Log in
A+ A A-

Οι σκύλοι βοηθούν στην διάγνωση του καρκίνου του προστάτη

Μια επαναστατική μέθοδο διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν Φινλανδοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τάμπερε, οι οποίοι στράφηκαν στην βοήθεια... των σκύλων για να εξασφαλίσουν ακρίβεια στα διαγνωστικά τεστ.

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα, οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι θα έχουν την δυνατότητα να αποφανθούν εάν κάποιος ασθενής πάσχει από καρκίνο του προστάτη – και μάλιστα σε πρώιμο στάδιο – με την ενσωμάτωση μιας ειδικής συσκευής στην μύτη τους, που θα εντοπίζει τις παρενέργειες που προκαλεί η ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Ήδη, όπως έγινε γνωστό, οι σκύλοι που χρησιμοποιήθηκαν για τα σχετικά πειράματα είχαν ακρίβεια της τάξεως του 98%, την στιγμή που το ποσοστό επιτυχίας των σημερινών εξετάσεων αίματος είναι κατά πολύ χαμηλότερο, παρουσιάζοντας ως ασθενείς άνδρες οι οποίοι τελικά δεν πάσχουν από τη νόσο.

Πάντως, ξεκαθαρίζεται ότι για να τελειοποιηθεί το μοντέλο του «σκύλου – ογκολόγου» απαιτούνται πολλά πειράματα και, ενδεχομένως, αρκετές επιστημονικές παρεμβάσεις.