Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 244
Log in
A+ A A-

Πώς μπορούν να συμβάλουν οι απόδημοι στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδος

Σε άρθρο-σχόλιο, το οποίο αναρτάται στην αρχική σελίδα του ιστότοπου του Γερμανικού Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας (DIW: http://www.diw.de ), με τίτλο «Η ελληνική διασπορά μπορεί να υποστηρίξει τη διαδικασία μετασχηματισμού της Ελλάδας», ο Δ/ντής Ερευνών, Alexander S. Kritikos, αναφέρεται στη σημασία της τεχνογνωσίας των Ελλήνων της διασποράς, με την οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας:

" ... Η Ελλάδα είναι γνωστή για τα αγροτικά προϊόντα της, τον τουρισμό και τα έσοδα από τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του κόσμου. Πολύ λιγότερο γνωστό είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει εξαίρετους ερευνητές, πολλούς επιχειρηματίες με καινοτόμες ιδέες και πολύ καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό. Μόνο που αυτή τη στιγμή φεύγουν μαζικά από τη χώρα τους. Με άλλα λόγια: Αντί για προϊόντα και υπηρεσίες η Ελλάδα εξάγει το δυναμικό και τις ιδέες της – και οι άλλες χώρες επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό: Το 3% των κορυφαίων ερευνητών παγκοσμίως είναι Έλληνες. Δυστυχώς όμως, μόνο ένας στους εννέα διεξάγει έρευνες στην Ελλάδα.

Αν κοιτάξει κανείς πίσω από το σκηνικό του Grexit και αναρωτηθεί τι λείπει από την Ελλάδα για να καταστεί ελκυστική γι' αυτούς τους ανθρώπους, θα διαπιστώσει χρόνιες γνωστές ελλείψεις: αναποτελεσματική κρατική μηχανή, υπέρμετρη γραφειοκρατία και αναρίθμητες, αντιφατικές διατάξεις και φορολογικούς νόμους, οι οποίοι αποτρέπουν επιχειρηματίες και ιδιώτες επενδυτές, να υλοποιήσουν τις ιδέες τους στην Ελλάδα ή να επενδύσουν εκεί τα χρήματά τους. Λείπει το θεσμικό περιβάλλον εκείνο, το οποίο θα υποστηρίξει κυρίως τις καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Στο πλαίσιο του τρίτου μεταρρυθμιστικού πακέτου πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν προς το καλύτερο...

Συνολικά, στην Ελλάδα ζουν περίπου 10 εκατομ. Έλληνες και στη διασπορά άλλα 7 εκατομ. περίπου. Αυτή η διασπορά μπορεί να αποβεί στο μέλλον βασικός παράγοντας για την επίλυση του πλήθους των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας, την εφαρμογή των επικείμενων δομικών μεταρρυθμίσεων και την εκμετάλλευση του δυναμικού της κατά τρόπον ώστε να φυσήξει στο μέλλον και πάλι άνεμος ευημερίας στη χώρα.

Οι Έλληνες της διασποράς δεν είναι επιτυχημένοι μόνον ως χρηματοδότες, επιχειρηματίες, ερευνητές, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό ή κάτοχοι ηγετικών θέσεων, αλλά ζουν και μαθαίνουν πώς οι θεσμοί λειτουργούν καλύτερα, είτε πρόκειται για μια αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση είτε για φορολογική νομοθεσία, η οποία διευκολύνει τους επιχειρηματίες στην ίδρυση και διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους. Βιώνουν όμως και άλλες διαδικασίες. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, είναι ταμπού να μετατρέπονται τα αποτελέσματα της έρευνας σε προϊόντα ή υπηρεσίες. Ωστόσο η εκμετάλλευση της μεταφοράς τέτοιου είδους τεχνογνωσίας θα ήταν καίριας σημασίας, αν η χώρα θέλει να μετατραπεί σε μια οικονομία της Ευρωζώνης βασισμένη στη γνώση... Οι Έλληνες της διασποράς είναι φορείς τεχνογνωσίας. Βιώνουν και διαμορφώνουν οι ίδιοι τη μεταφορά γνώσης μεταξύ ερευνητών και επιχειρηματιών. Αν επιστρέψουν στην Ελλάδα, θα εισαγάγουν αυτή την τεχνογνωσία στην πατρίδα τους και θα κάνουν πραγματικότητα τα πλεονεκτήματα ενός νόμου εν υπνώσει.

Με άλλα λόγια: Οι Έλληνες της διασποράς δεν διαθέτουν μόνο κεφάλαια για να τα ρισκάρουν ή επιχειρηματικές ικανότητες, αλλά και τις εξειδικευμένες γνώσεις για τον μετασχηματισμό της Ελλάδας σε σύγχρονο κράτος. Προϋπόθεση όμως για να αποτελέσει η ελληνική διασπορά παράγοντα-κλειδί για ανάκαμψη είναι η παραμονή της χώρας στο Ευρώ και ο τερματισμός της συζήτησης για το Grexit."