Log in
A+ A A-

FBI: Κριτική για τα νέα συστήματα απορρήτου της Apple

Την αντίθεσή του στις νέες δικλείδες απορρήτου και ασφαλείας του λογισμικού της Apple για το iPhone και το iPad, εξέφρασε ο Διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλευσης για μεγαλοκακοποιούς που θέλουν να ξεφύγουν από τις Αρχές.

 

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κόμεϊ στην εκπομπή "60 Minutes" του CBS, οι νέες δυνατότητες των δημοφιλών συσκευών της Apple δίνουν την δυνατότητα στους χρήστες "να κρυφτούν από το νόμο", αναφέροντας ως παράδειγμα τους απαγωγείς, τους παιδόφιλους και τους τρομοκράτες!

"Η ιδέα και μόνο ότι κάποιοι έχουν συσκευές στις οποίες δεν θα αποκτήσουμε πρόσβαση, ακόμη κι αν το Δικαστήριο δώσει σχετική εντολή για υποθέσεις παιδόφιλων, απαγωγέων ή τρομοκρατών, δείχνει ότι έχουμε ξεφύγει αρκετά", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κόμεϊ.

Ενδεικτική είναι η δυνατότητα iOS 8 για αποστολή κωδικοποιημένων μηνυμάτων, τα οποία δεν θα μπορούν να αποκρυπτογραφηθούν περνώντας από τους σέρβερς της Apple, παρά μόνο εάν ανοιχθούν στο κινητό - παραλήπτη.

Πάντως, γνώστες της σύγχρονης τεχνολογίας απαντούν ότι, έστω κι αν τα συστήματα ασφαλείας αναβαθμίστηκαν, η NSA έχει τον τρόπο να εγκαταστήσει προγράμματα malware στις συσκευές που στοχοποιεί και να παρακολουθήσει την σχετική δραστηριότητα.