Log in
A+ A A-

Stress tests: «Πράσινο φως» στις ελληνικές τράπεζες

Θετικά είναι τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες, ουσιαστικά, περνούν όλες τη δοκιμασία με ελάχιστες πραγματικές ανάγκες για ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Ελληνικές Τράπεζες - Αποτελέσματα

Η Εθνική Τράπεζα παρουσίασε κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 930 εκατ. ευρώ. Μετά το πλάνο αναδιάρθρωσης που παρουσίασε οι ανάγκες περιορίζονται σε 273,28 εκατ. ευρώ. Το ποσό αναμένεται να καλυφθεί μέσω της διάθεσης μετοχών τηςFinansbank.

Η Eurobank κεφαλαιακές ανάγκες με βάση το 2013 1,76 δισ. ευρώ - Μετά τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχει προωθήσει το ποσό που καλείται να συγκεντρώσει είναι μόλις 70,6 εκατ. ευρώ, με βάση το δυσμενές σενάριο. Με βάση το βασικό σενάριο, το ποσό αυτό περιορίζεται ακόμη περισσότερο, στα 17,5 εκατ. ευρώ.

Κεφαλαιακές ανάγκες 659,99 εκατ. ευρώ έδειξε το stress test για την Τράπεζα Πειραιώς με βάση στοιχεία στο τέλος του 2013, ωστόσο το πλάνο αναδιάρθρωσης καλύπτει πλήρως το ποσό.

Μηδέν οι κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha Bank σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΒΑ.

 H ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος 

Τρία από τα τέσσερα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα που έλαβαν μέρος στη Συνολική Αξιολόγηση δεν παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων με βάση την υπόθεση δυναμικού ισολογισμού και το τέταρτο πιστωτικό ίδρυμα στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση.

Με βάση την υπόθεση στατικού ισολογισμού, η Alpha Bank A.E. δεν παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων, η οποία όμως υπερκαλύπτεται από την καθαρή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε το 2014 μετά και την αφαίρεση του ποσού εξαγοράς προνομιούχων μετοχών.

Με βάση την υπόθεση στατικού ισολογισμού, η Εθνική Τράπεζα Α.Ε. και η Eurobank Ergasias A.E. παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τις οποίες πραγματοποίησαν το 2014. Ωστόσο, όπως αναφέρει η συγκεντρωτική έκθεση της Συνολικής Αξιολόγησης: «για [αυτές] τις τράπεζες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο και οι οποίες εμφανίζουν κεφαλαιακή υστέρηση βάσει του στατικού ισολογισμού, οι προβολές βάσει του δυναμικού ισολογισμού (οι οποίες εκπονήθηκαν παράλληλα με την αξιολόγηση βάσει του στατικού ισολογισμού, καθώς τα σχέδια αναδιάρθρωσης συμφωνήθηκαν με την ΓΔ Ανταγωνισμού μετά την 1η Ιανουαρίου 2014) θα ληφθούν υπόψη από τις Μικτές Εποπτικές Ομάδες για τον προσδιορισμό των τελικών κεφαλαιακών απαιτήσεων. Βάσει του δυναμικού ισολογισμού, μία τράπεζα (Εθνική Τράπεζα Α.Ε.) δεν παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων και ακόμη μία (Eurobank Ergasias A.E.) στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση».

Τα πανευρωπαϊκά αποτελέσματα των stress tests

Σχεδόν η μία στις πέντε από τις 130 τράπεζες που ελέγχθηκαν έχουν αποτύχει. Συνολικά 25 τράπεζες απέτυχανστα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, Κυριακή με τις κεφαλαιακές τους ανάγκες να αγγίζουν τα 25 δισ. ευρώ, ενώ 105 τράπεζες πέρασαν. Από αυτές που απέτυχαν, οι 12 έχουν προχωρήσει σε κινήσεις βελτίωσης της κεφαλαιακής τους θέσης με αποτέλεσμα 13 να αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις κεφαλαίων και έτσι η ΕΚΤ τους ζητά να καλύψουν άμεσα.

Οι 13 που πρέπει να βρουν κεφάλαια με βάση τα στοιχεία του 2013

Εurobank ( 1,76 δις. )

Μοnte dei Paschi Siena ( 2,11 δισ.)

Εθνική (930 εκατ. ),

Banca Carige ( 810 εκατ.)

Banco Commercial Portuguese ( 1,15 δισ)

Oesterreichischer Volksbanken Verbund ( 860 εκατ)

Ρermanent tsb ( 850 εκατ),

Banca Popolare di Milano ( 170 εκατ.),

Banca Popolare di Vicenza ( 220 εκατ.)

Dexia (340 εκατ.)

Ελληνική Τράπεζα ( 180 εκατ.)

Nova Ljubljanska banka ( 3 εκατ.)

Nova Kreditna Banka Maribor ( 3 εκατ.)

Αξίζει να σημειώσουμε πως για να περάσουν την Αξιολόγηση της Ποιότητας του Ενεργητικού (AQR) από την ΕΚΤ,  η οποία διερευνά το ενεργητικό των ισολογισμών μέχρι της 31 Δεκέμβρη του περασμένου έτους, οι τράπεζες χρειάζονταν δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Common Equity Tier 1) τουλάχιστον στο 8% των σταθμισμένων για των κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού (βασικό σενάριο), ενώ για να περάσουν το ακραίο σενάριο, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 έπρεπε να είναι τουλάχιστον 5,5%.

Το έτος αναφοράς για τους ισολογισμούς των τραπεζών είναι το 2013. Από τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια του 2013 έγιναν προσαρμογές και λήφθηκαν υπόψη οι ενέργειες που έκαναν οι τράπεζες μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου φέτος, για να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει σε άντληση 80 δισ. τον τελευταίο χρόνο για ενίσχυση των κεφαλαίων τους.

Οι τράπεζες έχουν δύο εβδομάδες για να απαντήσουν στην ΕΚΤ πως θα καλύψουν το κεφαλαιακό κενό προέκυψε στα tests. Θα τους δοθούν έξι μήνες ( τέλος Απριλίου 2015 ) για να καλύψουν το κεφαλαιακό κενό στο βασικό σενάριο και εννιά μήνες ( τέλος Ιουλίου 2015 ) για το κενό στο ακραίο σενάριο.

Στις 4 Νοεμβρίου η ΕΚΤ αναλαμβάνει την άμεση εποπτεία των μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων της ευρωζώνης, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν άνω του 85% του τραπεζικού τομέα. Παράλληλα, θα αναλάβει και την έμμεση εποπτεία περίπου 3.400 μικρότερων πιστωτικών ιδρυμάτων.