Log in
A+ A A-

Στις 7 Μαϊου η ονοματοδοσία για την οδό "Δημήτρη Καστανά" (Βίντεο)

Το Σάββατο 7 Μαϊου, στη 1 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Ονοματοδοσίας της οδού "Δημήτρη Καστανά", στην μνήμη του ιδρυτή του NGTV.

Όπως προβλέπει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Υόρκης, ως "Dimitris Kastanas' Way" θα ονομαστεί η συμβολή της Steinway Street με την 31st Avenue στην Αστόρια.  

Ασφαλώς, η επιλογή της τοποθεσίας δεν έγινε τυχαία, καθώς εκεί στεγάζονται τα στούντιο του NGTV (πρώην National Greek TV - σημερινό New Greek TV), το οποίο αποτελεί, μέχρι και σήμερα, τον μοναδικό 24ωρο ελληνόφωνο τηλεοπτικό σταθμό της αμερικανικής καλωδιακής τηλεόρασης στην Τριπολιτειακή Περιοχή, με επέκταση πλέον στον Καναδά (Μόντρεαλ - Κεμπέκ).

Στην εκδήλωση αναμένεται να δώσει το παρών ένα σημαντικό κομμάτι των Ελλήνων της Νέας Υόρκης και όχι μόνο, καθώς ο Δημήτρης Καστανάς εκτός από τηλεοπτική είχε και έντονη κοινωνική παρουσία.

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Καστανάς

Γεννημένος στο χωριό Μώλος της Φθιώτιδας, ο Δημήτρης Καστανάς επέλεξε, στην ηλικία των 25 ετών, το δρόμο της ξενιτιάς, έχοντας σπουδάσει νομικά, ενώ εργαζόταν στην Ιονική-Λαϊκή Τράπεζα. Ήταν Φεβρουάριος του 1968. «Είχα όνειρα πολλά ως νέος άνθρωπος. Η Ελλάδα, όμως, ειδικά τότε, δεν πρόσφερε ευκαιρίες», είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας: «Στην Αμερική, λίγο-πολύ, πέρασα από διάφορα στάδια, όπως εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες. Στη Νέα Υόρκη έκανα διάφορες δουλειές, τον πρώτο καιρό, από εργάτης σε βενζινάδικο μέχρι υπάλληλος σε ανθοπωλείο. Είμαι περήφανος γι αυτό το κομμάτι της ζωής μου, γιατί ήταν για μένα ένα ολόκληρο πανεπιστήμιο».

Στη συνέχεια, μέσα σε μια εξαετία, με σκληρή εργασία, όπως επισήμανε, κατάφερε να αποκτήσει μερικά εστιατόρια. Από μικρός, όμως, είχε πάθος με τη δημοσιογραφία, την πολιτική και το θέατρο. Όταν, λοιπόν, "στάθηκε στα πόδια του" οικονομικά και κατάφερε να έχει κάποια χρήματα, σκέφτηκε ότι μέσω της τηλεόρασης θα μπορούσε, κατά κάποιο τρόπο, να ασχοληθεί και με τις τρεις του αγάπες, όπως είπε.

Το πρώτο του ξεκίνημα στην τηλεόραση έγινε στις 25 Σεπτεμβρίου 1975, όταν σε αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό εγκαινίασε εβδομαδιαία ελληνική εκπομπή, ανοίγοντας καινούριους ορίζοντες για την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Κάθε Κυριακή, από το κανάλι 47 της μητροπολιτικής περιοχής Νέας Υόρκης και από κανάλια συνολικά 14 πολιτειών, προβαλλόταν, αρχικά ένα ωριαίο και στη συνέχεια δίωρο πρόγραμμα, γεμάτο Ελλάδα.

Το 1987, προχώρησε σ' ένα ακόμη σημαντικό βήμα, υπογράφοντας συμβόλαιο με τη μεγάλη καλωδιακή εταιρία "Time Warner". Το NGTV, έγινε ο πρώτος ελληνικός ιδιωτικός σταθμός σ' όλο τον κόσμο. Την ίδια περίοδο, εξέδωσε το δίγλωσσο περιοδικό ποικίλης ύλης "ΕΣΕΙΣ", που κυκλοφόρησε ανελλιπώς για 23 χρόνια.

Ήταν δύσκολος ο αγώνας για να μπορέσει από τη μια να μεταφέρει την Ελλάδα στα σπίτια των χιλιάδων ομογενών και από την άλλη το τηλεοπτικό πρόγραμμα να είναι σοβαρό και ενδιαφέρον, ώστε να κερδίσει τους Ελληνοαμερικανούς τηλεθεατές. «Αυτό το κοινό, λοιπόν, το κέρδισα, προσπαθώντας παράλληλα να μην μεταφέρω την εικόνα της "ψωροκώσταινας", αλλά την εικόνα μιας Ελλάδας, που μας έκανε όλους περήφανους με την ιστορία και τον πολιτισμό της», είχε δηλώσει ο κ. Καστανάς.

Ο εκλιπών ήταν παντρεμένος με τη Νομική Παπαμιχαήλ-Καστανά, είχε δυο παιδιά τη Ματίνα και τον Γιώργο και μια εγγονή τη Μαρία.