Log in
A+ A A-

Μακεδονικό: Την Τετάρτη η συνάντηση στον ΟΗΕ - Εντείνει τις πιέσεις η ομογένεια

Την Τετάρτη το πρωί θα πραγματοποιηθεί, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η συνάντηση ανάμεσα στον Ειδικό Απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, και τους διαπραγματευτές - εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

 

Πρόκειται για την αρχή ενός κύκλου επαφών στο πλαίσιο της προσπάθειας των εμπλεκομένων πλευρών, προκειμένου το θέμα της ονομασίας του κρατιδίου των Σκοπίων να επιλυθεί με κοινώς αποδεκτή λύση μέσα στο 2018.

Ο ίδιος ο Μάθιου Νίμιτς, μιλώντας στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Φάνη Παπαθανασίου, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της διαδικασίας, αρνούμενος όμως να μπει σε λεπτομέρειες σχετικά με τα πιθανά ονόματα που θα θέσει επί τάπητος στην συνάντηση.  Παρόλα αυτά, πληροφορίες του δημοσιογράφου ανέφεραν ότι δεν θα πρόκειται για κάτι πολύ διαφορετικό σε σχέση με την ήδη γνωστή φιλοσοφία, που περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία με προσδιορισμό.

Ο κ. Νίμιτς αναμένεται να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, το μεσημέρι της Τετάρτης.

Το ψήφισμα της οργανωμένης ομογένειας

Υπενθυμίζεται ότι η οργανωμένη ομογένεια, κατόπιν συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο υπό την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και την Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής, εξέδωσε ψήφισμα και πήρε θέση σχετικά με το όνομα.

Ειδικότερα, αναφέρεται πως ζητείται να υιοθετηθεί εκ νέου η γραμμή του 1992, ενώ τονίζεται πως όποιος Βουλευτής εγκρίνει με την ψήφο του όνομα που θα περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία", θα συγκεντρώσει την οργή της οργανωμένης ομογένειας.

Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει:

Βρισκόμαστε μπροστά σε ραγδαίες εξελίξεις καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες, η Κυβέρνηση της Ελλάδος και η Κυβέρνηση της FYROM, ετοιμάζονται για την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, υπό την πίεση του Διεθνή Παράγοντα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες της σημερινής ηγεσίας του Ελληνικού ΥΠΕΞ να σταματήσουν οριστικά οι αλυτρωτικές διαθέσεις και πολιτικές της ΠΓΔΜ. Ωστόσο, οι αλυτρωτικές διαθέσεις και πολιτικές της γείτονος δεν πρόκειται να σταματήσουν όσο παραμένει το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγό της στην ονομασία τους. Κι αυτό το γνωρίζουμε όλοι μας ότι αποτελεί την πηγή της Σκοπιανής προκλητικότητας και προπαγάνδας.

Η μόνη λύση για την αποκατάσταση της παγκόσμιας ιστορίας της ανθρωπότητας είναι να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» ή παραγωγό του στην ονομασία της ΠΓΔΜ. Τα λάθη και η ελαστικότητα ορισμένων πολιτικών κατά το πρόσφατο παρελθόν στο ζήτημα αυτό δεν επιτρέπουν περιθώρια για να αγνοήσουμε τους κινδύνους.

Εν όψει των επιταχυνόμενων εξελίξεων για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στο άμεσο μέλλον, οι δυνάμεις της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας συσπειρώνονται και πλαισιώνουν την εντεινόμενη εκστρατεία της Παμμακεδονικής Ένωσης Η.Π.Α.

Με το παρών ψήφισμα θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι η ομογένεια, με έντονη την εθνική συνείδηση και ανησυχία για τις εξελίξεις, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση:

Οποιοσδήποτε πολιτικός, συνυπογράψει μία απόφαση που θα επιτρέπει την χρήση του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, με γεωγραφικό ή επιθετικό προσδιορισμό, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την οργή της Οργανωμένης ομογένειας.. Μία συμφωνία για λύση με χρήση του όρου Μακεδονία, θα σημάνει και την ρήξη στις σχέσεις του Εθνικού Κέντρου με την ομογένεια.

Η οργανωμένη Ομογένεια, οι εκπρόσωποι των φορέων που συνυπογράφουν το Ψήφισμα, ζητούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς σε Συμβούλιο και να επαναβεβαιώσει την Εθνική Γραμμή που χαράχτηκε το 1992 υπό την προεδρεία του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Πιστεύουμε ότι η οποιαδήποτε λύση που θα προκύψει, θα πρέπει να τεθεί υπό την κρίση του Ελληνικού λαού σε Δημοψήφισμα.
Λαμβάνεται η απόφαση να επιδοθεί Ψήφισμα προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ με τις θέσεις και την στάση της Οργανωμένης Ομογένειας για το Ζήτημα της Ονομασίας των Σκοπίων και να γίνει αίτημα συνάντησης μαζί του.

Επιπροσθέτως, έπειτα από ομόφωνη απόφαση των Ομοσπονδιών που διοργανώνουν τις Εθνικές Παρελάσεις στις ΗΠΑ, οι Παρελάσεις για την Επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, θα είναι αφιερωμένες στο Εθνικό Ζήτημα της Μακεδονίας.

Οι υπογεγραμμένοι τονίζουν την στήριξη τους προς την Παμμακεδονική Ενωση ΗΠΑ τις κρίσιμες αυτές στιγμές και όλοι μαζί στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ομογένεια σέβεται την ιστορία της πατρίδας, Ενωμένη και Αποφασισμένη για κοινή πορεία.

Αντί επιλόγου, επικαλούμεθα τον Ίωνα Δραγούμη: 'Να ξέρετε πως αν τρέξουμε να σώσουμε την Μακεδονία, η Μακεδονία θα μας σώσει'».

Την ανακοίνωση προσυπογράφουν:
Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ
Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης
Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας
Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Ιλινόις
Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας
Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νιου Τζέρσει
Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Φλόριδας
Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικής Νεολαίας
Πανκορινθιακή Ομοσπονδία
Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας ΗΠΑ
Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων
Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών ΗΠΑ0
Πανηλειακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά
Χιακή Ομοσπονδία
Παναρκαδική Ομοσπονδία ΗΠΑ
Πανηπειρωτική Ομοσπονδία ΗΠΑ
Ομοσπονδία Μυτηλιναιων
Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία
Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά
Παμμεσηνιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ
Πανθρακική Ομοσπονδία ΗΠΑ