Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 165
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Yanni, o Πολίτης του Κόσμου στο New Greek TV

Για τους Αμερικανούς και τους μουσικούς του φίλους παντού, είναι ο Yanni: Ένας καλλιτέχνης που κατάφερε να εμπνεύσει, να εκφράσει και να συνδυάσει μουσικά τις ανησυχίες και τα συναισθήματα εκαττομυρίων ανθρώπων από κάθε σημείο της γης. Για την οικογένεια, τους φίλους του αλλά και τους Έλληνες, παραμένει... ο Γιάννης από την Καλαμάτα: Ο μουσικός που διέπρεψε στις ΗΠΑ, ταξίδεψε παντού, έγινε παγκοσμίως γνωστός, αλλά κρατάει πάντα μέσα του την Ελλάδα. Άλλωστε, δεν χάνει τηγν ευκαιρία να επισκέπτεται την Καλαμάτα, να συναντά τους δικούς του και να θυμάται τα παλιά. Έστω κι αν, όπως δηλώνει, μετά από όλα αυτά τα ταξίδια και τις επιρροές, νοιώθει «πολίτης του κόσμου».  Αυτά και πολλά ακόμη στην "εξομολόγηση" του Yanni στο New Greek TV...

20130506-JM0C45421

Γιάννη, φέτος κυκλοφόρησες ένα νέο άλμπουμ, που ονομάζεται Inspirato.  Στην πραγματικότητα όμως, δεν είναι μια φετινή δουλειά, αλλά μια προσπάθεια ετών. Μίλησέ μας για αυτό.

Κατ'αρχήν, πρέπει να πω ότι το "Inspirato" αφορά στις μεγάλες αγάπες της ζωής μου. Εκφράζει τα συναισθήματά μου για την οικογένεια, το σπίτι, την πατρίδα μου και, πρόσφατα, τον έρωτά μου. Επιλέξαμε τραγούδια που είχα συνθέσει στο παρελθόν και τα ταιριάξαμε με την φωνή του κάθε ερμηνευτή. Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια για να ολοκληρώσουμε τον δίσκο. Συνεργαστήκαμε με ορισμένες από τις καλύτερες φωνές παγκοσμίως, καλλιτέχνες οι οποίοι είναι κορυφαίοι στο είδος τους και είχαν πολύ βεβαρημένο πρόγραμμα. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν ότι έπρεπε κι εμείς να κάνουμε αυστηρό προγραμματισμό. Τελικά, αυτός ο δίσκος ηχογραφήθηκε σε πολλά μέρη του πλανήτη: Φλόριδα, Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Λονδίνο, Βερολίνο, Ρώμη και Φλωρεντία.

Παρά το γεγονός ότι ανήκεις στην αμερικανική μουσική βιομηχανία, γεννήθηκες και μεγάλωσες στην Ελλάδα. Αυτή η νοσταλγία για την πατρίδα, αποτέλεσε καλλιτεχνική έμπνευση για σένα;

yan

Ανέκαθεν, οι ελληνικές ρίζες μου είχαν μεγάλη επιρροή στην μουσική μου δημιουργία. Πολλές από τις μελωδίες που συνέθεσα, είχαν ως σημείο αναφοράς την περίοδο που βρισκόμουν στην Ελλάδα, την οικογένεια και τους φίλους μου. Η «αύρα» αυτή θα με συντροφεύει για όλη μου την ζωή, ανεξάρτητα του πού βρίσκομαι την δεδομένη χρονική στιγμή. Το σπίτι μου θα είναι πάντα μέσα μου.

Έχεις εμπνευστεί από Έλληνες καλλιτέχνες; Κι αν ναι, από ποιους;

Για εμένα, πηγή έμπνευσης έχουν αποτελέσει όχι μόνο καλλιτέχνες από την Ελλάδα, αλλά, ακόμη περισσότερο, οι Έλληνες φιλόσοφοι. Έχω εντρυφήσει στην διδασκαλία του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα και του Σωκράτη και με έχουν επηρεάσει πολύ ως προς το πώς μοιράζομαι τις εμπειρίες μου μέσα από τη μουσική.

Πώς νοιώθεις για το γεγονός ότι, ουσιαστικά, ξεκίνησες ένα νέο μουσικό είδος;

20130409-JM0C85571

Αυτό που λες το έχω ακούσει πολλές φορές, αλλά ουδέποτε το σκέφτηκα έτσι. Απλώς γράφω την μουσική που με εκφράζει και ουδέποτε το έκανα για κάποιον άλλο συγκεκριμένο σκοπό. Εξάλλου, δεν πιστεύω ότι οι ταμπέλες κάνουν καλό στην μουσική ή τις Τέχνες γενικότερα. Αντιλαμβάνομαι πόσο χρήσιμες είναι σε άλλους τομείς της ζωής, αλλά εμένα δεν είναι σκοπός μου να διαχωρίζω έτσι τα είδη.

Η μουσική σου θεωρείται «η μουσική των αισθήσεων». Μια μουσική που, πολλές φορές, μπορεί να μην αγγίζει το κοινό της λεγόμενης " mainstream" . Όμως, σημειώνεις μεγάλη εμπορική επιτυχία. Ποιο είναι το μυστικό;

Ειλικρινά, η μουσική που γράφω είναι ο καθρέφτης της ψυχής μου. Είναι αισθήσεις και συναισθήματα που πηγάζουν από βαθιά μέσα μου και βάζω τα δυνατά μου για να τα κάνω μουσική. Για εμένα είναι μεγάλη επιβράβευση εάν το κοινό νοιώθει αυτήν την σύνδεση με τις δημιουργίες μου, ειδικά όταν συνειδητοποιώ πόσο κόσμο έχει επηρεάσει, σε οποιαδήποτε πτυχή της ζωής του. Πίστεψέ με, τότε κερδίζω πολλά περισσότερα από αυτά που προσφέρω στον άλλον. Αυτό είναι η επιτυχία στην μουσική, αλλά και η ίδια η ζωή για εμένα.

Θα γυρίσω τον χρόνο πίσω, όταν ξεκινούσες την καριέρα σου: Τότε, έφυγες από την Ελλάδα για να σπουδάσεις Ψυχολογία στις ΗΠΑ. Σκέφτηκες ποτέ ότι μετακομίζοντας στην Αμερική, θα σου δινόταν η ευκαιρία να μπεις στην μουσική βιομηχανία;

Αλήθεια σου λέω, δεν είχα ιδέα για το τι θα μπορούσα να περιμένω από την Αμερική. Ήρθα εδώ, αφοσιώθηκα στις σπουδές μου και εστίασα εκεί το ενδιαφέρον μου, καθ'όλη την διάρκεια των φοιτητικών μου ετών.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τους Chameleon και κατά πόσον έπαιξαν ρόλο στην μετέπειτα σταδιοδρομία σου;

20130409-JM0C83921

Εκείνη την περίοδο, είχα γράψει μουσική για τους Chameleon. Το σχέδιο ήταν να ασχοληθώ για έναν χρόνο με την μουσική και, από εκεί και πέρα, να καθορίσω τις προτεραιότητές μου και να πάρω την απόφαση εάν θα γίνω επαγγελματίας μουσικός ή θα επιστρέψω στο Πανεπιστήμιο για να διευρύνω τις σπουδές μου. Οι Chameleon μου ζήτησαν να μπω στο συγκρότημα και μου έδωσαν την ευκαιρία να αναπτύξω τις δυνατότητές μου στην μουσική, όντας αφοσιωμένος εκεί. Η σύνθεση και η ερμηνεία για λογαριασμό των Chameleon ήταν η «σπίθα» που άναψε την φλόγα για να ασχοληθώ επαγγελματικά με την μουσική.

Το 1993, έκανες αυτήν την αλησμόνητη συναυλία στην Ακρόπολη, που κυκλοφόρησε αργότερα με τον τίτλο "Yanni, Live at the Acropolis". Τι θυμάσαι από εκείνη τη νύχτα; Περίμενες ότι θα είχε αυτήν την επιτυχία;

Έχω πολλές ευχάριστες αναμνήσεις από τις συναυλίες στην Ακρόπολη. Όμως, θα έλεγα ότι η πιο δυνατή στιγμή ήταν εκείνο το συναίσθημα όταν έδωσα για πρώτη φορά συναυλία μπροστά στους γονείς μου και μπορούσα να τους δω στο κοινό. Εκείνη η συναυλία είχε βιντεοσκοπηθεί για την τηλεόραση και ο σκηνοθέτης αποφάσισε να ρίξει φως στους γονείς μου, ούτως ώστε – μέσα σε ένα απέραντο σκοτάδι που κάλυπτε το κοινό μπροστά μου – να μπορώ να τους βλέπω, καθώς έλαμπαν και ξεχώριζαν μπροστά μου. Ασφαλώς, πέρα κι από την ομορφιά της ίδιας της Ακρόπολης, θα θυμάμαι για πάντα και την απίστευτη ακουστική του χώρου (σ.σ. Ωδείο Ηρώδου του Αττικού), παρά το γεγονός ότι έχει τόσες χιλιάδες έτη Ιστορία.

Μετά το πέρας αυτής της συναυλίας, ειλικρινά δεν γνώριζα τι θα συμβεί. Ήμουν έτοιμος να δεχτώ ότι ίσως κάναμε ένα πολυδάπανο γύρισμα που δεν θα φέρει τα αποτελέσματα τα οποία, τελικά, έφερε. Όταν εισέπραξα τις αντιδράσεις του κοινού και την επιτυχία της συναυλίας παγκοσμίως, ένοιωσα ένα απίστευτο συναίσθημα επιβράβευσης.

Από την εμπειρία σου, πώς μπορεί ένας μουσικός να συνδυάσει ήχους από κάθε σημείο του πλανήτη;

20130320-JM0C21771

Είχα την τύχη να ταξιδέψω και να κάνω συναυλίες σε κάθε σημείο του πλανήτη και να γνωρίσω μουσική και μουσικούς από δεκάδες χώρες του κόσμου. Όταν έχεις αυτές τις εμπειρίες, γίνονται κομμάτι του «είναι» σου και διαμορφώνουν την ψυχοσύνθεσή σου. Συνεπώς, όταν συνθέτεις, αυτές οι εμπειρίες και οι γνώσεις βγαίνουν στην μουσική σου, σαν μια αντανάκλαση του εσωτερικού σου κόσμου. Για μένα είναι αδύνατον να ταξιδέψω κλαπου και να μην επηρεαστούν με κάποιο τρόπο οι συνθέσεις μου. Πιστεύω ότι το ίδιο θα συνέβαινε και με οποιονδήποτε άλλον μουσικό στην θέση μου.

Η μουσική σου περιλαμβάνει πολλούς «έθνικ» ήχους. Ποια χώρα σε έχει επηρεάσει περισσότερο;

Μεγάλωσα στην Ελλάδα και μπορούσα να ακούσω στο ράδιο μουσικές από διάφορες χώρες. Επίσης, έμαθα από τους γονείς μου όλους τους μεγάλους συνθέτες, όπως Μότσαρτ, Μπαχ, Σοπέν και άλλους. Σε μια τόσο νεαρή ηλικία που ήμουν, αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο αργότερα.

Μετά από τόσα χρόνια στις ΗΠΑ, νοιώθεις περισσότερο Αμερικανός ή Έλληνας;

AcropolisGreece

Νοιώθω ότι είμαι και τα δυο και πως έχω και την Ελλάδα αλλά και την Αμερική μέσα μου. Άλλωστε, η ζωή μου είναι συνυφασμένη με τις πολιτιστικές αξίες και των δυο αυτών χωρών. Βέβαια, γενικότερα, δεν εντάσσω τον εαυτό μου σε χώρες και κράτη. Ειλικρινά μιλώντας, θεωρώ ότι είμαι «πολίτης του κόσμου».

Σκέφτηκες ποτέ να επιστρέψεις στην Καλαμάτα;

Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν έφυγα από την Καλαμάτα. Έχω εκεί το σπίτι, την οικογένεια και τους φίλους μου, την επισκέπτομαι συχνά και θα συνεχίσω να το κάνω.

DSC9484

* Ένα προσωπικό "ευχαριστώ" θα ήταν λίγο για την Υπεύθυνη Μάρκετινγκ της Elev8 Global Entertainment, Krystal Ann, που συνεισέφερε στην συνέντευξη και την παροχή φωτογραφικού υλικού.

Χριστόδουλος Αθανασάτος