Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 245
Log in
A+ A A-

ΟΗΕ: Σταματήστε την βία στην Γάζα

  • Written by 

Έκκληση για να σταματήσει η βία στη Λωρίδα της Γάζας κάνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν την ώρα που οι νεκροί ξεπερνούν τους 1000 και οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται.

Σε ομιλία που έδωσε στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη, επέκρινε το Ισραήλ και τη Χαμάς και ζήτησε την άμεση άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και διαρκή εκεχειρία.

Ο Μπαν Κι Μουν αναφερόμενος και στις δύο πλευρές είπε ότι η ισλαμιστική οργάνωση εκτόξευσε ρουκέτες σε περιοχές του Ισραήλ όπου κατοικούν πολίτες, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις έκαναν χρήση βαρεών όπλων στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην έχουν τρόπο διαφυγής.

Πρόσθεσε δε ότι και οι δύο αντίπαλες πλευρές έχουν εκφράσει ενδιαφέρον στην έκκλησή του για την κήρυξη νέας 24ωρης εκεχειρίας, αλλά δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει στο χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής της.

Πάντως, την έκκληση του ΟΗΕ για εκεχειρία επέκρινε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος θεωρεί ότι η κατάπαυση του πυρός ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαχητών της Χαμάς αλλά παραμελεί την ασφάλεια του Ισραήλ.

Με τηλεφώνημά του προς τον Νετανιάχου, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα τόνισε την ανάγκη για άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.