Log in
A+ A A-

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τις ανακρίσεις της CIA

Συναγερμός έχει σημάνει σε όλες τις αμερικανικές αποστολές στο εξωτερικό, λόγω της δημοσιοποίησης της Έκθεσης της Γερουσίας για τις ανακρίσεις κρατουμένων από την CIA, την περίοδο από 2001 έως και 2009.

Το κομμάτι της έκθεσης του Κογκρέσου που προορίζεται για την δημοσιότητα, αναφέρει μεθόδους ανάκρισης που κινούνται στα «όρια» του βασανισμού αλλά και εγείρει ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητά τους στην απόσπαση πληροφοριών γύρω από τρομοκρατικά δίκτυα.

Το σύνολο της έκθεσης αγγίζει τις 6000 σελίδες αλλά δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί ολόκληρο, αφού έχει απόρρητο χαρακτήρα.

Από την πλευρά του Λευκού Οίκου τονίζεται ότι η Κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη εδώ και μήνες για την επικείμενη δημοσιοποίηση των στοιχείων.

Στο κείμενο γίνεται αναφορά στο θάνατο ενός κρατούμενου τον Νοέμβριο του 2002 από υποθερμία. Ο ανακρινόμενος κρατείτο ημίγυμνος και αλυσοδεμένος σε τσιμεντένιο δάπεδο σε μια μυστική φυλακής της CIA σε άγνωστη τοποθεσία.

Σε ορισμένους κρατούμενους εφαρμοζόταν το μαρτύριο της «απαγόρευσης ύπνου έως και για 180 ώρες. Οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι είχαν αλυσοδεθεί με τα χέρια τους να δεμένα πάνω από τα κεφάλια τους.

Στην έκθεση, μια από τις μυστικές φυλακές της CIA χαρακτηρίζεται ως «μπουντρούμι» όπου οι κρατούμενοι ζούσαν στο απόλυτο σκοτάδι, κρεμασμένοι από τα χέρια σε απομονωμένα κελιά, «βομβαρδιζόμενοι από δυνατούς θορύβους ή μουσική» έχοντας στη διάθεσή τους «μόνον έναν κουβά για τις φυσικές ανάγκες τους». Σε τουλάχιστον 83 περιπτώσεις εφαρμόστηκε το βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού. Ενας από τους ανακρινόμενους που υπέστη αυτό το μαρτύριο, ο Αμπου Ζουμπάιντα που θεωρείτο μέλος της Αλ Κάιντα, έμεινε αναίσθητος «με φυσαλίδες να βγαίνουν από το ανοικτό στόμα του», όπως αναφέρει η έκθεση.

Στην έκθεση τονίζεται ότι η «προωθημένη ανάκριση» ήταν «αναποτελεσματική και ποτέ δεν πρόσφερε πληροφορίες που να οδηγήσουν στην παρεμπόδιση επικείμενων τρομοκρατικών ενεργειών».