Log in
A+ A A-

Δείτε Βίντεο: Ο Καθηγητής Οικονομικών Νικόλας Οικονομίδης αναλύει την συμφωνία του Κογκρέσσου

"Αναβολή του προβλήματος" χαρακτήρισε ο Έλληνας καθηγητής Οικονομικών, Νικόλας Οικονομίδης, την συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, η οποία και απέτρεψε τα χειρότερα για την οικονομία των ΗΠΑ.  Παρόλα αυτά, ο κ. Οικονομίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εκπρόσωποι Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών θα επιδείξουν την ανάλογη υπευθυνότητα, βάζοντας μια και καλή τέλος στο πρόβλημα.

Παράλληλα, μιλώντας στο δελτίο του New Greek TV και τον Δημήτρη Φιλιππίδη, ο κ. Οικονομίδης εξήγησε τι θα συνέβαινε στην πραγματικότητα εάν στις 17 Οκτωβρίου ναυαγούσαν οι τελευταίες προσπάθειες συμφωνίας για αύξηση του ορίου δημοσίου χρέους.

"Αν δεν υπήρχε λύση, θεωρητικά θα είχαμε χρεωκοπία.  Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό θα σήμαινε ότι θα χρώσταγε το αμερικανικό δημόσιο στους προμηθευτές.  Δηλαδή, αντί να τους πληρώνει κατευθείαν, θα τους εξοφλούσε με τρίμηνους και εξάμηνους διακανονισμούς.  Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ θα έκαναν αυτό που κάνει μόνιμα το ελληνικό δημόσιο: Δεν θα πλήρωνε απευθείας τους προμηθευτές.  Βέβαια, στις ΗΠΑ είναι διαφορετικά, αφού κανένας δεν έχει συνηθίσει να του χρωστάει το κράτος", τόνισε ο κ. Οικονομίδης, ο οποίος, σε ερώτηση του Δημήτρη Φιλιππίδη για το κατά πόσον θα σταματούσε η καταβολή των συντάξεων, ήταν ξεκάθαρος.

"Δεν πιστεύω ότι θα επηρεάζονταν οι συντάξεις.  Μου φαίνεται απίθανο, γιατί θα ακολουθούσε κατακραυγή.  Δεν θα πληρώνονταν άμεσα, για παράδειγμα, οι οφειλές σε φαρμακευτικές και εταιρείες όπλων", ανέφερε ο Έλληνας καθηγητής.

Σε ό,τι αφορά στο πολιτικό σκέλος, ο κ. Οικονομίδης έκανε λόγο για "νίκη Ομπάμα", ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κατά πόσον μέσα σε τρεις μήνες μπορεί να βρεθεί λύση.

Media