Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Δικαίωση για τον περιπτερούχο από την Κεφαλονιά - Παρενέβη υπέρ του ο Δήμαρχος

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια του ομογενούς περιπτερούχου, Jerry Delakas, ο οποίος, από το πρωί της Τρίτης, άνοιξε και πάλι τα ρολά στο περίπτερό του. Είχε προηγηθεί μια σκληρή μάχη ενάντια στην γραφειοκρατία, η οποία, τελικώς, κερδίθηκε, χάρη και στην παρέμβαση του νέου Δημάρχου Νέας Υόρκης, Μπιλ Ντε Μπλάσιο.

Ειδικότερα, η ιστορία του 64χρονου Κεφαλονίτη είχε προκαλέσει συγκίνηση και κινητοποίηση τόσο στο Μανχάταν όσο και την ιδιαίτερη πατρίδα του.  Όπως είχε αναφερθεί και σε προηγούμενο ρεπορτάζ του New Greek TV, ο Delakas λειτουργεί το newsstand του Astor Place, στο Μανχάταν, τα τελευταία 26 χρόνια. Παρά το γεγονός, όμως , ότι κάτοικοι, εργαζόμενοι και χιλιάδες διερχόμενοι είχαν συνδυάσει το περίπτερο με την φιγούρα του Jerry, η άδεια δεν είχε βγει ποτέ απευθείας στο όνομά του: Αντιθέτως, δούλευε υπό ένα άτυπο καθεστώς υπεργολαβίας, καθώς αποτελούσε τον εκλεκτό των εκάστοτε νόμιμων ιδιοκτητών, οι οποίοι άλλαξαν τρεις φορές, λόγω θανάτου.

Όταν πέθανε ο τελευταίος κάτοχος της άδειας και ανοίχθηκε η διαθήκη, τα Δικαστήρια δεν έκαναν δεκτή την επιθυμία του να μεταβιβαστεί η άδεια στον Jerry, με αποτέλεσμα ο ίδιος να ξεκινήσει δικαστικό αγώνα. Αρχικά, δεν κατάφερε να υπερβεί το τυπικό του νόμου, με αποτέλεσμα τον Δεκέμβρη οι αρμόδιες υπηρεσίες να κατεβάσουν τα ρολά του περιπτέρου.

Έκτοτε, ξεκίνησε μια δυναμική αντίδραση, η οποία επεκτάθηκε στα media, το facebook και έφτασε να εκφραστεί ακόμη και μέσω ενός σύντομου ντοκυμαντέρ. Κοινή απαίτηση όλων ήταν το newsstand να επιστρέψει στα χέρια του άνθρωπού τους: Του Jerry. Για εβδομάδες, το newsstand παρέμενε κλειστό, και εκατοντάδες άτομα κολλούσαν στα ρολά χαρτιά με ζωγραφιές και μηνύματα συμπαράστασης στον συμπαθή ομογενή.

Πώς αντιμετώπισε την όλη κατάσταση ο Jerry; Κατά πολλούς, ξύπνησε μέσα του το... ελληνικό ένστικτο, αφού αποφάσισε να γνωστοποιήσει την περιπέτειά του απευθείας στον Δήμαρχο Νέας Υόρκης, Μπιλ Ντε Μπλάσιο. Έτσι, πριν από μερικές ημέρες, όταν ο κ. Ντε Μπλάσιο άνοιξε τις πύλες του Grand Mansion για το κοινό, ο Delakas περίμενε υπομονετικά μέσα στο κρύο. Όταν μπήκε στο γραφείο του Δημάρχου, περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια την περιπέτειά του. Λίγο αργότερα, ο κ. Ντε Μπλάσιο δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου το newsstand να περάσει νόμιμα στα χέρια του Jerry. Κάτι που, μια εβδομάδα αργότερα, έγινε πραγματικότητα.

ΤΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ... ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥΣ

Όπως μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ, η Τρίτη 14 Ιανουαρίου ήταν μια πολύ διαφορετική ημέρα για τον Jerry ,αλλά και ολόκληρη την περιοχή. Ο ίδιος άνοιξε το newsstand, έστω κι αν δεν ήταν έτοιμος, αφού, λόγω έλλειψης προμηθειών, δεν είχε τίποτα να πουλήσει. Ήθελε, όμως, να στείλει το μήνυμα ότι ο... αγώνας δικαιώθηκε, γιορτάζοντάς το με τους φίλους του. Οι οποίοι, όπως αποδείχθηκε, ήταν χιλιάδες.

«Εδώ, οι άνθρωποι εμπιστεύονται στον Jerry ακόμη και τα κλειδιά του σπιτιού τους! Εάν, για παράδειγμα, κάποιος φίλος σου φτάνει στο αεροδρόμιο και έρχεται για να τον φιλοξενήσεις, εφόσον δεν είσαι σπίτι, αφήνεις τα κλειδιά σου στον Τζέρυ και του τα δίνει, όταν φτάσει, για να ανέβει επάνω. Είναι ένας άνθρωπος τον οποίο μπορείς να εμπιστευτείς», δηλώνει η Κέλυ Κινγκ, από τους ανθρώπους που στάθηκαν στο πλευρό του Jerry και τον βοήθησαν να συναντηθεί με τον Δήμαρχο Ντε Μπλάσιο. Κι αν σε μια μεγαλούπολη όπως η Νέα Υόρκη μπορεί κάποιος να σου εμπιστευθεί τα... κλειδιά του, μάλλον τον έχεις κερδίσει απόλυτα με την συμπεριφορά σου.

Δείτε σε βίντεο μια από τις εκδηλώσεις συμπαράστασης που οργανώθηκαν στη Νέα Υόρκη.

Media