Log in
A+ A A-

To ιστορικό χαμηλό στα ομόλογα ανοίγει το δρόμο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Featured To ιστορικό χαμηλό στα ομόλογα ανοίγει το δρόμο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Διευκολύνονται οι χειρισμοί της κυβέρνησης, που μένει προσηλωμένη στο τρίπτυχο μεταρρυθμίσεις-προσέλκυση επενδύσεων-τόνωση της ρευστότητας και αξιοποιεί τις επιστροφές κερδών των ελληνικών τίτλων

Μια ολοκληρωμένη στρατηγική, που περιλαμβάνει τρία όπλα προκειμένου να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και να ανασάνει η οικονομία, έχει καταστρώσει και έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

Τα πρώτα μηνύματα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι άκρως ενθαρρυντικά, όπως προέκυψε από τις τελευταίες δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, οι οποίοι άφησαν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αναθεώρησης των στόχων. Το κυριότερο όπλο της ελληνικής πλευράς δεν είναι, βεβαίως, άλλο από τη δίψα των επενδυτών για τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία οδήγησε χθες σε νέο ιστορικό χαμηλό την απόδοση του 10ετούς και του 5ετούς κρατικού τίτλου, επιβεβαιώνοντας πως το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι πλέον πολύ μικρότερο απ’ ό,τι είχαν προβλέψει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στις αναλύσεις τους.

Πιο αναλυτικά, το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο βασίζονται στο ακόλουθο οπλοστάσιο για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% του ΑΕΠ:

1. Στη θεαματική μείωση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου από τις αγορές
2. Στην προσήλωση στο τρίπτυχο μεταρρυθμίσεις-προσέλκυση επενδύσεων-τόνωση της ρευστότητας
3. Στην αξιοποίηση των επιστροφών κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs)

Όπως είναι σαφές, η στρατηγική της νέας κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει μονομερείς ενέργειες, σε πλήρη αντίθεση με το «πυροτέχνημα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περί μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% την περίοδο 2020-2022 χρησιμοποιώντας ως «εγγύηση» 5,5 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» διαθεσίμων. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί όχι μόνο δεν είχαν εγκρίνει τη συγκεκριμένη ιδέα, αλλά αντιθέτως τη θεωρούσαν εντελώς ανεδαφική.