Log in
A+ A A-

Εύσημα στην Ελλάδα από Ντάισενμπλουμ

Το υψηλό χρέος και η εκτόξευση της ανεργίας είναι τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της τακτικής εξαμηνιαίας ακρόασής του ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της ευρωβουλής, ο πρόεδρος του Εurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αναφερόμενος, στην πρωτολογία του, ειδικά στην Ελλάδα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ, αφού σημείωσε τη σημαντική δημοσιονομική πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τις θυσίες στις οποίες έχει υποβληθεί ο ελληνικός λαός, εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης εντός του 2014. Σε σχέση με ενδεχόμενη νέα ανάγκη στήριξης, αρκέστηκε στην επισήμανση ότι θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης από την τρόικα που ξεκίνησε χθες στο Παρίσι.

Απαντώντας σε παρατηρήσεις σχετικές με τις ευθύνες της Ευρώπης για την επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, στις οποίες προέβη κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο ευρωβουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, ο Γ. Ντάισελμπλουμ παρατήρησε ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας ήταν μακροχρόνια και δεν προέκυψαν λόγων των Μνημονίων. Υπογράμμισε επίσης, ότι τα Μνημόνια δεν είναι έργο της τρόικας αλλά των πολιτικών ηγεσιών αφού, όπως σημείωσε, συζητήθηκαν και υπερψηφίστηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ. Αναφερόμενος στις αστοχίες της εφαρμογής τους, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι οι ριζικές αλλαγές στις δομές μιας εθνικής οικονομίας δεν είναι εύκολες, αλλά και ότι «δεν υπάρχουν παρακαμπτήριες οδοί», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ενισχύθηκε η αξιοπιστία των χωρών που τέθηκαν υπό καθεστώς Μνημονίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Γ. Ντάισελμπλουμ και στις αναφορές του για τη γενικότερη κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αναγνώρισε ότι η τόνωση της οικονομικής μεγέθυνσης στην ΕΕ αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και ότι η ανάκαμψη είναι προς το παρόν εύθραυστη και άνιση, επισημαίνοντας την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Ανέφερε δε, χαρακτηριστικά, ότι χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία που υιοθέτησαν τα τελευταία χρόνια διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα έχουν σήμερα τις πλέον ευοίωνες αναπτυξιακές προοπτικές. Το ζητούμενο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είναι το «σωστό μείγμα πολιτικής».

Σε γενικές γραμμές, ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε ότι για να υπάρξει στην περίπτωση ενός κράτους της ευρωζώνης κάποια βραχυπρόθεσμη ευελιξία σε σχέση με την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εφαρμογή από το εν λόγω κράτος ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων μεσοπρόθεσμης απόδοσης. Επισήμανε επίσης, την ανάγκη μείωσης του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, ώστε να τονωθεί η απασχόληση, ενώ αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στη Γερμανία την κάλεσε να ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική στην Ευρώπη, επιτρέποντας τις μισθολογικές αυξήσεις και τονώνοντας την υλοποίηση έργων υποδομής στο εσωτερικό της.

Αναφορικά με τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ, αποφεύγοντας εμφανώς να αναμειχθεί στις υποθέσεις του Μάριο Ντράγκι, αρκέστηκε στην παρατήρηση ότι θα ήταν λάθος να αναμένει κανείς ότι η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί με αποκλειστικώς νομισματικά εργαλεία. Επισήμανε ωστόσο, ότι με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα ενισχυθεί η πραγματική οικονομία στην ευρωζώνη.

Τέλος, σε σχέση με την παραμονή του στην Προεδρία του Eurogroup, υπογράμμισε ότι η θητεία του λήγει τον Ιούνιο του 2015 και ότι θα την ολοκληρώσει, ενώ ως προς τη συνέχεια δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ανανέωσή της. Τάχθηκε επίσης, κατά της θεσμοθέτησης στο Eurogoup ενός προέδρου μόνιμης απασχόλησης.