Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 309
Log in
A+ A A-

'Αρωμα Ελλάδας στον Μαραθώνιο της Βοστώνης - Έφεραν στεφάνια και έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο

  • Written by 

Στα γαλανόλευκα ντύθηκε το Κυβερνείο της Μασαχουσέτης την Πέμπτη το απόγευμα με αφορμή την καθιερωμένη τελετή παράδοσης των επίχρυσων στεφανιών ελιάς, τα όποια προέρχονται απευθείας από ελαιώνες της περιοχής του Μαραθώνα και θα κοσμήσουν τους νικητές του Μαραθωνίου της Βοστώνης.

Τα στεφάνια προσέφερε εκ μέρους της Ελλάδας στον Αθλητικό Σ'υνδεσμο Βοστώνης η Γενική Πρόξενος Ιφιγένεια Καναρά, ενώ το κόστος κατασκευής τους ήταν χορηγία του Δημήτρη Κυριακίδη εις μνήμη του πατέρα του, του θρυλικού δρομέα Στυλιανού Κυριακίδη, ο οποίος είναι ο μοναδικός Έλληνας νικητής του Μαραθωνίου της Βοστώνης.

Η τελετή παράδοσης των στεφανιών είναι μια παράδοση 17 ετών που ξεκίνησε το 1993 με πρωτοβουλία του τότε πρόξενου της Βοστώνης Χρίστου Παναγόπουλου, ο οποίος είναι ο σημερινός πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσινγκτον.

Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή κατά την οποία ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος ξεκίνησε να ψέλνει αναστάσιμους ύμνους από το βήμα αλλά και λίγο αργότερα όταν Αμερικανοί μαθητές γυμνασίου από την πόλη του Χόπκιγκτον, η οποία είναι αδελφοποιημένη με την πόλη του Μαραθώνα, έψαλαν τον ελληνικό εθνικό ύμνο.

Επιπλέον, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση του Ελληνοαμερικανού πολιτειακού γερουσιαστή Bruce Tarr, ο οποίος επισήμανε πως τα στεφάνια αποτελούν ένα σύμβολο ελευθερίας, το οποίο καταδεικνύει τον διαχρονικό ρόλο και συμβολή της Ελλάδας στην προστασία των αξίων του δυτικού πολιτισμού.

«Το μάθημα από την ιστορία του Μαραθώνα είναι ότι αυτοί που αγαπούν την ελευθερία πρέπει να κάνουν θυσίες για να την υπερασπιστούν. Αυτό ισχύει και σήμερα όπου πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτούς που απειλούν την ελευθερία και τις αξίες μας. Για αυτό πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεί όρθια προκειμένου να παραμείνει ικανή να αντιμετωπίσει την απειλή του Ίσις».

Κατά την διάρκεια της τελετής πραγματοποιήθηκε και η βράβευση των νικητών του διαγωνισμού έκθεσης με θέμα την συμβολική αξία του μηνύματος του Μαραθώνα. Ο διαγωνισμός που έλαβε χώρα στα σχολεία της περιοχής του Χόπκινγκτον πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Πρόξενου κ. Καναρά.

«Για μένα αυτή είναι η επιτυχία της εκδήλωσης, ότι δηλαδή καταφέρνουμε και ευαισθητοποιούμε την νέα γενιά των Αμερικανών δημιουργώντας εν τέλει τις νέες γενιές των φιλελλήνων».

Π. Κασφίκης