργάνωσε εικαστικές εκθέσεις και λογοτεχνικές και άλλες παρουσιάσεις.

Μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες του, ανέδειξε την Κύπρο στο ελληνικό, αμερικανικό και διεθνές κοινό και έδειξε έμπρακτα την αγάπη του για την Κύπρο, θεωρώντας, όπως συχνά έχει δηλώσει, ότι ο Απόδημος Ελληνισμός είναι ένα πολύτιμο κεφάλαιο για τα εθνικά θέματα στο οποίο η Κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει διαχρονικά ευγνώμων.

Ο Πρέσβης κ. Φιλίππου έχει τιμηθεί από μεγάλο αριθμό Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών για τις προσπάθειες ενίσχυσης των διμερών Κύπρου-Η.Π.Α., όπως επίσης από την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), το Κυπρο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο Νέας Υόρκης, το Foreign Policy Association, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης, καθώς και από κυπριακές, εβραϊκές και άλλες οργανώσεις.

Vassileios Filippou

Φωτ.: Ο Πρέσβης κ. Β. Φιλίππου μπροστά από τις σημαίες της Κύπρου και της Ελλάδας.